Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου οι αποφάσεις για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο

tags :
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου οι αποφάσεις για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν το βηματισμό τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης
Εν μέσω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται η Άγκυρα η οποία επιμένει απτόητη στις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν το βηματισμό τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και παραμένει ερώτημα αν κι αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα μείνουν σε λεκτικές προειδοποιήσεις ή αν θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κυρώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά».
Καταρχήν, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς υποδέχεται θετικά την πρώτη τοποθέτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που μιλάει για αρνητική επίδραση σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και καλεί την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση, να μην παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.
Παράλληλα, το Συμβούλιο ζητά από την Επιτροπή γνωμοδότηση για τυχόν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο κλειδί καθώς στο δεύτερο από τα δύο ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ντόναλντ Τουσκ γίνεται λόγος για την εξέταση μέτρων εναντίον όσων λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις γεωτρήσεων.
Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι πίσω από αυτή την περιγραφή βρίσκεται η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων είτε από μόνη της είτε σε σύμπραξη με άλλους φορείς. Και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί μια διέξοδο για την ευρωπαϊκή πλευρά στην περίπτωση που θελήσει να απειλήσει ή να λάβει μέτρα εναντίον κάποιων κι όχι συνολικά εναντίον της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι επικοινωνίες και αναμένεται να υπάρχουν ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ με βάση την εικόνα που θα δημιουργηθεί έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία από τον υπουργό Εξωτερικών για ενημέρωση όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων.
Είναι πάντως σαφές ότι το «χορό» των αντιδράσεων τον σέρνει η Λευκωσία καθώς πρόκειται για δική της κυριαρχία και αποκλειστική οικονομική ζώνη και η Ελλάδα στηρίζει αναπτύσσοντας παράλληλα ένα πλέγμα πρωτοβουλιών.
Ενδεικτικό του παρασκηνίου και των αντιδράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων απασχόλησε το Γενικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το οποίο συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Το θέμα έθεσαν μετ επιτάσεως και η Αθήνα και η Λευκωσία καλώντας την Ευρώπη να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.
Είναι δε, χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος τόνισε πως σε ότι αφορά την Τουρκία, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις, γι' αυτό και η de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που το Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο χρόνο, παραμένει σε ισχύ.
«Η απόφασή μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι απαράδεκτες» σημείωσε με έμφαση.
Η Άγκυρα απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπερασπιστεί τα νόμιμα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης