Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Founadation: Γιατί η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ»

tags :
Strategic Culture Founadation: Γιατί η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ»
Strategic Culture Founadation: Κλινμακώνει την ένταση η Δύση  έναντι της Ρωσίας - Θέλει να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ»
Ήταν σαν μια μέρα από τη δεκαετία του 1970.
Η «συνάντηση» μεταξύ ενός ρωσικού μαχητικού SU-27 και ενός αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών RC-135V των ΗΠΑ και ενός σουηδικού επιβατικού αεροπλάνου Gulfstream IV, συνέβη στις 10 Ιουνίου.
Το περιστατικό, το οποίο συνέβη στο πολωνικό θαλάσσιο εναέριο χώρο κοντά στον εναέριο χώρο της ρωσικής περιοχής του Καλίνινγκραντ, κατέληξε σε υποβολή διπλωματικών διαμαρτυριών από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα τη δεύτερη ημέρα της ναυτικής και αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ Baltops-2019 στη Βαλτική Θάλασσα, στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία (μη μέλος του ΝΑΤΟ) και δεκαέξι άλλα έθνη.
Η άσκηση Baltops πραγματοποιήθηκε υπό τη διοίκηση του νεοσύστατου Αμερικανικού Δεύτερου Στόλου, ο οποίος εδρεύει στο Norfolk της Βιρτζίνια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία προσπαθεί να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ» αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Founadation.
Η Σουηδία και η Φιλανδία συμμετέχουν πλέον ανοιχτά σε στρατιωτικές ασκήσεις του.
Υπάρχει μόνο ένα έθνος στη Βαλτική που παραμένει τόσο έξω από το ΝΑΤΟ όσο και από το μοναδικό στόχο του ΝΑΤΟ, η Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ και οι «μη-εταίροι» του, η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές εντάσεις της Βαλτικής, λόγω του προτεινόμενου αγωγό φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom, Nord Stream 2, που θα παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.
Ο αγωγός περνάει ακριβώς νότια από το δανέζικο νησί Bornholm, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη Σουηδία.
Τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στον αγωγό Nord Stream 2 έχουν εγκρίνει σχέδια για την κατασκευή του αγωγού.
Η μόνη που αντιτίθεται είναι η Δανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, έχει επαίνεσει την άρνηση της Δανίας να υποστηρίξει τον αγωγό Nord Stream.
Ωστόσο, ο επαίνων του Trump για την απόφαση του δεξιού πρωθυπουργού της Δανίας Lars Lokke Rasmussen, αποδείχθηκε πρόωρη όσο και βραχύβια.
Στις 5 Ιουνίου, μια «κόκκινη συμμαχία», που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες του Πρωθυπουργού της Mette Frederiksen, μαζί με τους Σοσιαλιστές, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, την Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Φαραώ και το Faroese Social Democratic Party νίκησαν τον δεξιό συνασπισμό του Rasmussen στις γενικές εκλογές.
Ως πρωθυπουργός, ο Frederiksen θεωρείται ευρέως ότι θέλει τη Δανία να επαναβεβαιώσει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της χωρίς να λαμβάνει  εντολές από την Ουάσινγκτον, ειδικά από μια αμερικανική κυβέρνηση που αντιτίθεται στην πλατφόρμα των σοσιαλδημοκρατών, όσον αγορά το περιβάλλον.
Η νέα κυβέρνηση της Δανίας ευνοεί την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ.
Ο Frederiksen θα αναγκαστεί να ασχοληθεί με τη Δανέζικη Υπηρεσία Πληροφοριών (Forsvarets Efterretningstjeneste ή FE), η οποία βοήθησε στη μετατροπή της Δανίας σε σύμμαχο πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ένα σταθερό μέλος της συμμαχίας  υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας των σκανδιναβικών χωρών, που αποτελείται από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία που υπήρχε από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Αφού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στις πραγματικότητες της εποχής μετά το Ψυχρό Πόλεμο, η FE εξακολουθεί να είναι οργανωμένη ως υπηρεσία πληροφοριών, η οποία έχει σχεδιαστεί για την προάσπιση των Βαλτικών Στενών από στρατιωτική δράση από μια ανύπαρκτη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και την ΕΣΣΔ , καθώς και ένα ανύπαρκτο μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, την Πολωνία.
Ο μικρός προϋπολογισμός του FE οδήγησε στην υπερβολική του εξάρτηση από εξαιρετικά και υπερβολικά επεξεργασμένες πληροφορίες από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, τη CIA.
Για παράδειγμα, ο FE συνεχίζει να δίνει έμφαση στα ξεπερασμένα σύνολα γλωσσικών δεξιοτήτων - Ρωσικά, Γερμανικά και Πολωνικά - ενώ παράλληλα δίδει ελάχιστη προσοχή στις πιο κρίσιμες γλώσσες των Αράβων, Φαρσί, Ουρντού, Ταμίλ, Τουρκικά που μιλάνε πολλοί μετανάστες και πρώτοι και δεύτεροι -παραγωγή δανών πολιτών.
Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία οδεύουν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές τους πολιτικές έχουν κάνει και τις δύο χώρες de facto μέλη του στρατιωτικού μπλοκ.
Ενώ η Βαλτική Θάλασσα δεν είναι ακόμη «λίμνη του ΝΑΤΟ», δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον Βοθνικό Κόλπο μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας.
Επιπλέον, η συνεργασία των ναυτικών πληροφοριών μεταξύ των ναυτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Εσθονίας σε δραστηριότητες παρακολούθησης στον Κόλπο της Φινλανδίας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Μα γιατί;
Ο ψυχρός πόλεμος έχει περάσει για περίπου δύο δεκαετίες και η Βόρεια Ευρώπη, ειλικρινά, έχει άλλες ανησυχίες, από την αλλαγή του κλίματος μέχρι την απειλή επανεμφανιζόμενων απειλών από τα ναζιστικά και φασιστικά πολιτικά κινήματα.
Εάν η Δανία πρέπει να απομακρυνθεί από τις δραστηριότητες πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η χώρα της θα πάρει ευχαρίστως την Πολωνία.
Ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda, ο οποίος ανέπτυξε στενή σχέση με το Trump, συμφώνησε να περάσει το νομοσχέδιο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Πολωνία.
Ενώ το Trump έκανε ό, τι είναι δυνατό για να καταστήσει αδύνατη την κατασκευή του Nord Stream 2, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην παρεμβαίνει στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών της Βαλτικής ή στο καλώδιο Nordbalt μεταξύ Klaipeda, Λιθουανία και Νύμπρο της Σουηδίας.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξαν σοβαρές προτάσεις από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την ΕΣΣΔ, την Πολωνία και ακόμη και τη Δανία και τη Νορβηγία για την περιοχή της Βαλτικής να γίνει μια «ζώνη ειρήνης».
Φαίνεται ότι σε μια εποχή ειρήνης, να μετατρέψουμε τη Βαλτική σε ζώνη πολέμου.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης