Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το αρχείο του Ιωάννη (Γιάγκου) Πεσμαζόγλου θα παρουσιάσει η ΤτΕ

tags :
Το αρχείο του Ιωάννη (Γιάγκου) Πεσμαζόγλου θα παρουσιάσει η ΤτΕ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος
Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) παρουσιάζει το Αρχείο του Ιωάννη («Γιάγκου») Πεσμαζόγλου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα (είσοδος Ελ. Βενιζέλου 21 - 2ος όροφος - αίθουσα Ν.212-214).
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Θα μιλήσουν οι αρχειονόμοι Βίκυ Ασκητή και Σπύρος Τακτικός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Βασίλης Πεσμαζόγλου, γιος του Γιάγκου Πεσμαζόγλου.

Το Αρχείο Πεσμαζόγλου

Το προσωπικό αρχείο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου απόκειται και φυλάσσεται στο ΙΑΤΕ και, έχοντας δεχθεί εργασίες ταξινόμησης, ευρετηρίασης και τεκμηρίωσης από τους αρχειονόμους της Τράπεζας της Ελλάδος, τίθεται πλέον στη διάθεση των ερευνητών.
Το υλικό του αρχείου δεν καλύπτει μόνο την περίοδο του βίου του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (1918-2003), αλλά περιέχει επίσης και έγγραφα του πατέρα του, Στέφανου, από το 1885, καθώς και προσθήκες μέχρι το 2018.
Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά με τη δραστηριότητα του Γιάγκου Πεσμαζόγλου στα υπουργεία Συντονισμού και Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος (1955-1960) και μετέπειτα Υποδιοικητής (1960-1967).
Περιέχει επίσης ιστορικά τεκμήρια από τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση και, αργότερα, την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Ακόμη, ενσωματώνει αρχειακό υλικό από την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, από την αντιδικτατορική του δράση, καθώς και από το πολιτικό του έργο στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το περιεχόμενο του αρχείου συνθέτουν έγγραφα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, τα συγγράμματα και οι ομιλίες του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, αλληλογραφία και πολυάριθμα δημοσιεύματα από τον ελληνικό και ξένο Τύπο.
Τα θέματα που αναδύονται παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον επιθυμεί να μελετήσει την οικονομική και πολιτική ιστορία της χώρας τον 20ό αιώνα.
Το ερευνητικό κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο στο αρχείο αυτό όσο και στα άλλα αρχεία ιστορικών προσωπικοτήτων που φιλοξενεί το ΙΑΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης