Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: ΗΑΕ και Κουβέιτ μπορούν να κρατήσουν σταθερή την τιμή του πετρελαίου, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

tags :
Fitch: ΗΑΕ και Κουβέιτ μπορούν να κρατήσουν σταθερή την τιμή του πετρελαίου, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
Η Fitch αναμένει ότι ο OPEC θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την προσφορά ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ανισορροπίες με τη ζήτηση
Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα είναι πιθανό να συμβάλλουν στην αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, αλλά οι μέσες προσδοκίες για το έτος βάσης παραμένουν αμετάβλητες, αναφέρει η Fitch Ratings.
Οι σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, η μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και η σύγκρουση στη Λιβύη συνέβαλε στην ανάκαμψη των τιμών του Brent σε περίπου 75 δολάρια/βαρέλι από τα τέλη Απριλίου, σε σχέση με τα επίπεδα των 50 δολαρίων στα τέλη του 2018.
Ωστόσο, η τιμή μειώθηκε στα 60 δολάρια στις αρχές Ιουνίου λόγω των επιδεινούμενων προσδοκιών για  την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και των αυξημένων κινδύνων εμπορικού πολέμου.
Όπως αναφέρει η Fitch, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί από 3,2% το 2018 σε 2,8% το 2019 και 2,7% το 2020.
Παρόλα αυτά, ο οίκος αναμένει ότι ο OPEC θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την προσφορά ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ανισορροπίες με τη ζήτηση.
Εκτιμάται, δε, ότι η συμφωνία του OPEC θα παραταθεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και οι παράμετροι της θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Ως εκ τούτου, αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ισορροπημένη με τις μέσες ετήσιες τιμές να παραμένουν σταθερές.
Πολλοί μεγάλοι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ) θα πρέπει να μπορούν να ισορροπήσουν άνετα τους προϋπολογισμούς τους σύμφωνα με τις παραδοχές βασικών εκτιμήσεων της Fitch για το 2019-2020, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή άνω των 80 δολαρίων για το Brent.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης