Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία πιέζει την ΕΕ μέσω του target 2 και των mini BOTs – Χαμηλός ο κίνδυνος για bank run στις καταθέσεις - Στο 37% η Lega

tags :
Η Ιταλία πιέζει την ΕΕ μέσω του target 2 και των mini BOTs – Χαμηλός ο κίνδυνος για bank run στις καταθέσεις - Στο 37% η Lega
Οι Ιταλοί έχουν δείξει μεγάλη ψυχραιμία ίσως γιατί θεωρούν δεν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν τα mini BOTs και απλά αποτελούν μέσω πίεσης στις Βρυξέλλες.
Τα mini BOTs αποτελεί πλέον την πιο συνηθισμένη λέξη στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη, καθώς η Ιταλική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα μηχανισμό εξυπηρέτησης των χρεών.
Τα mini BOTs είναι κάτι αντίστοιχο με τα IOUs που είχε εξετάσει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση την σκοτεινή περίοδο του 2015.
Κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί το παράλληλο νόμισμα που ονομάζεται Mini-BOTs και το οποίο εάν τελικώς εφαρμοστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης.
Η Ιταλική κυβέρνηση η Lega και το Κίνημα 5 Αστέρων που μαζί συγκεντρώνουν άνω του 50% των ιταλών ψηφοφόρων έχει σχεδιάσει ένα μηχανισμό έκδοσης ομολόγων χαμηλής ονομαστικής αξίας, χωρίς τόκους τα ονομαζόμενα mini boats που θα κυκλοφορούν μαζί με ευρώ.
Οι υποστηρικτές των mini BOTs υποστηρίζουν ότι η ιταλική οικονομία χρειάζεται περισσότερα χρήματα.
Ως μέλος του ευρώ, η Ιταλία δεν μπορεί νομίμως να εκδίδει το δικό της νόμισμα.
Ωστόσο στην Ιταλία θεωρούν ότι μέσω αυτών των ομολόγων θα πληρωθεί μέρος των χρεών προς άλλες χώρες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος αναζητάει ρευστό από ένα απίθανο περιουσιακό στοιχείο.
Το σχέδιο της Ιταλίας θυμίζει την εισαγωγή ενός χρεωστικού τίτλου κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Η Γαλλία το 1789 είχε πιστωτές αλλά και άδεια ταμεία.
Εισήγαγε την ιδέα της πληρωμής με κάτι "σταθερό" - τις εκτεταμένες ακίνητες περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους επαναστάτες.
Τα mini – BOTs όμως προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, δήλωσε ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.
Η Ιταλία μπορεί να ασκήσει στην ΕΕ μεγάλη πίεση αφενός γιατί έχει χρέος που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ στο σύστημα πληρωμών target 2 η συνολική οφειλή της Ιταλίας ξεπερνάει τα 450 δισεκ. ευρώ.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το mini-BOTs θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο νόμισμα που θα ενεργοποιούσε και θα προετοίμαζε το EurExit ή italexit την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Επίσης προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος της Ιταλίας.
Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση διαφωνεί, θεωρεί ότι τα mini BOTs έχουν μόνο ένα στόχο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους και αυτό όχι στο σύνολο του και δεν αποτελεί παράλληλο νόμισμα.  
Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος είναι παράνομη σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απειλούσε να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωζώνη επειδή θα έπληττε την ιδέα του ευρώ ως ενιαίας νομισματικής μονάδας.
Το ευρώ παραμένει δημοφιλές στην Ιταλία.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα mini – BOTs ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Giuseppe Tria, προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ενώ έχει απορρίψει την ιδέα των mini BOTs….
Κατά τον Tria τα mini BOTs είτε θα είναι νόμισμα οπότε είναι παράνομο εντός της ευρωζώνης, είτε είναι χρέος οπότε θα αυξήσει το συνολικό δημόσιο χρέος.
Ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς σύμβουλους του Salvini της Lega και ένας πατέρας των mini BOTs, Claudio Borghi, υποστήριζε σε ένα φυλλάδιο με τίτλο "MINI BOT: Δημοκρατία και Κυριαρχία"
Στο φυλλάδιο αυτό υποστήριζε ότι εάν η Ιταλία ήθελε να αποχωρήσει από το ευρώ θα είχε έτοιμο το plan b.
Ωστόσο ο στόχος του είναι να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μηχανισμό για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.  
Τα mini BOTs υπό κάποιες αιρέσεις θα αύξαναν την ρευστότητα στην ιταλική οικονομία και αυτή η αύξηση θα ήταν το κλειδί για να αποτραπεί ο κίνδυνος του bank run στις καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών.
Πάντως μέχρι τώρα και παρά τα σενάρια για τα mini BOTs φαινόμενο εκροής καταθέσεων ουσιαστικό δεν έχει υπάρξει.
Οι Ιταλοί έχουν δείξει μεγάλη ψυχραιμία ίσως γιατί θεωρούν δεν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν τα mini BOTs και απλά αποτελούν μέσω πίεσης στις Βρυξέλλες.

Lega και Salvini σε ιστορικά υψηλά στο 37%

Και ενώ η κόντρα Ιταλίας με τις Βρυξέλλες παραμένει τεταμένη στις δημοσκοπήσεις η Lega του Salvini σημειώνει ρεκόρ φθάνοντας στο 37% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ακροδεξιό κόμμα στην Ιταλία.
Δεύτερο κόμμα οι σοσιαλοδημοκράτες με 22,5% και το Κίνημα 5 Αστέρων που συνεχώς φθίνει 18,3%.
Η Ιταλική κοινωνία επικροτεί την στάση του Salvini καθώς έχει πάρει πάνω του ουσιαστικά όλη την κυβέρνηση επισκιάζοντας το Κίνημα 5 Αστέρων



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης