Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall στον απόηχο Fed - Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 (+1%), στο +0,94% ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall στον απόηχο Fed  - Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 (+1%), στο +0,94% ο Dow Jones
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι προετοιμασμένη να μειώσει τα επιτόκια, εάν κριθεί απαραίτητο
(upd) Κέρδη σημείωσαν σήμερα (20/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 ολοκληρώνει τη συνεδρίαση σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προβεί σε μείωση εντός του 2019, ακόμη και τον Ιούλιο.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 26.753 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1%% στις 2.955 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 2.956,20 μονάδων, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,8% υψηλότερα, στις 8.051 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon στο +0,49%, το Facebook στο +1,09%, την Apple στο +0,8% και την Alphabet στο +0,79%, ενώ ώθηση στον Dow προσέφεραν οι μετοχές των Caterpillar (+2,34%) και Exxon Mobil (+1,71%).
Οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους μετά από δηλώσεις του Donald Trump για το Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήνει υπόνοιες για βομβαρδισμό του Ιράν, Trump, μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ιρανικές δυνάμεις αλλά και τα δύο περιστατικά στα Στενά του Ορμούζ.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να βομβαρδίσουν το Ιράν, ο κ. Trump απάντησε: «Θα το μάθετε πολύ σύντομα».
Ο Trump επανέλαβε ότι η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους ήταν επιθετική πράξη εκ μέρους της Τεχεράνης, καθώς αυτό βρίσκονταν πάνω από διεθνή ύδατα.
Η Fed ανακοίνωσε χθες ότι θα «παρακολουθεί προσεκτικά» την οικονομία, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να μη χρειαστεί μείωση στα επιτόκια πριν από το 2020.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι προετοιμασμένη να μειώσει τα επιτόκια εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο, διαμορφώνονται πλέον στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Οι ανακοινώσεις της Fed έστειλαν επίσης την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σε επίπεδα κάτω του 2% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσέφεραν ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση που κατέγραψαν τον Μάιο οι νέες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000, στις 216.000, την εβδομάδα έως την 15η Ιουνίου 2019, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια πολύ μικρότερη μείωση των αιτήσεων, στις 222.000.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια μεγάλη μείωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς υποχώρησαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να επαναπατρίζουν κέρδη από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 9,4%, στα 130,4 δισ. δολ.

Ήπια άνοδος και στις ευρωαγορές 

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια μείωση των επιτοκίων ή σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, ΒοΕ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο, έναντι της αύξησης 0,2% που ανέμενε αρχικά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 386,16 μονάδες.
Της σημερινής ανόδου «ηγήθηκε» ο τεχνολογικός κλάδος, με κέρδη 1,6%, ενώ οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών ενισχύθηκαν κατά 0,8%.
Αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,3%, λόγω των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,38% κι έκλεισε στις 12.355,39 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,28% στις 7.424,44 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 5.535,57 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,66% και τις 21.361,44 μονάδες, καθώς η ιταλική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να αποφύγει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και μια μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε χθες απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν για την εκκίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα.
Στην 6σέλιδη επιστολή της, η ιταλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ωστόσο τονίζει ότι εναπόκειται στην ίδια το πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο Fed

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,60% και τις 21.462,86 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Sony ενισχύθηκαν κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον Rakuten, και συγκεκριμένα 1,8%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 2.131,29 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να διαμορφώνεται στο +0,3%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε οριακή άνοδο 0,09% στις 10.785,01 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 28.550,43 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε «άλμα» 2,38% στις 2.987,12 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,34% και τις 9.134,96 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,59% και τις 6.687,40 μονάδες, καθώς η μετοχή της Beach Energy ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε κατά 4%.
Πέραν της Fed, οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν ώθηση και από την είδηση ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, εν όψει της συνόδου κορυφής των G20 την ερχόμενη εβδομάδα.
«Δε μπορώ να πω σε αυτό το σημείο πότε πραγματικά θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Lighthizer, για να προσθέσει ότι οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνία και ότι θα συναντηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης