Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σκληρή απάντηση της Ελλάδος στις προκλήσεις της Τουρκίας με γεωτρήσεις - «Κόκκινη γραμμή» το Καστελόριζο διαμηνύει ο Αποστολάκης

Σκληρή απάντηση της Ελλάδος στις προκλήσεις της Τουρκίας με γεωτρήσεις - «Κόκκινη γραμμή» το Καστελόριζο διαμηνύει ο Αποστολάκης
«Η Ελλάδα έχει ναυτικό και θα το χρησιμοποιήσει», ξεκαθάρισε ο υπ. Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα (20/6) στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» κλιμακώνοντας την ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Άμεση ήταν απάντηση της Αθήνας μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου αλλά και του Υπουργού Άμυνας.
«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά»
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι ούτε να διανοηθεί δεν θα πρέπει, να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συμπεριφορά σε δικά μας νερά.
«Εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά.
Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί, γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος να θέλει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», διευκρίνισε σε συνέντευξή του στον τον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως «Ο Erdogan δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους, δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές».

Αποστολάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο - Σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Άγκυρα είμαστε μόνοι μας

Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης (20/6) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Καστελόριζο.
«Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας», είπε ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές».
«Δεν μπορούμε να πούμε τι ενέργειες θα κάνουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές», πρόσθεσε ο κύριος Αποστολάκης.
«Ο Erdogan δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους», εκτίμησε ο υπουργός, προσθέτονας πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ.
Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν που δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την Κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά.
Η εκτίμησή του πάντως είναι ότι δε θα φτάσουν εκεί τα πράγματα.
Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί.
Τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν προβλήματα, «παγώσαμε» όλα τα καινούρια προγράμματα, όμως έγινε νοικοκύρεμα.
Μαζέψαμε τα κομμάτια μας και με καλή διαχείριση των χρημάτων μας και των προϋπολογισμών καταφέραμε να κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο και σε μια καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Κατρούγκαλος: Να μη διανοηθεί η Τουρκία να κάνει παράνομες ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ - Έχουμε Πολεμικό Ναυτικό σε ετοιμότητα

Τη σημασία του μηνύματος της ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο (20-21/6) στις Βρυξέλλες, ανέδειξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Έχει προετοιμαστεί το κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αυτή η προεργασία γίνεται από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και ξέρουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά ένα κείμενο που μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειές της.
Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια που ξεκίνησε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας και τώρα στέλνεται ένα συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, ότι εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες.
Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
Υπογραμμίζοντας ακόμα περαιτέρω τη διάσταση της θέσης αυτής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ότι είναι θετική και νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση αυτή, «αντανακλάται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση επί της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται όμηρος η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου».
Προφανώς, διαπίστωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει ενόχληση από τη μεριά της γείτονος που μεταφράζεται στο ότι έπιασε τόπο το μήνυμα αυτό, ακούστηκε και εισπράχτηκε.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική της, απάντησε πως εάν συνεχίσει θα χάσει.
Αναλυτικότερα, εξήγησε πως εάν συνεχίσει για ένα διάστημα αυτό θα σημαίνει ότι η απομόνωσή της θα εντείνεται και θα εξασθενεί ακόμη περισσότερο η θέση της στη διεθνή κοινότητα.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη «γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σύνοδο των 7 του Ευρωπαϊκού Νότου.
«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά»
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι ούτε να διανοηθεί δεν θα πρέπει, να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συμπεριφορά σε δικά μας νερά.
«Εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά.
Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί, γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος να θέλει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», διευκρίνισε περαιτέρω σε άλλη συνέντευξή του στον τον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6».
Διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλλει με την ισχύ της.
Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα.
«Προφανώς συναρτάται με την υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί» προσέθεσε.
Κληθείς να εξειδικεύσει τα μέτρα που μπορεί να λάβει κατά της Τουρκίας η ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως δεν προσδιορίζονται τώρα, ακριβώς για να υπάρχει η αναγκαία ελαστικότητα και κλιμάκωση και συμπλήρωσε: «Αυτά μπορεί να είναι από απλά οικονομικά μέτρα, όπως πάγωμα των κονδυλίων των προ-ενταξιακών, μέχρι και πιο σοβαρά πράγματα που αφορούν τη διαδικασία της τελωνειακής Ένωσης, όλα τα ανοιχτά θέματα που έχει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σας πω κάτι ακόμη, πιο σημαντικό: πέρα από τα μέτρα αυτά καθαυτά που δεν είναι χωρίς δόντια, το όλο ζήτημα της ανακοίνωσης μέτρων κατά της Τουρκίας, πλήττει έμμεσα την οικονομία της σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη».
Τέλος, σε χθεσινή συζήτηση μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο στον τ/σ AtticaTV, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της «έγκαιρης σύγκλησης» του ΚΥΣΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό επιτάσσει η σοβαρότητα της κατάστασης, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως διαμορφώνεται από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των προγραμματισμένων συναντήσεων των Συμβουλίων Ευρωπαϊκών και Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος, παράλληλα με τα μηνύματα αποτροπής από την ΕΕ και από την Ελλάδα, επιδίωξη της χώρας μας είναι να εκτονώνεται η ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το Μνημόνιο Γιλμάζ- Παπούλια που προβλέπει τη μη διεξαγωγή ασκήσεων κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Προσέθεσε ότι για την εκτόνωση της κατάστασης είναι αναγκαία η επικοινωνία των δύο πλευρών, ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο. Απαντώντας σε ειδικότερο ερώτημα, κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης είναι τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και η εφαρμογή τους.

Απειλές από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Fatih Donmez

Η τελετή αποχώρησης του «Yavuz», του δεύτερου γεωτρύπανου έγινε παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Fatih Donmez και μεταδόθηκε ζωντανά στις 12:00 το μεσημέρι, από την τουρκική τηλεόραση.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Donmez προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Αγνοώντας τις καταγγελίες της Λευκωσίας, ο υπουργός Ενέργειας προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της – την οποία η Άγκυρα προβάλει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – και σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται ήδη το πλοίο Fatih που φερεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται απόλυτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως τον αποκάλυψε χθες 19/6 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος είπε πως «για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου».
Το Yavuz αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος.
Σε μήνυμά του χθες (19/6) στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους».
Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης