Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορρίφθηκε από την Attica Bank η εγγυητική 70 εκατ. προς τον Καλογρίτσα

tags :
Απορρίφθηκε από την Attica Bank η εγγυητική 70 εκατ. προς τον Καλογρίτσα
Όπως τονίστηκε ο κ. Καλογρίτσας ήταν έκπτωτος από ορισμένα έργα
Στο σημερινό (18 Ιουνίου 2019) διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank (το οποίο ήταν εξ αναβολής) αποφασίστηκε να απορριφθεί η εγγυητική επιστολή ύψους 70 εκατ. που ζητούσε ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας από την τράπεζα.
Το αιτιολογικό ήταν ο κ. Καλογρίτσας κηρύχθηκε έκπτωτος από ορισμένα δημόσια έργα.
Σε ανάλογη κίνηση προβαίνει και το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών.

Προηγουμένως το bankingnews.gr ανέφερε:

Το ράλι που σημειώνει η Attica bank το έσχατο διάστημα αποτελεί απορία γιατί μια μετοχή που είχε σχεδόν καταρρεύσει, χωρίς κάποιο προφανή λόγο σημειώνει ράλι;
Η άνοδος της μετοχής της Attica bank στα 0,4840 ευρώ πλησίον των 0,50 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 223 εκατ ευρώ αποδεικνύει την κερδοσκοπία που μαίνεται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η Attica bank δεν δικαιολογεί αυτή την άνοδο αλλά παρ΄ όλα αυτά η μετοχή σημειώνει ράλι.
Οι προσδοκίες ότι θα έρθει η ΝΔ και θα πάνε καλύτερα οι τράπεζες δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρό επιχείρημα ειδικά για την Attica bank που έχει ειδικά προβλήματα και υπάρχει πιθανότητα να αντικατασταθεί και όλη η διοίκηση.
Εν τω μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank που συνεδρίασε πρόσφατα αποφάσισε ότι πρέπει να ξανασυνεδριάσει στις 18 Ιουνίου 2019 για να αποφασιστεί τι θα γίνει με την νέα εγγυητική Καλογρίτσα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Attica bank έχει χορηγήσει 119 -123 εκατ ευρώ στον Τοξότη και σε άλλες εταιρίες Καλογρίτσα έχουν εκπονηθεί δύο εσωτερικά πορίσματα για κατά συρροή παραβάσεις στις διαδικασίες εγκρίσεων και …ξανά ο Καλογρίτσας βρίσκεται στο προσκήνιο.
Αυτή την φορά ζητάει από την Attica bank εγγυητική επιστολή – λέγεται χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί – ότι προσεγγίζει τα 70 εκατ η εγγυητική.
Επειδή η Attica bank έχει μεγάλη δανειακή έκθεση αναζητείται μια φόρμουλα ώστε μέρος της εγγυητικής να το καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ που προΐσταται ο Μακέδος.
Μας προκαλεί εντύπωση πως ενώ η Attica bank έχει σοβαρά ζητήματα με τον δανεισμό του Καλογρίτσα, ξαφνικά επανέρχεται θέμα εγγυητικής επιστολής – περί τα 70 εκατ – και όλο αυτό το ζήτημα να συντελείται προεκλογική περίοδο.
Φαίνεται να ασκείται πίεση σε υπουργικό επίπεδο για τα δάνεια Καλογρίτσα.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει και τα δύο πορίσματα του εσωτερικού επιθεωρητή της Attica bank για τα δάνεια Καλογρίτσα, προκαλούν κατάπληξη και αλγεινή εντύπωση οι εξελίξεις.

Η Attica bank προσπαθεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της

Η Attica bank στην προσπάθεια της να ενισχύσει τα κεφάλαια της, να αποτινάξει το βάρος των προβληματικών δανείων και να ενισχύσει τον ισολογισμό της ξεκίνησε πρώτη τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων
-Η πρώτη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Artemis 1,3 δισεκ. ενίσχυσε τα κεφάλαια 70 εκατ
-Η δεύτερη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Metexelixis 701 εκατ ευρώ ενίσχυσε τα έσοδα της κατά 47 εκατ
-Η τρίτη τιτλοποίηση που επίκειται ύψους 700 εκατ ευρώ θα αποφέρει επίσης 40 εκατ έσοδα.
Συνολικά η Attica bank θα έχει ενισχύσει κεφάλαια και έσοδα κατά 157 εκατ ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι λόγω των ζημιών, των μεγάλων ατελειών – το αναφέρουμε ωραιοποιημένα – του προγράμματος Artemis των 1,31 δισεκ. ευρώ NPEs η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες και το ακόμη σημαντικότερο να μειώνει τα κεφάλαια της.
Τα κεφάλαια της Attica bank έχουν μειωθεί από 586 εκατ σε 490 εκατ ευρώ ενώ το DTA διαμορφώνεται στα 420 εκατ έχει μια από τις χειρότερες σχέσεις κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο.
Τις πταιει λοιπόν που η Attica bank τιτλοποιεί 3,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια και αντί να κερδίζει… εμφανίζει ζημίες και μειώνει τα κεφάλαια της.
Ο ισολογισμός της Attica bank το 2019 θα είναι πιο αποδυναμωμένος από το 2018, τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώνεται.
     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης