Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ Ελλάδας - Κύπρου

tags :
Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ Ελλάδας - Κύπρου
Η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο,
Η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στις προειδοποιήσεις για κυρώσεις.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την Τρίτη (18/6), κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας και με αυστηρή γλώσσα καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέρριψε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004.
«Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος.
Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.
Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ».
Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση.
Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».
Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης.
Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία στο Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.
Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής ενέργειας για τους φυσικούς πόρους του νησιού, την οποία απέρριψαν οι Ελληνες.
Μέχρι να βρεθεί η λύση στο νησί, η κοινή επιτροπή θα είναι ένα θετικό βήμα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και θα διευκολύνει την ολοκληρωμένη λύση», επισημαίνει.
Παράλληλα η Αγκυρα, για μία ακόμη φορά, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Αγκυρα επιτίθεται στην ΕΕ γιατί επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ενωση.
«Παρά τη μεροληπτική στάση, η φιλική Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για την ΕΕ.
Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται, η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ», αναφέρει και καλεί την Ενωση να «εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με στρατηγικό όραμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης