Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Άδικη και αστήρικτη η υποβάθμιση της οικονομίας σε Β1 από Βa3 από τη Moody’s

Τουρκία: Άδικη και αστήρικτη η υποβάθμιση της οικονομίας σε Β1 από Βa3 από τη Moody’s
Η απόφαση αυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητά του», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών
Ασύμβατη με τους θεμελιώδεις οικονομικούς δείκτες της χώρας χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Β1» από «Ba3». 
Η απόφαση αυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητά του», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του το πρωί του  Σαββάτου (15/6).
Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την εκτίμηση της Moody’s ότι το χρέος της Τουρκίας είναι μεγαλύτερο κατά 2,6 φορές των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, επισημαίνει πως ο ίδιος οίκος αξιολόγησε με καλύτερες βαθμολογίες χώρες που βρίσκονται σε δυσκολότερη κατάσταση.
Επίσης το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός πως αγνοούνται πολλές θετικές εξελίξεις που δείχνουν σαφή ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των κρατικών τραπεζών, της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού και της αύξησης των τουριστικών πόρων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επικρίνεται ο διεθνής οίκος αξιολόγησης για άδικη κρίση ως προς την ανεξαρτησία των θεσμών και την ελεύθερη αγορά στην Τουρκία.
Η βασική οικονομική πολιτική της Τουρκίας από το 2003 είναι η τήρηση των αρχών της ελεύθερης αγοράς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών.

Τι αναφέρει η Moody's και γιατί υποβαθμίζει την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «Β1» την αξιολόγηση (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα), από «Ba3» της Τουρκίας.
«Not Prime» η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Μάλιστα, η Moody's διατήρησε σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών συνεχίζει να επιδεινώνεται και παράλληλα, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών ομολόγων από την κυβέρνηση.
Η βαθμολογία «Β1» εξισορροπεί αυτούς τους κινδύνους ενάντια στα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδιαίτερα τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης διάβρωσης της θεσμικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντισταθμίζει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, σχολιάζεται.
«Η χώρα εξαρτάται διαρθρωτικά από τις εξωτερικές ροές κεφαλαίων. (…)
Τα αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι μειωμένα και η Moody's αναμένει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα δύο χρόνια. (…)
Η βούληση ή η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των εξωτερικών επενδυτών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αδυναμίες, παραμένει αβέβαιη.
Από τα μέσα του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πακέτων οικονομικής μεταρρύθμισης.
Τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος της υποβάθμισης της υποκείμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος σε εξωτερικούς κραδασμούς, εν μέρει με την αύξηση της ευαισθησία στις μετατοπίσεις του κλίματος της αγοράς. (…)
Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ οι αποδόσεις αυξάνονται κατά περίπου 400 μονάδες βάσης από τον Φεβρουάριο. (…)
Οι εξωτερικές πιέσεις επιδεινώνονται από τη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις τις οποίες το αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει αν η αγορά προχωρήσει, επισκιάζουν περαιτέρω την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας. (…)
Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια περαιτέρω αρνητική αντίδραση στην αγορά.
Επιπλέον, ανάλογα με τις επιβληθείσες κυρώσεις, θα μπορούσε επίσης να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν χρειαστεί κάποιος στο μέλλον για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του ισοζυγίου πληρωμών και της οικονομικής κρίσης».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης