Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαλυβουργική: Οι δικαστικές εξελίξεις και ο νέος επενδυτής - Η κρίσιμη Γ.Σ. της 4ης Ιουλίου

tags :
Χαλυβουργική: Οι δικαστικές εξελίξεις και ο νέος επενδυτής - Η κρίσιμη Γ.Σ. της 4ης Ιουλίου
Οι προσπάθειες για εύρεση επενδυτή, το μέλλον της χαλυβουργίας, οι εξελίξεις στη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου
Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την υπόθεση της Χαλυβουργικής αναμένεται να δοθούν στις 4 Ιουλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας.
Οι προσπάθειες για εύρεση επενδυτή, το μέλλον της χαλυβουργίας, οι εξελίξεις στη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου, καθώς και το ενδεχόμενο καταγγελίας των δανείων της επιχείρησης από τις τράπεζες, είναι τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στην κρίσιμη γ.σ.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά και τις κινητοποιήσεις που έγιναν, υπήρξε καταβολή των μισθών των εργαζομένων, ενώ όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι εκτός από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, η μεταφορά τους από και προς το εργοστάσιο με μισθωμένα οχήματα, είναι θέμα ημερών να διακοπεί, λόγω οφειλών προς την εν λόγω εταιρεία, ενώ συνεργεία καθαρισμού έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθώς δεν έχουν εξοφληθεί, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναγκάζονται να φέρνουν μέχρι και χαρτί υγείας από το σπίτι τους.

«Όνειρα θερινής νυχτός»

Χωρίς βάση φαίνεται πως είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά για επικείμενο deal μεταξύ της Χαλυβουργικής και της Βιοχάλκο, με πηγές που πρόσκεινται στη δεύτερη να τις χαρακτηρίζουν ως «όνειρα θερινής νυκτός».
Παρόλα αυτά οι πληροφορίες μιλούν διερεύνηση ενδιαφέροντος που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό η PwC, η οποία φέρεται να έχει βρεθεί συγκεκριμένους υποψήφιους μνηστήρες, ενώ έχει καταρτίσει και ένα σχέδιο προτάσεων που θα συζητηθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση.
Πάντως στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι αν δεν ευοδοθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτής οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στη λύση της υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μέσω αυτής στον εκπλειστηριασμό των στοιχείων ενεργητικού (ακίνητα και εξοπλισμός).
Τα δάνεια της εταιρίας είναι τάξεως των 420 εκ ευρώ και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για περίπου δύο έτη ενώ κάποιες τράπεζες τα έχουν καταγγείλει αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις καθώς δεν μπορούν να εισπράξουν τίποτα ελλείψει εξασφαλίσεων.
Από την άλλη και αυτές που έχουν εξασφαλίσεις με προσημείωση της ακίνητης περιουσίας είναι σε μεγάλο βαθμό άνευ αντικρίσματος καθώς η αξία των ακινήτων είναι υποπολλαπλάσια του ύψους των προσημειώσεων.
Μάλιστα μια εκ των δανειστριών τραπεζών που έχει μεγάλη έκθεση φαίνεται να έβαλε προσημείωση αυξάνοντας το 2015 την έκθεσή της κατά 50 εκ ευρώ με χρηματοδότηση ουσιαστικά των μετόχων και τργωνική συναλλαγή προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια τράπεζας του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν σαφής η εικόνα των προβλέψεων που έχουν πάρει οι τράπεζες για τα δάνεια της Χαλυβουργικής με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μόνο Πειραιώς και Alpha έχουν πάρει προβλέψεις για το σύνολο των απαιτήσεων και να μην κινδυνεύουν να υποστούν συνέπειες από το λουκέτο της εταιρίας.
Το ενδεχόμενο να μην έχουν ληφθεί προβλέψεις στο σύνολο των απαιτήσεων πάντως ίσως και να δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν έχει μπει λουκέτο στην εταιρία.

Eν αναμονή της εκδίκασης της απόφασης

Κατά τα λοιπά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης που έχουν καταθέσει κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, τα παιδιά του Κωσταντίνου Αγελλόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, έχουν στραφεί κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την από 19.03.2018 αίτηση των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου, με την οποία ζητούσαν να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους Κωνσταντίνος και να διορισθεί ως συμπαραστάτης του ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής.
Το ίδιο δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 122/2019 απόφασή του απέρριψε και όλες τις αιτιάσεις των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου κατά του διορισθέντος από το δικαστήριο ανεξάρτητου πραγματογνώμονος καθηγητή Νικολάου Σκαρμέα, περί μεροληψίας.
Επίσης μία ακόμη εξέλιξη που πρέκυχψε στην ενδοοικογενειακή κόντρα που έχει ξεσπάσει είναι η νέα απόφαση του Πολυμελές Πρωτοδικείου στο οποίο εκδικάστηκε η αγωγή που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εναντίον των παιδιών του.
Με βάση την απόφαση αυτή, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι δυο υιοί του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου όχι μόνο δεν υπήρξαν αχάριστοι έναντι του πατρός τους όπως ο ίδιος καταγγέλλει, αλλά αντιθέτως όπως προκύπτει μέσα από συγκλονιστικές επιστολές - καταθέσεις διεθνών θεραπόντων ιατρών υψηλού κύρους και επιστημονικης γνώσης, που συνεκτίμησε το δικαστήριο, επέδειξαν πρωτοφανή αφοσίωση στον άρρωστο πατέρα τους και έπραξαν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να τον συνδράμουν τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και ψυχικής υποστήριξης στην μεγάλη περιπέτεια της υγείας του!
Επιπροσθέτως το δικαστήριο επί της ουσίας της υπόθεσης, δεν κάνει αποδεκτή την ανάκληση της δωρεάς του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου ως προς τις μετοχές της Παναμέζικης holding εταιρίας Grattan, η οποία ελέγχει την ελβετική εταιρία Ferowohlen που κατέχει το πρώην εργοστάσιο της οικογένειας στην Ζυριχη, το οποίο μετετράπη υπό την διοίκηση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελοπουλου σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ελβετίας και από ζημιογόνο επένδυση σε κερδοφόρο.
Η πιο σημαντική ωστόσο παράμετρος της δικαστικής απόφασης είναι εκείνη η οποία αναγνωρίζει ότι στο σύνολο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας η συμμετοχή και των τριών είναι ισότιμη, από ένα τρίτο έκαστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης