Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο γεωτρύπανο

tags :
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο γεωτρύπανο
Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, από τις αρχές Ιουλίου 2019
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα (20/6) στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz».
Η τελετή αποχώρησης του «Yavuz», του δεύτερου γεωτρύπανου έγινε παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Fatih Donmez και μεταδόθηκε ζωντανά στις 12:00 το μεσημέρι, από την τουρκική τηλεόραση.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Donmez προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Αγνοώντας τις καταγγελίες της Λευκωσίας, ο υπουργός Ενέργειας προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της – την οποία η Άγκυρα προβάλει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – και σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται ήδη το πλοίο Fatih που φερεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται απόλυτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως τον αποκάλυψε χθες 19/6 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος είπε πως «για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου».
Το Yavuz αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος.
Σε μήνυμά του χθες (19/6) στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους».
Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης