Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πιέζει για ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ η Ιταλία - Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία

Reuters: Πιέζει για ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ η Ιταλία - Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία
Η Κύπρος έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία, αν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Πιέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας φαίνεται ότι πρόκειται να ασκήσουν στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ κάποιες χώρες με επικεφαλής την Ιταλία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας George Ciamba, δήλωσε πως «πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Enzo Moavero, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σήμερα τελική απόφαση.
Παρά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Μαΐου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το Γερμανικό κοινοβούλιο έχει φρενάρει την λήψη της όποιας απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η κάτω βουλή της Ολλανδίας έχει απορρίψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Επιφυλακτική είναι και η Γαλλία, η οποία ζητά από την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, προτού εντάξει νέα μέλη.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν πως το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στη βόρεια Ευρώπη έχει περιορίσει τη διάθεση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, ενώ το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς η Κύπρος έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία, αν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα ζητήματα που θέτει η Κύπρος «δεν έχουν καμία σχέση με τη διεύρυνση», σημείωσε ο Moavero.
«Τα ζητήματα της έναρξης των διαπραγματεύσεων σχετίζονται κυρίως με την ψήφο στο Γερμανικό κοινοβούλιο η οποία έχει αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι».
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ήλπιζαν πως οι υπουργοί της ΕΕ θα έδιναν το «πράσινο φως» στη σημερινή τους συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο των Βρυξελλών την Πέμπτη.
Όσοι τάσσονται υπέρ της έγκρισης της έναρξης των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένης ομάδας 13 χωρών από την Ιταλία μέχρι την Πολωνία, υποστηρίζουν πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ.
«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το πλεονέκτημά μας… αν θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ένας παγκόσμιος παράγοντας, αν θέλουμε να δείξουμε πως μιλάμε σοβαρά για τη διεύρυνση», σχολίασε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Miroslav Lajcak.
Ωστόσο, διπλωμάτες που προετοίμαζαν τη σημερινή συνεδρίαση, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια κοινή ανακοίνωση, η οποία απαιτεί την ομόφωνη στήριξη όλων των κρατών της ΕΕ για να εγκριθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης