Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akinci: Ιστορικό λάθος των εταιρειών που έχουν άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ - Κατηγορεί ΕΕ και ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Κύπρο

tags :
Akinci: Ιστορικό λάθος των εταιρειών που έχουν άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ - Κατηγορεί ΕΕ και ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Κύπρο
Akinci: Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μείνουν εκτός σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο
Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις, δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, M. Akinci για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος.
Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ελληνοκύπριους και λένε “είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας”».
Ο Μ. Akinci έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου. Υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις.
Η μία, είπε, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι κλειστή στο να βρεθεί μια λύση, δεν το συζητεί καν και επειδή το απέρριψε ψευδοκράτος και Τουρκία δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.


Για την στάση των ΗΠΑ, ο Akinci είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μυστικό πως προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους και πως στην περιοχή μας προσεγγίζουν τα πράγματα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Με τους αρμόδιους των ΗΠΑ που ο ίδιος συναντάται, ανέφερε, του λένε ότι μια γεώτρηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι προβοκατόρικη ενέργεια. «Κι εγώ τους λέω “λέτε ότι αποδέχεστε πως έχουμε κι εμείς δικαιώματα.
Τότε, λέτε στους Ελληνοκύπριους ότι είναι λάθος να προχωράνε μονομερώς;” Για να είσαι μεγάλη δύναμη δεν χρειάζεται να στηρίζεις μόνο την μία πλευρά και την άλλη να μην λαμβάνεις υπ' όψιν.
Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια στάση στήριξης βημάτων που εξυπηρετούν την σταθερότητα και όχι να ενθαρρύνουν λάθος βήματα».
Κληθείς να σχολιάσει την Κοινή Δήλωση στην Σύνοδο Κορυφής των Med 7 στην Μάλτα, ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι «η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος, όπως έκανε χρόνια πριν.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επωφελείται από το πλεονέκτημα να γίνει άδικα μέλος της ΕΕ και η ΕΕ συνεχίζει το λάθος σε αυτό το θέμα».
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στη Ιερουσαλήμ στις 24 Μαρτίου ως ένδειξη απομόνωσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Akinci είπε ότι η αναφορά του M. Pompeo στο σχέδιο east Med δείχνει μια προσπάθεια να μείνουν εκτός ισορροπιών Τουρκία και ψευδοκράτος και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα αυτό το λάθος σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας.
Κληθείς να πει πώς αντικρίζει την πρόταση να γίνουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και η Τουρκία να ανακηρύξει την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Akinci είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξουν και να προφυλάξουν τα δικαιώματά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης