Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Juncker στην προεδρία της Κομισιόν

tags :
ΕΕ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Juncker στην προεδρία της Κομισιόν
Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σε αδιέξοδο φαίνεται να έχουν φτάσει οι λεπτές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ σήμερα (20/6) στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διαδεχθεί τον J.C.Juncker.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου D. Tusk, που είχε αναλάβει την αποστολή να συνεννοηθεί με τους ηγέτες των χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκόρπισε και τις λιγοστές ελπίδες που υπήρχαν να βρεθεί μια συναινετική λύση σε αυτή τη σύνοδο.
"Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος.
Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος", σχολίασε με μια ανάρτησή του στο Twitter.
Στη φωτογραφία που συνοδεύει το μήνυμα εικονίζεται να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron και την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel.
Ο Tusk έκανε αυτήν την απαισιόδοξη δήλωση μετά τις επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες, ανέφερε το περιβάλλον του.
Η σύνοδος ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη: οι επικεφαλής των πολιτικών οικογενειών των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν το πρωί στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό M. Webber, ότι δεν θα τον στηρίξουν.
Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων του να αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης των Πρασίνων F. Lamber καθώς και μέλη της ομάδας του ΕΛΚ.
Ο Macron, που είχε αντιταχθεί στον διορισμό του Weber, φέρεται ικανοποιημένος από αυτήν την τροπή.
Όμως η Merkel αρνήθηκε να το θεωρήσει δεδομένο.
Επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των Spitzenkandidaten που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτήν τη σύνοδο.
Το ΕΛΚ αποφάσισε να παραμείνει υποψήφιός του ο Webber, όπως εξήγησαν πολλά ηγετικά μέλη του.
"Ο M. Webber δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί", ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού A. Tajani.
Οι δύο άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός F. Timmermars για τους Σοσιαλιστές και η M. Westager από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.
Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Juncker θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Το πρόσωπο που θα είναι ικανό να συγκεντρώσει αυτήν την διπλή πλειοψηφία δεν είναι ακόμη γνωστό", δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ομως μία συμφωνία αρχίζει να διαμορφώνεται για την κατανομή των τεσσάρων θέσεων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρώτη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής –και αυτή η διεκδίκηση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά– όμως θα χρειαστεί να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο πέραν του Weber, είπαν τρεις αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).
Αλλά "αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει", προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Μένει να βρεθούν τα ονόματα για κάθε ένα από τα πόστα αυτά.
Η συμφωνία πρέπει να τηρεί την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες.
Ο D. Tusk έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης