Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Morgan Stanley - Σε ύφεση οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ

tags :
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Morgan Stanley - Σε ύφεση οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ
Έκθεση της Morgan Stanley για τις ΗΠΑ
Το δολάριο ΗΠΑ αναμένεται να ενισχυθεί προσωρινά έναντι των νομισμάτων που είναι ευαίσθητα στον κίνδυνο, αναφέρουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα κέρδη του επικρατέστερου αποθεματικού νομίσματος θα είναι μόνο προσωρινά.
Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει αποδυνάμωση του δολαρίου μετέπειτα.
Παράλληλα, ο αναλυτής της τράπεζας Michael Wilson, αναμένει μία σημαντική υποχώρηση των PMIs για την οικονομία των ΗΠΑ, γεγονός που θα πυροδοτήσει μία ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve.




Λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη MSBCI (Morgan Stanley Business Conditions Index), ο οποίος κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία μείωσή του από το 2002 και έφθασε πολύ κοντά στα επίπεδα του 2008, κάνει λόγο για επιδείνωση των συνθηκών της αμερικανικής οικονομίας, ειδικά στη μεταποίηση.
Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη η ιστορική σχέση του S&P 500 με τον ΡΜΙ της μεταποίησης, ο αναλυτής ανησυχεί για πτώση στη Wall Street, με δεδομένο ότι ο ΡΜΙ αναμένεται να σημειώσει πτώση 10% προσεχώς.
Ενδεικτικά, σε περίπτωση -δυσμενές σενάριο- που ο ΡΜΙ υποχωρήσει κατά 25%, ο S&P 500 εκτιμάται πως θα χάσει το 8% της αξίας του.




Συνολικά, ο αναλυτής αναμένει ο S&P 500 να καταγράψει χαμηλά μεταξύ 2.400 και 2.650 μονάδων αργότερα μέσα στο 2019.




Σε ό,τι αφορά στο 10ετές κρατικό ομόλογο ΗΠΑ, «βλέπει» την απόδοση σε περίπτωση εμπορικού πολέμου στο 1,75% και 1,60% στα μέσα 2019 και 2020, αντίστοιχα.



Η Wall Street παρανοεί… θεωρεί θετικά νέα ακόμη και τις αρνητικές ειδήσεις

Την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική οικονομία παρήγαγε σημαντικά λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι αγορές ανέμεναν.
Έτσι, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1%, καταγράφοντας το καλύτερο τετραήμερο κατά τη διάρκεια του έτους, και επιβεβαιώνοντας ότι «το κακό είναι τώρα καλό» και ότι τα χειρότερα οικονομικά στοιχεία καθιστούν πιθανότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια.
Αυτό διαπιστώνει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 86 μονάδες βάσης τους επόμενους 12 μήνες.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι διαφωνεί έντονα με αυτή τη λογική.
Η προσδοκία ότι η χαλάρωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τα ασθενέστερα δεδομένα έρχεται σε αντίθεση τόσο με ένα ευρύ φάσμα ιστορικών δεδομένων όσο και με τη βασική νομισματική θεωρία.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι αγορές έχουν αντιμετωπίσει ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης των οικονομικών στοιχείων και λιγότερες ή ευκολότερες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε αρκετές περιπτώσεις.
Δεν είναι τυχαίο.
Οι κεντρικές τράπεζες συνήθως μειώνουν τα επιτόκια όταν αποδυναμώνονται τα οικονομικά δεδομένα, επιχειρώντας να παράσχουν αντιστάθμιση.
Επομένως, το ερώτημα πόσο συχνά είναι "ο κακός είναι καλός".
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον καθορισμό των περιόδων κατά τις οποίες η χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών αντιμετώπισε τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα.
Για λόγους απλούστευσης, η Morgan Stanley εστιάζει σε περιπτώσεις όπου η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια σε κάποιο σημείο τους προηγούμενους τρεις μήνες και το ποσοστό ανεργίας είτε ήταν στάσιμο είτε επιδεινώθηκε.
Στις ΗΠΑ, αυτές οι περίοδοι "κακών δεδομένων αλλά ευκολότερων πολιτικών" οδήγησαν τον S&P 500 μετά το μέσο όρο να αποδίδει μόνο το 38% του χρόνου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμπειρία ήταν παρόμοια, καθώς ο δείκτης FTSE 100 υποαπέδωσε το 58% του χρόνου.
Αυτό δεν είναι ένα πολύ καλό ιστορικό για το επιχείρημα "το κακό είναι καλό".
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτον, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με υστέρηση, ίσως και 12 μήνες ή και περισσότερο.
Εάν συμβαίνει αυτό, η μείωση των επιτοκίων σήμερα ενδέχεται να μην έχει αντίκτυπο στα οικονομικά στοιχεία μέχρι τα μέσα του 2020.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η αύξηση της Fed τον Δεκέμβριο (πριν από επτά μήνες) μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσω του συστήματος.
Δεύτερον, τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, προκαλώντας περαιτέρω πτώση, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί.
Τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλή είδηση και να κάνει την Morgan Stanley πιο θετική;
Απλά... τα καλύτερα δεδομένα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης