Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ρεκόρ για το Λαϊκό Κόμμα του Kurz σε δημοσκόπηση ενόψει των πρόωρων εκλογών

tags :
Αυστρία: Ρεκόρ για το Λαϊκό Κόμμα του Kurz σε δημοσκόπηση ενόψει των πρόωρων εκλογών
Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες
Προηγείται σε δημοσκόπηση ενόψει των εθνικών εκλογών στην Αυστρία που θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 το συντηριτικό Λαικό Κόμμα.
Ένα μήνα από το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης στην Αυστρία, που οδήγησε στην ανατροπή του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα του πρώην καγκελάριου Sebastian Kurz καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Στη δημοσκόπηση, το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται στο 38%, έναντι του 31,5% που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με χαμηλό ποσοστό 21% ( από 26,9% το 2017), ενώ τρίτο έρχεται το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 18% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.
Στην τέταρτη θέση στη δημοσκόπηση, και με ποσοστό 12% εμφανίζονται οι Πράσινοι, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2017 είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή.
Ακολουθούν, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 8% έναντι του 5,3% στις εκλογές του 2017, και η "Λίστα Τώρα" (πρώην "Λίστα Pilz") με μόλις 1% , έναντι του 4,4% στις τελευταίες εκλογές, με το οποίο είχε εξασφαλίσει την εκπροσώπηση στη Βουλή.
Όπως τονίζει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση σε σημερινή της ανακοίνωση, στη βάση αυτής της δημοσκόπησης αποφάσισε να συμπεριλάβει και τους Πράσινους, ως το μόνο κόμμα που δεν εκπροσωπείται στην παρούσα Βουλή, στις προγραμματιζόμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις των αρχηγών των κομμάτων, καθώς, όπως επισημαίνει, με μία στατιστική απόκλιση 1,9%, το κόμμα των Πράσινων αναμένεται να αποσπάσει στις εκλογές μεταξύ 10-14%.
Το Λαϊκό Κόμμα του Sebastian Kurz είχε πετύχει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της δύναμης του ήδη στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες, αποσπώντας ποσοστό 34,9% (αύξηση κατά 7,9% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014), αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.
Η κυβερνητική κρίση που συντάραξε την Αυστρία, έπειτα από την "Υπόθεση Ίμπιζα", το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε, πριν από έναν μήνα, στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Hans Christian Strache και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον ευνόησε τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και το κόμμα του.
Επίσης θα τον ευνοήσει και ενόψει των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.
Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φάνηκε να παρέμεινε στις Ευρωεκλογές, το Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε μερικώς στο 17,2% έναντι του 19,7% κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.
Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακολουθούν ως τέταρτο κόμμα οι Πράσινοι που με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ το 2014 (14,5%), ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1%) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου παρέμειναν το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης