Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Βουλγαρία η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης - Απομεινάρι της Κομμουνιστικής περιόδου

Στη Βουλγαρία η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης - Απομεινάρι της Κομμουνιστικής περιόδου
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αγγίζει μόλις το 31% του κοινοτικού μέσου όρου όταν στο Λονδίνο, την πλουσιότερη περιφέρεια στην ΕΕ, αγγίζει το 625%
Η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, είναι η πόλη Βιντίμ που βρίσκεται στην βορειοδυτική Βουλγαρία.
Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αγγίζει μόλις το 31% του κοινοτικού μέσου όρου, την ίδια στιγμή που στην περιφέρεια του Λονδίνου, την πλουσιότερη στην ΕΕ, αγγίζει το 625%.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η "Καθημερινή", η ευρύτερη περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό μείωσης πληθυσμού στη Βουλγαρία και το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων σε όλη τη χώρα, καθώς οι νεότεροι κάτοικοί του συχνά εγκαταλείπουν το Βίντιν, για να κυνηγήσουν την τύχη τους στη Σόφια ή στη Δυτική Ευρώπη.
Λίγο πριν από την είσοδο της μικρής πόλης, το θέαμα σε προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Στη δεξιά πλευρά του δρόμου ξεχωρίζει μια σειρά από κουφάρια μεγάλων εργοστασιακών μονάδων, απομεινάρια της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, που κάποτε κατασκεύαζαν στα σπλάχνα τους μηχανήματα, λάστιχα και ηλεκτρισμό που τροφοδοτούσε όλη την περιοχή. Θηριώδεις κατασκευές, με εντυπωσιακές γέφυρες και φουγάρα, τώρα ρημάζουν σε μια δυσοίωνη σιωπή, που διαταράσσεται μόνο από τον ήχο που κάνουν οι ξεχαρβαλωμένες λαμαρίνες όταν σηκώνεται αέρας.
Μπαίνοντας στο Βίντιν, η πρώτη εικόνα θυμίζει σκηνή μετα-αποκαλυπτικής ταινίας και μαρτυρά την παρακμή των τελευταίων δεκαετιών: ψηλές οικοδομές από μπετόν, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια και σιντριβάνια χωρίς ίχνος νερού.
Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστοι άνθρωποι, ενώ στο επιβλητικό κτίριο του λιμανιού οι γυάλινες πόρτες είναι σπασμένες.
Η μικρή πόλη, η οποία απλώνεται μπροστά από τις όχθες του Δούναβη και απέχει μόλις λίγα λεπτά από τη Ρουμανία, αποτυπώνει δύο από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τη φτώχεια και την ταχεία συρρίκνωση του πληθυσμού, ειδικά στην επαρχία.
Παρ’ όλα αυτά, μακριά από τα έρημα στενά και τα μπλοκ από τσιμέντο, στην καρδιά της πόλης απλώνεται ένα καταπράσινο ολάνθιστο πάρκο, δίπλα στον Δούναβη. Το απόγευμα γεμίζει από ζευγάρια που απολαμβάνουν τη βόλτα τους, μικρά παιδιά που παίζουν και εφήβους που πειράζουν ο ένας τον άλλον.
Στις όχθες του ποταμού είναι αγκυροβολημένα πολυτελή ποταμόπλοια, ενώ στο βάθος διακρίνεται η εντυπωσιακή «Γέφυρα της Νέας Ευρώπης», που συνδέει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία.
Όσο χρήσιμοι κι αν είναι οι οικονομικοί δείκτες, συχνά αδυνατούν να αποτυπώσουν κάτι πολύ πιο σύνθετο, όπως είναι η ποιότητα της ζωής.
Και οι κάτοικοι του Βίντιν δείχνουν να ξέρουν πως η ποιότητα αυτή δεν εξαρτάται μόνο από το ΑΕΠ εξαρτάται από την οικογένεια, τους φίλους, τη ζεστασιά της πατρίδας, τον κόκκινο ουρανό που απλώνεται πάνω από την πόλη όταν το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης