Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο - Παράνομες οι γεωτρήσεις, "παγώνει" η τελωνειακή ένωση με Τουρκία - Τι παιχνίδι παίζει ο Erdogan στη Μεσόγειο

tags :
Στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο - Παράνομες οι γεωτρήσεις,
Η ΕΕ επισημαίνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο
Την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη της στην Κύπρο διατυπώνει η ΕΕ, η οποία αφού χαρακτηρίζει παράνομες τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας ανταποκρινόμενη στα σχετικά αιτήματα της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί εντός της ημέρας και κατόπιν της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο ενημέρωσαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογος του, Ν. Χριστοδουλίδης, η ΕΕ θα αναφέρει ότι εξετάζει το σενάριο να «παγώσει» τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων, θα αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ότι δεσμεύονται να απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο και σε πνεύμα απόλυτης αλληλεγγύης με την Τουρκία καθώς και ότι η ΕΕ θα καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο κείμενο αυτό θα επαναλαμβάνεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ή να κλείσει οποιοδήποτε άλλο ενταξιακό κεφάλαιο καθώς και ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία άλλη ενέργεια για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Το κείμενο αυτό αναμένεται να τεθεί προς έγκριση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 20 και 21 Ιουνίου, εκεί όπου Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν ότι η ΕΕ θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην συνεχιζόμενη και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Σε πλήρη συντονισμό Αθήνα – Λευκωσία

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πράγματι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ύστερα από την έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ που συνήλθε χθες Κυριακή 16/6 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος προτίθενται να ζητήσουν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί η διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Με την  Κυπριακή Δημοκρατία συνδιαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας» είπε ο κ.Τσίπρας ,υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Παράλληλα στράφηκε και στο εσωτερικό, τονίζοντας ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται».
«Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα κράτους - μέλους της ΕΕ, όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να γνωρίζει πως θα έχει κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο είναι αναβαθμισμένος μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα.
Οι εξελίξεις αυτές ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών ότι γίνεται μεταφορά υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση από το τουρκικό πλοίο Fatih που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πληροφορίες πάντως τις οποίες δεν μπορεί να επιβεβαιώσει και επίσημα η Κύπρος, η οποία πάντως αναφέρει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό και μια επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ πρέπει να στείλει στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετείχε την Δευτέρα (17/6) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.
Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες.
Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει, με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης, αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συναφώς, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, F. Mogherini, επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο - Ο ελληνικός στρατός είναι σε διαρκή ετοιμότητα

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με το σενάριο οι Τούρκοι να προκαλέσουν και σε ελληνικό έδαφος, όπως το Καστελόριζο, και να μην περιοριστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς ακόμα και για ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου η Τουρκία να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Επέμεινε ότι ο ελληνικός στρατός είναι σε διαρκή ετοιμότητα και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι δεν θα ήταν προς όφελος της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Όχι σε δραματοποίηση


Την θέση ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος είναι επιβεβλημένο να ζητήσουν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο.
Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα.
Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.
Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Προδρόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα

Για θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας έκανε λόγο σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει αρχίσει τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο κ.Προδρόμου υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεση της διπλωματικά και νομικά μέσα.
«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες.
Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων.
Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση.
Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι.
Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα για αυτό το θέμα.
Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό.
Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα περί νέας εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, είπε ότι «είναι ενός είδους επέμβαση».
«Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα.
Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας.
Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί.
Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά.
Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου.
Ερωτηθείς ποια μέτρα εξετάζεται να λάβει η Λευκωσία ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση».
«Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα.
Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον.
Ήταν μια μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες.
Αυτή η διαδικασία τρέχει.
Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς». είπε ο κ.Προδρόμου.
Παράλληλα ο κ.Προδρόμου τόνισε ότι η Λευκωσία επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της.
«Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται.
Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε.
Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν.
Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου.
Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα» τόνισε ο κ.Προδρόμου.

Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας θα θέσει στο ΣΓΥ της ΕΕ η ΑΝΥΠΕΞ Σία Αναγνωστοπούλου

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί την Τρίτη (18/6) η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.
Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου εξετάζοντας σχέδιο συμπερασμάτων. Επίσης, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που παρουσίασε η ρουμανική Προεδρία μετά από σειρά τεχνικών και πολιτικών συζητήσεων στο Συμβούλιο.
Επιπροσθέτως, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο θα συζητηθεί στη βάση της δέσμης διεύρυνσης του 2019 που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου.
 
Που αποσκοπούν οι Τούρκοι, τι τελικά ζητούν με τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
 
Το σχέδιο των Τούρκων και του προέδρου Rejep Tayip Erdogan έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό, θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο και εν συνεχεία να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου.
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου.
Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν από όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και γεωτρήσεων.
Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα με μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan και οι Τούρκοι αξιωματούχοι με βάση πληροφορίες ήδη από τις αρχές του 2019 είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι αναφορές ορισμένων εδώ στην Ελλάδα ότι όλη αυτή η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία εξυπηρετεί τον Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με την ΝΔ είναι τουλάχιστον ανόητο καθώς εδώ και πολλούς μήνες η Τουρκία σχεδιάζει τις κινήσεις στο θαλάσσιο τερέν των στρατηγικών της συμφερόντων.
Ωστόσο η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι ότι επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους Τούρκους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα κατανοήσει την παρουσία της Τουρκίας στις γεωτρήσεις.
Οι Τούρκοι αισθάνονται αποκλεισμένοι και αντί να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική φιλική προς τις όμορες χώρες προκαλούν.
Η στάση των Τούρκων θα φέρει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου 2019.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από την ΕΕ που θα καταδικάζει την προκλητικότητα των Τούρκων και ταυτόχρονα θα προϊδεάζει για μέτρα τα οποία μπορεί να εξαγγελθούν αλλά να τελούν υπό αιρέσεις για να εφαρμοστούν.
Η Τουρκία ήδη από τα τέλη του 2018 και ειδικά αρχές 2019 σχεδιάζει τα βήματα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Κατακτητής) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Επίσης δεύτερο γεωτρύπανο το Γιαβούζ που κατευθυνόταν προς την Μαύρη θάλασσα πήρε εντολές να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.
Οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις προκλητικές τους δηλώσεις και η στρατηγική αυτή είναι απόρροια ενός σχεδίου τεχνικής έντασης…ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις και εκεί να μετρήσουν τις διεθνείς αντιδράσεις.  
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν όχι δεν είναι έτοιμη.
Ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ότι το προσωπικό του Fatih θα διασφαλιστεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ακόμα και σήμερα Δευτέρα 17/6 υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να συλλάβουν κανέναν και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της) αλλά στην πράξη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί ότι προσπαθεί να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, γνώριζαν οι αμερικανοί τα τουρκικά σχέδια για ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος παρά τα ιστορικά προβλήματα με την Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την στάση των Ευρωπαίων αλλά μειονεκτική ως προς τα σχέδια των Τούρκων.
Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ρόλο σε κάποιες γεωτρήσεις.
Προσπαθούν οι τούρκοι με «ανατολίτικες μαγκιές» να επιβληθούν σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή.

Τουρκικά ΜΜΕ για συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Τα λόγια του Erdogan φόβισαν την Αθήνα

Ευρεία δημοσιότητα έτυχε στα τουρκικά ΜΜΕ η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία προχώρησε πράγματι σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αναφερόμενη στην πρόθεση αυτή της Αθήνας και της Λευκωσίας, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «αντίδραση μέσω ΕΕ από Ελλάδα κατά Τουρκίας» και για «αίτημα σκάνδαλο», επισημαίνοντας ότι ο «Πορθητής» προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα.
Από την πλευρά του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι «ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία» ενώ η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Akit αναφερόμενη στη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «τα λόγια του Erdogan φόβισαν την Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστοσελίδα Haber7, η οποία υποστηρίζει ότι «μετά τα λόγια του Erdogan, η Αθήνα κινητοποιήθηκε».
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέροντας μάλιστα πως η Τουρκία θα προστατεύσει με όλη της τη δύναμη τα πλοία  που μετέχουν στις έρευνες πετρελαίου.
«Όποιος προσπαθήσει οτιδήποτε εναντίον των πλοίων μας στην ανατολική Μεσόγειο να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί και ότι οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις θα εργαστούν για να τα προστατεύσουν», είπε ο Erdogan, αν και αυτό που κινητοποίησε την Αθήνα ήταν οι πληροφορίες περί έναρξης των γεωτρήσεων του «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Εν μέσω αυτού του κλίματος και της αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 17/6 στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας πως η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.
Σημειώνεται πως απώτερος στόχος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι η πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς οι πρώτες συνομιλίες είχαν πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Μαΐου και όπως είχε αναφερθεί, είχαν διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα.
Πλέον και με την ελληνική και κυπριακή πλευρά να φέρονται αποφασισμένες να ζητήσουν από την ΕΕ ακόμα και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Erdogan: Θα προστατεύσουμε τα πλοία μας - Οι Ελληνοκύπριοι θα γλείφουν τις παλάμες τους
 
Τη διαβεβαίωση, πως η Τουρκία θα προστατεύσει με όλη της τη δύναμη τα πλοία  που μετέχουν στις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, Recep Tayyip Erdogan μιλώντας στη συνέλευση του τουρκικού συμβουλίου εξαγωγών στην Κωνσταντινούπολη.
«Όποιος προσπαθήσει οτιδήποτε εναντίον των πλοίων μας στην ανατολική Μεσόγειο να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί και ότι οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις θα εργαστούν για να τα προστατεύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφέρθηκε επίσης  με προκλητικό τρόπο στην πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη σύλληψη του πληρώματος των τουρκικών πλοίων, δηλώνοντας:
«Λένε ότι έδωσαν οδηγίες να συλλάβουν τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα το πετύχετε, θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία έχει επιλέξει την πορεία του αγώνα για τα δικά της συμφέροντα και δεν είναι ικανοποιημένη με το να παρακολουθεί αθόρυβα τις εξελίξεις, επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Νωρίτερα ο Erdogan επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν και συνομιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισε, πως η Τουρκία θα αρχίσει να προμηθεύεται τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2019.
«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό έχει διευθετηθεί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Τατζικιστάν.
«Νομίζω ότι (οι πύραυλοι) θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου» πρόσθεσε ο Erdogan.
Κάνοντας αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο, o oποίος προ ημερών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο Erdogan έσπευσε να απαντήσει ότι ο  «ο κ. Macron είναι ατζαμής.
Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».
Σύμφωνα με τον ο Erdogan, δικαίωμα να μιλούν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και διερωτήθηκε «από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο;
Έχει ακτές εκεί;».

State Department: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι τουρκικές γεωτρήσεις - Κίνδυνος για αύξηση της έντασης στην περιοχή

«Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, το οποίο θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το State Department την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Cavusoglu, στις αρχές Μαΐου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι έχει ξεκινήσει η Άγκυρα τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Cavusoglu εξέφρασε απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας και την σχετική ανακοίνωση  με την οποία το State Department καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.
«Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», καταλήγει.

Weber: Η Τουρκία να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ», σχολίασε με ανάρτησή του το Twitter ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Manfred Weber.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ.
«Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης