Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Ο λιγότερο επιτυχημένος ΥΠΕΞ της Βρετανίας που φημίζεται για τις γκάφες του ο πιθανότερος διάδοχος της May

tags :
Johnson: Ο λιγότερο επιτυχημένος ΥΠΕΞ της Βρετανίας που φημίζεται για τις γκάφες του ο πιθανότερος διάδοχος της May
Ποιός είναι ο Boris Johnson πιθανότερος διάδοχος της May
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις και επόμενου πρωθυπουργού της χώρας, ενώ συμμετείχε και στο ντιμπέιτ των υποψηφίων που μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC
Κατά τη μία ώρα διάρκειάς του, οι πέντε υποψήφιοι απέκλεισαν όλοι το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μέχρι να λυθεί το ζήτημα του Brexit.
Μάλιστα για τον Boris Johnson ήταν το πρώτο ντιμπέιτ στο πλαίσιο της εκστρατείας του αφού δεν είχε πάει σε εκείνο του δικτύου Channel 4 την Κυριακή.
Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ ό,τι κι αν γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, ο Boris Johnson χαρακτήρισε τη διορία αυτή «εξαιρετικά εφικτή».
Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη αν κάτι που τυχόν να έγραψε στη διάρκεια των 20-30 ετών της δημοσιογραφικής του καριέρας ή κάτι που πιθανόν να είπε από τη θέση του πολιτικού έχει θίξει κάποιον.
Στους συντηρητικούς συναδέλφους του που φοβούνται ότι το πολιτικό αδιέξοδο για το Brexit πιθανόν να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο Boris Johnson απαντάει ότι εκείνος είναι το πρόσωπο που θα επικρατήσει των αντιπολιτευόμενων Εργατικών και του νεόκοπου Κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
Ως επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ΕΕ του 2016 και με δύο θητείες ως δήμαρχος Λονδίνου ο Boris Johnson έχει αποδείξει ότι μπορεί να φθάσει μακρύτερα από τον πυρήνα της συντηρητικής ψήφου.
Αλλά παλαιότερες γκάφες του ή προσβλητικοί χαρακτηρισμοί -για παράδειγμα κατά των γκέι ή των μουσουλμάνων γυναικών που όπως είχε πει μοιάζουν με "γραμματοκιβώτια" όταν φοράνε καλύπτρα προσώπου- έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις.
Η δέσμευσή του ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, έχει ανησυχήσει τους μισούς ψηφοφόρους που απέρριψαν πριν από τρία χρόνια το Brexit κυρίως επειδή ο Boris Johnson δεν προτείνει κάποιο λεπτομερές σχέδιο.
Ο Boris Johnson κατηγορείται επίσης ότι αποφεύγει την έκθεση την περίοδο αυτή της μάχης για τη διαδοχή επειδή απέφυγε την πρώτη τηλεμαχία και έχει κάνει λιγοστές μόνο τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1964, ο Boris Johnson υπήρξε ανέκαθεν φιλόδοξος.
Όπως έχει πει η αδελφή του Racel, ως παιδί ήθελε να γίνει "ο βασιλιάς του κόσμου".
Η πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος ήταν μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ αλλά αποσύρθηκε όταν ο βασικός σύμμαχός του, ο Michael Gove, στράφηκε εναντίον του για να γίνει εκείνος υποψήφιος.
Αυτή τη φορά έκανε μια πιο πειθαρχημένη εκστρατεία ξεκινώντας με το κούρεμα της ατίθασης ξανθιάς κόμης του--σήμα κατατεθέν του.
Έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμμάχων στο κοινοβούλιο και ο περιορισμός των δημοσίων εμφανίσεων του έχει επιτρέψει να αποφύγει τις γκάφες που χαρακτήρισαν την καριέρα του.
Φοίτησε στο σχολείο της ελίτ Ίτον και στο επίσης ελιτίστικο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου υπήρξε μέλος του αποκλειστικά ανδρικού κλαμπ των νταήδων Bullingdon. Η πρώτη του δουλειά ήταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times απ΄όπου όμως απολύθηκε επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις.
Στη συνέχεια όμως έκανε όνομα ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Daily Telegraph.
Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2001 και αποπέμφθηκε από εκπρόσωπος των Τόρις για τις τέχνες επειδή κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για μια εξωσυζυγική σχέση του.
Επέστρεψε όμως το 2008 --τότε όλη η χώρα τον αποκαλούσε απλώς Boris Johnson όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος της πολυεθνοτικής πρωτεύουσας που συνήθως υποστηρίζει τους Εργατικούς.
Έχοντας επιλεγεί ως ο συντηρητικός υποψήφιος, ο Johnson νίκησε τον αντίπαλό του K. Livinston του Εργατικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος του Λονδίνου απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στη δημόσια συγκοινωνία, πρωτοστάτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου και εισήγαγε τα νέου τύπου λεωφορεία και την ενοικίαση ποδηλάτων μεταξύ άλλων.
Το 2012 εξελέγη ξανά δήμαρχος του Λονδίνου νικώντας πάλι τον Λιβινγκστον, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του επόπτευσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Ο Boris Johnson επικαλείται την εμπειρία του στη δημαρχία για να πείσει ότι είναι αποτελεσματικός και υπενθυμίζει ότι επί δημαρχίας του μειώθηκε το ποσοστό της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα, έγιναν κατασκευαστικά έργα και συνήφθησαν συμβόλαια με επιχειρήσεις.
Επέστρεψε στη Βουλή το 2015 ως βουλευτής ενός προαστίου του βορειοδυτικού Λονδίνου με την υπόσχεση να αντισταθεί στα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου του Χίθροου.
Ωστόσο, ως ΥΠΕΞ ο Boris Johnson έχασε μια βασική ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά με αυτό το σχέδιο καθώς κανόνισε την τελευταία στιγμή μια επίσκεψη στο Αφγανιστάν.
Η απόφαση της T. May να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον Boris Johnson χαρακτηρίστηκε μια προσεκτικά μελετημένη κίνηση καθώς φαίνεται ότι η πρωθυπουργός θέλησε να τον έχει δίπλα της αλλά ταυτόχρονα σε απόσταση ασφαλείας.
Ως υπουργός έκανε ορισμένα χοντρά λάθη, ένα από αυτά όταν υπαινίχθηκε πως μια Βρετανίδα ιρανικής καταγωγής, η οποία κρατούνταν στην Τεχεράνη με την κατηγορία της αποστασίας, πιθανόν να εκπαίδευε δημοσιογράφους για κατασκόπους.
Το think-tank για τις διεθνείς σχέσεις Chatham House κατέληξε πάντως ότι ο Boris Johnson είναι ο «λιγότερο επιτυχημένος» ΥΠΕΞ της Βρετανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης