Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό στις συμβάσεις παραχώρησης των μπλοκ υδρογονανθράκων στην Κρήτη

tags :
«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό στις συμβάσεις παραχώρησης των μπλοκ υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων από την κοινοπραξία, την ΕΔΕΥ και το ελληνικό Δημόσιο
Στις αρμόδιες αρχές βρίσκεται ήδη η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης μίσθωσης για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο μπλοκ δυτικά της Κρήτης, ενώ άμεσα αναμένεται να γίνει το ίδιο και με την έγκριση για την παραχώρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως είναι γνωστό, επιλεγείσα αιτούσα και για τις δύο περιοχές είναι η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ.
Μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων από την κοινοπραξία, την ΕΔΕΥ και το ελληνικό Δημόσιο – κάτι που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα γίνει μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμο για την έναρξη από την κοινοπραξία του πρώτου «κύκλου» ερευνών στις δύο παραχωρήσεις.
Σε πρώτη φάση, οι έρευνες θα αφορούν σεισμικές και αεροβαρυτικές μελέτες των δύο περιοχών, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν το ανώτερο έως δύο χρόνια και θα δείξουν κατά πόσο θα πρέπει να υλοποιηθεί στη συνέχεια ερευνητικές γεωτρήσεις, καθώς και τα σημεία όπου αυτές θα υλοποιηθούν.
Η περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μπλοκ δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ. Ο διαγωνισμός για την παραχώρησή τους ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, ύστερα από το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει η κοινοπραξία.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης