Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με κουπόνια θέλει να πληρωνόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

tags :
Με κουπόνια θέλει να πληρωνόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι έταξε και τι ζήτησε από τους επιχειρηματίες
«Γή και Ύδωρ» δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιχειρηματική τάξη της χώρας, με  βάση όσα είπε στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ, ο οποίος πιθανότατα μίλησε τελευταία φορά ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ μετά από 12 μήνες μάλλον θα είναι προσκεκλημένος ως πρωθυπουργός.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΕΒ  για το σύνθημα της φετινής   γενικής συνέλευσης το οποίο ήταν «Το αύριο , σήμερα για την Ελλάδα των άξιων και των  αξιών.

Τι έταξε και τι ζήτησε από τους επιχειρηματίες

Ο ρόλος των εργαζόμενων στο νέο τοπίο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.   
Υποσχέθηκε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές κερδοφορίας από το 28% στο 20%.
Ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται στο  5%. Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτικό  ότι θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.
Ακόμη υποσχέθηκε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές αφορούν μόνο τις κερδοφόρες εταιρείες. Δηλαδή για δέκα  εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών  που παρουσιάζουν κέρδη  και στη συνέχεια προχωρούν στη διανομή μερίσματος.
Ο νέος συντελεστής φορολόγησης  των μερισμάτων θα μειωθεί στο 5% από 10% σήμερα και 15% πριν από  ένα  χρόνο.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αρκετά επιφανή επιχειρηματικά στελέχη ως μέλη των  ΔΣ   εμφανίζουν αμοιβές των 15.000 ευρώ το  χρόνο και «επιβιώνουν» χάρη στα μερίσματα  που λαμβάνουν τα οποία  φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 10%.
 Όλοι  θα ήθελα να λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές με τη  λογική του μερίσματος  έτσι ώστε  να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Τι ζήτησε από τους επιχειρηματίες

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία.
Χαρακτήρισε παλιές συνταγές τη συμπίεση μισθού με  την απειλή της απόλυσης. Δεν νοούνται καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία  εκτός νόμιμου ωραρίου.
Μήπως θα ήταν σκόπιμο να θεσμοθετηθεί η αφαίρεση του ΑΦΜ  για  τις  εταιρείες  όταν δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους;   

Τι θέλει για τους  εργαζόμενους

Προτρέπει τους επιχειρηματίες να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους  στις εταιρείες που εργάζονται με τη διανομή stock option
Τους ζήτησε να προσφέρουν διατακτικές σίτισης  και κάρτες κίνησης  για τα  μέσα  μεταφοράς στους  εργαζόμενους και είναι πρόθυμος να συζητήσει  την έκπτωση φόρου ώστε το κράτος να συνεισφέρει στις δαπάνες αυτές υπέρ των εργαζόμενων.
Ποιος  μπορεί να πει όχι σε όσα  πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μα η ίδια  η επιχειρηματική κοινότητα που θέλει να παίρνει χωρίς να δίνει τίποτα.
Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών ζει και εργάζεται και κυρίως εκμεταλλεύεται την υπεραξία των εργαζόμενων σαν να βρίσκεται στη δεκαετία του 1960.
Έτσι έμαθαν και  δεν πρόκειται να γίνουν Λονδρέζοι αν αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός.
Άλλωστε οι καταθέσεις των εταιρειών που φθάνουν τα 10 δις. ευρώ είναι σε τράπεζες του εξωτερικού όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τους ζήτησε να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.
Τελικά μήπως υπόσχεται περισσότερα από όσα θέλει να πάρει από την επιχειρηματική κοινότητα.
Όσο για τα κουπόνια σίτισης δεν πρόκειται για φθηνό επιχειρηματικό τέχνασμα.    
Η  ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει μάθει να κερδίζει από εμπειρίες του παρελθόντος και πιθανόν η εφαρμογή των κουπονιών να λάβει μια νέα ελληνική διάσταση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr        
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης