Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Johnson – Σήμερα 19/6 η τρίτη ψηφοφορία

tags :
Μ. Βρετανία: Πιο κοντά στην πρωθυπουργία ο Johnson – Σήμερα 19/6 η τρίτη ψηφοφορία
Απολύτως εφικτό το Brexit να έχει επιτευχθεί έως τις 31 Οκτωβρίου είπε ο Johnson
Ένα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας έκανε ο Boris Johnson, ο οποίος επικράτησε και στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος λαμβάνοντας το 40% των ψήφων.
Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία ο Johnson έλαβε 126 ψήφους επί συνόλου 313 και ετοιμάζεται για την τρίτη σημερινή ψηφοφορία (θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα), όπου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλους τέσσερις υποψηφίους που κέρδισαν άνω των 33 ψήφων.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Johnson είναι το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί την Theresa May και να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
Σε δηλώσεις του στο BBC ο Johnson επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα έχει «βγάλει» τη Μ. Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου, αναφέροντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη εφικτή προοπτική.
Μάλιστα ο Johnson τόνισε ότι μόνος τρόπος για να επιτύχει το Brexit, είναι να είναι προετοιμασμένος ακόμα και για το σενάριο μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
«Πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ ως τις 31 Οκτωβρίου, διαφορετικά φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφική απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική.
Η 31η Οκτωβρίου είναι απολύτως εφικτή.
Εάν πούμε ότι έχουμε μια προθεσμία που δεν είναι προθεσμία και αφήσουμε την 31η Οκτωβρίου να περάσει, όπως πέρασε ο Μάρτιος και μετά ο Απρίλιος τότε πιστεύω πως η κοινή γνώμη θα αρχίσει να μας κοιτά με αυξανόμενο σκεπτικισμό» τόνισε ο Johnson.
Απέναντι του στη μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Jeremy Hunt, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Rory Stewart και ο υπουργός Εσωτερικών, Sajid Javid.
Πλέον οι 5 εναπομείναντες υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη της ψηφοφορίας έως ότου απομείνουν οι δύο φιναλίστ.
Σημειώνεται ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει επιλεγεί έως τα τέλη Ιουλίου.
Σχεδόν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα στο οποίο η πλειοψηφία των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, σήμερα κανείς δεν γνωρίζει το πότε, το πώς και το εάν τελικά θα συμβεί το Brexit, την ίδια στιγμή μάλιστα που η κοινή γνώμη, τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή είναι διχασμένη στο ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.
Ο Boris Johnson είναι αυτός που έχει καταφέρει να πείσει τα στελέχη των Συντηρητικών πως ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του Brexit, θα καταφέρει να σώσει τους Συντηρητικούς από μια εκλογική καταστροφή, αντίστοιχη με αυτή που βίωσε το κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στις οποίες και κατέλαβε μόλις την πέμπτη θέση.
Ωστόσο ο Johnson δέχεται έντονη κριτική από τους αντιπάλους του για το ότι δεσμεύεται για μειώσεις στην φορολογία όσων δηλώνουν υψηλά εισοδήματα ενώ επικρίνεται και για προσβλητικές δηλώσεις του στο παρελθόν κατά Μουσουλμάνων και γυναικών, για τις οποίες πάντως έχει απολογηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης