Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Ομόφωνη η απόφαση

tags :
Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Ομόφωνη η απόφαση
Η Τράπεζα της Αγγλίας εμφανίστηκε επιφυλακτική απέναντι στις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις
Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (20/6) συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% με την απόφαση να είναι ομόφωνη με 9 ψήφους υπέρ και 0 κατά.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, η σχετική απόφαση αποσκοπεί στο να επιτευθχεί ο στόχος πληθωρισμού στο 2%, έτσι ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάπτυξης και του τρέχοντος επιπέδου απασχόλησης.
Ωστόσο, προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2019, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο, έναντι αύξησης 0,2% που ανέμενε αρχικά.
«Όπως αναμενόταν, τα πρόσφατα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ευμετάβλητα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις που έχει το Brexit στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η BoE, προσθέτοντας ότι «εάν κοιτάξουμε μέσα από αυτή τη μεταβλητότητα, η ανάπτυξη δείχνει να έχει αποδυναμωθεί ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2018».
Παράλληλα, η Τράπεζα αναφέρει ότι «το υποκείμενο πρότυπο της σχετικά ισχυρής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των αδύναμων επιχειρηματικών επενδύσεων έχει παραμείνει», ενώ πρόσθεσε ότι «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί και η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται».
«Η Επιτροπή εξακολουθεί να κρίνει ότι εάν η οικονομία αναπτυχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέχεις του Μαΐου, στις οποίες περιλαμβάνεται η εκτίμηση ενός ομαλού Brexit, η τρέχουσα νομισματική σύσφιγξη με σταδιακό ρυθμό και σε περιορισμένο βαθμό θα είναι κατάλληλη ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμό στον στόχο του 2%», αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Επιτροπή κρίνει ότι η υπάρχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη».
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις, η BoE τονίζει ότι «οι ανησυχίες για το εμπόριο έχουν προκαλέσει μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και πτώση στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων», ενώ τόνισε ότι «οι οικονομικές προοπτικές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σημαντικά από τη φύση και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μάλιστα, η Τράπεζα αναφέρει ότι οι προοπτικές θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων από τις νέες εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, το εάν η μετάβαση των συμφωνιών θα είναι απότομη ή ομαλή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγορές.
«Η νομισματική πολιτική ανταποκρίνεται στο Brexit, οποιαδήποτε μορφή και εάν λάβει αυτό, δε είναι αυτόματη και μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», τόνισε η Τράπεζα, για να κατλήξει λέγοντας ότι «η Επιτροπλή θα δρα πάντα ώστε να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης