Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βόμβα: Πάνω από 6 μήνες κρύβουν στοιχεία στις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις - Πάνω από 2,2 δισ. το δημοσιονομικό κενό

tags :
Βόμβα: Πάνω από 6 μήνες κρύβουν στοιχεία στις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις - Πάνω από 2,2 δισ. το δημοσιονομικό κενό
Ξεπερνούν τα 2,2 δις οι εκκρεμότητες σε 400.000 υποψήφιους συνταξιούχους
Βόμβα δημοσιονομικού κενού δημιουργούν οι 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές πράξεις για κύρια και επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ και μερίσματα, τα οποία υπολογίζονται ότι υπερβαίνουν τα 2,2 δις ευρώ (1,5%) του ΑΕΠ, τα οποία «ρίχνουν στα βράχια» τα όποια υπερπλεονάσματα από την υπερφορολόγηση.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, κρατούν κρυφά τα στοιχεία για την πορεία συνταξιοδότησης και των εκκρεμών αιτήσεων, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», έχουν να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την πορεία των συνταξιοδοτήσεων από τον περασμένο Δεκέμβρη 2018.  
Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης σήμερα βρίσκονται υπό εκκρεμότητα 55.000 περίπου αιτήσεις συνταξιοδότησης, αριθμός που επιβεβαιώνεται από τα λεχθέντα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Αχτσιόγλου-Πετρόπουλος).
Ωστόσο, η εφαρμογή και υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων προεκλογικής περιόδου 13ης σύνταξης κ.α, έχουν πάει πίσω την οριστικοποίηση περίπου 160.000 συντάξεων (οι οποίες βρίσκονται σε έκδοση προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος) γεγονός που καθυστερεί τόσο τη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων, όσο και τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων από τον ΕΤΕΑΠ. Καθώς αν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική πράξη δεν λαμβάνονται τα υπόλοιπα, καθώς και τα μερίσματα.
Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία επανυπολογισμού 45.000 συντάξεων χηρείας, καθώς στον τελευταίο νόμο επανήλθε η διάταξη που ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις χηρείας αποτελούν το 70% (και όχι το 50%) των κύριων συντάξεων, ενώ επανέρχονται και ηλικιακά μετά τα 55 έτη, που είχαν διακοπεί.
Στους υπολογισμούς του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν συμπεριλαμβάνεται και η εκκρεμότητα 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης ΝΠΔΔ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ από το δείγμα των 18.809 νέων συντάξεων του Δεκεμβρίου (εκ των οποίων 11.906 κύριες και 6.903 επικουρικές και μερίσματα) προκύπτει αναδρομική δαπάνη 103,5 εκατ. ευρώ συνολικά, χωρίς τα εφάπαξ και τα μερίσματα.
 
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης