Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτυχία του Draghi…επικροτείται – Σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων, η Ελλάδα πλησιάζει τις ΗΠΑ

tags :
Η αποτυχία του Draghi…επικροτείται – Σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων, η Ελλάδα πλησιάζει τις ΗΠΑ
Η αρνητική απόδοση σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται τόκος, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κερδίζουν, τα κράτη αντλούν κεφάλαια με μηδενικό κόστος ή αρνητικό κόστος…και τα χρηματιστήρια εν μέσω πλασματικής βελτίωσης συνεχίζουν να φουσκώνουν.
Ενώ σχεδόν 9 μέλη του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με τις θέσεις του Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ για την επιθετική ρητορική του ως προς την επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης και της μείωσης των επιτοκίων…οι αγορές επικρότησαν…στέλνοντας σε ιστορικά υψηλά τις τιμές των κρατικών ομολόγων και αντιστοίχως σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις.
Όμως ο Draghi που θα αποχωρήσει σε διάστημα 4 μηνών από την ηγεσία της ΕΚΤ, ουσιαστικά με τις δηλώσεις του περί επαναφοράς της ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων επιβεβαίωσε ότι απέτυχε και στις προβλέψεις του και στην στρατηγική που είχε διαμορφωθεί.
Η ΕΚΤ πριν λίγους μήνες είχε ανακοινώσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και είχε προϊδεάσει ότι θα ξεκινήσει ένας ανοδικός κύκλος στα επιτόκια.
Το βασικό πρόβλημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πως αυτή η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο σύστημα θα επιστρέψει ξανά στην ΕΚΤ και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας σε συνδυασμό με την Ιταλία – που αποκλιμακώνεται η ένταση – κρατούν σε εγρήγορση την ΕΚΤ η οποία καλείται να ανακαλέσει τα σχέδια που είχε εκπονήσει πριν λίγους μήνες.
Η ΕΚΤ έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη φούσκα στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης με το εξωφρενικό 151 ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών να έχουν αρνητική απόδοση.
Η αρνητική απόδοση σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται τόκος, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κερδίζουν, τα κράτη αντλούν κεφάλαια με μηδενικό κόστος ή αρνητικό κόστος…και τα χρηματιστήρια εν μέσω πλασματικής βελτίωσης συνεχίζουν να φουσκώνουν.
Η 18η Ιουνίου 2019 είναι 17 φορά εντός του 2019 που τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρώπης σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις.
Ενδεικτικά η Κύπρος έχει απόδοση στο 10ετές 0,69%
Η Βουλγαρία εμφανίζει απόδοση 0,57%
Η Γερμανία εμφάνισε απόδοση -0,32% στο 10ετές που είναι ιστορικό χαμηλό  
Η Ελλάδα έχει επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο 2,52% και το 25ετές εμφανίζει απόδοση 3,40%
Η Ιταλία έχει απόδοση στο 10ετές 2,06%
Χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία σημειώνουν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.
Είναι τόσο ακραία η στρέβλωση που η Ελλάδα προσεχώς θα έχει το ίδιο επιτόκιο στα 10 χρόνια με τις ΗΠΑ, στα 5 χρόνια η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δικαιολογούνται λόγω επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών….
Όμως όλα αυτά αποτελούν αποδείξεις ότι η ΕΚΤ συντηρεί μια ακραία φούσκα στις αγορές ομολόγων.

Ποια είναι η παγίδα;

1)Η τρέχουσα κατάσταση απέδειξε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός απεξάρτησης από την ποσοτική χαλάρωση.
Οι αγορές είναι εθισμένες σαν «ναρκομανείς» και δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από την φθηνή ρευστότητα και από τις αγορές κρατικών ομολόγων.
2)Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα θα είναι η σταδιακή φτωχοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα pension funds αγοράζουν μετοχές για να σημειώσουν αποδόσεις κεφαλαίου.
3)Η ΕΚΤ επικαλείται τον εμπορικό πόλεμο ή την Ιταλία για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι ένας καλός λόγος για να συντηρηθεί η ποσοτική χαλάρωση.
4)Ο πληθωρισμός επίσης απέδειξε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με νομισματικά εργαλεία.
Ο Draghi για πολλοστή φορά αυτοαναιρέθηκε καθώς επέμενε μήνες ότι δεν μπορεί το ευρωπαϊκό σύστημα να στηρίζεται σε νομισματικά εργαλεία χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις των κρατών και στο τέλος…να επανέρχεται στα νομισματικά εργαλεία.
Ότι συμβαίνει στις αγορές είναι ακραία στρέβλωση που δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί για πολύ, απλώς κερδίζουν χρόνο πριν εμφανιστούν δηλώνοντας ότι αγορές ομολόγων κρατικών και εταιρικών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρόπο…ώστε τα κράτη να κάνουν όσο το δυνατό λιγότερα για τις οικονομίες τους.
Η βιτρίνα είναι ακόμη φανταχτερή αλλά πίσω από τις κουρτίνες τα προβλήματα αναδύονται.
Δημιουργούνται φούσκες στα ομόλογα, χρηματιστήρια και ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης