Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Έκκληση σε Ρωσία και Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία

ΟΗΕ: Έκκληση σε Ρωσία και Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία
Ο γ.γ Antonio Guterres εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ
Έκκληση σε Ρωσία και Τουρκία απηύθυνε ο ΟΗΕ ώστε να συμβάλλουν στην «σταθεροποίηση » την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας , όπου εκτυλίσσεται «μια ανθρωπιστική καταστροφή».
Ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ ενώ κάλεσε «κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας της Αστάνα, και κυρίως την Τουρκία και τη Ρωσία που υπέγραψαν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης για την Ιντλίμπ τον Σεπτέμβριο του 2018 να σταθεροποιήσουν χωρίς καθυστέρηση την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Έπειτα από αίτημα του Βελγίου, της Γερμανίας, του Κουβέιτ και των ΗΠΑ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε χθες το απόγευμα, μια συνεδρίαση που προστέθηκε βιαστικά στο πρόγραμμα προκειμένου να συζητηθεί η Ιντλίμπ. Πολλοί διπλωμάτες εξήγησαν ότι στόχος είναι «να προσελκύσουμε ξανά την προσοχή» στην επαρχία και να διατηρήσουμε την πίεση στη Ρωσία και τη Συρία ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
«Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Mark Loukok. Η ομόλογός του για Πολιτικές Υποθέσεις Rozmari di Karlo έκανε επίσης λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».
Ήδη από τον Μάιο αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάσταση σε αυτή την επαρχία της Συρίας στη διάρκεια διάφορων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες περισσότεροι από 230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ, ανάμεσά τους 69 γυναίκες και 81 παιδιά, τόνισε ο Loukok. Από την 1η Μαΐου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να φτάσουν στη μεθόριο με την Τουρκία.
Ο Loukok εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες που δίνονται στις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου σχολεία και νοσοκομεία να μην γίνονται στόχοι χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται επιθέσεις.
Από τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας στην Ιντλίμπ, έχουν πληγεί 37 σχολεία και 26 ιατρικές εγκαταστάσεις, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να υπογραμμίζει ότι «οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
«Δεν εξαπολύουμε ποτέ επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών», αντέδρασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasili Nabetzia. Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου «εφαρμόζεται πλήρως», τόνισε, ενώ κατήγγειλε την επιθυμία κάποιων χωρών να δουν - μέσω αυτού του είδους των συνεδριάσεων του Συμβουλίου - περιοχές της Συρίας να παραμένουν εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης.
Ωστόσο την άποψή του δεν συμμερίζεται η Τουρκία. «Δυστυχώς έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις της εκεχειρίας», επεσήμανε ο Τούρκος πρεσβευτής .
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η όξυνση της έντασης στην Ιντλίμπ, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά, έχει προκαλέσει από τα τέλη Απριλίου τον θάνατο περισσότερων από 400 αμάχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης