Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δέκα μεγάλες πόλεις ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για την καταπολέμηση του Airbnb

tags :
Δέκα μεγάλες πόλεις ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για την καταπολέμηση του Airbnb
Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαπίστωσε ότι η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται ως ψηφιακός πάροχος πληροφοριών και όχι παραδοσιακός κτηματομεσίτης.
Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη εναντίον του Airbnb και άλλων ιστοσελίδων ενοικίασης,  υποστηρίζοντας ότι οι ντόπιοι στερούνται στέγασης και ότι αλλάζει το πρόσωπο των γειτονιών.
Σε μια κοινή επιστολή, οι πόλεις Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη ανέφεραν ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να συμπεριληφθεί στην επόμενη ατζέντα των Ευρωπαίων Επιτρόπων.
Τον Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαπίστωσε με μη δεσμευτική γνωμοδότηση ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται ως ψηφιακός πάροχος πληροφοριών και όχι παραδοσιακός κτηματομεσίτης.
«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι τα σπίτια πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κύρια για να ζουν άνθρωποι», αναφέρουν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ.
«Πολλοί υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη στέγης.
Όταν τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται πιο προσοδοφόρα σε τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικίας».
Οι δέκα πόλεις δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκρηξης στις βραχυπρόθεσμες διακοπές, όπως τα αυξανόμενα ενοίκια για τους κατοίκους και τη συνεχιζόμενη «τουριστοποίηση» των συνοικιών, με τη θέσπιση των δικών τους κανονισμών, ανάλογα με την τοπική κατάσταση.
«Πιστεύουμε ότι οι πόλεις είναι σε καλύτερη θέση για να κατανοήσουν τις ανάγκες των κατοίκων τους», δήλωσαν.
«Έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την τοπική δραστηριότητα μέσω των κανόνων πολεοδομίας και στέγασης. Ο γενικός εισαγγελέας φαίνεται να υπονοεί ότι αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό όταν πρόκειται για γίγαντες του Διαδικτύου».
Μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η Airbnb έχει σήμερα περισσότερες από 18.000 εγγραφές στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και περίπου 60.000 στο Παρίσι.
Τα περσινά στοιχεία από την ομάδα καμπάνιας InsideAirbnb, δείχνουν ότι πάνω από το μισά ήταν ολόκληρα διαμερίσματα ή σπίτια και ότι ακόμη και σε πόλεις όπου οι βραχυπρόθεσμες άδειες περιορίζονταν από τις τοπικές αρχές, μέχρι 30%  των ακινήτων ήταν διαθέσιμα για τρεις ή περισσότερους μήνες το χρόνο.
Πολλές πόλεις λένε ότι η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων διακοπών συμβάλλει στην άνοδο των μακροχρόνιων ενοικίων, ενώ η κερδοσκοπία και η κακή παροχή κοινωνικής στέγης αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.
Πέρυσι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ψήφισε την απαγόρευση σχεδόν όλων των διαδικτυακών καταχωρήσεων, μετά την αύξηση κατά 50% της τουριστικής κίνησης, την οποία ακολούθησε αύξηση των ενοικίων κατοικιών κατά 40% .
Πολλοί προσπαθούν τώρα να αναλάβουν δράση.
Στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο εάν δεν καταφέρουν να εγγραφούν στο δημαρχείο προτού προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμη ενοικίαση της ιδιοκτησίας τους (αν και δεν το κάνουν), ενώ το Άμστερνταμ προσπάθησε να μειώσει το ετήσιο όριο για τουριστικές ενοικιάσεις σε συνολικά έναν μήνα ανά έτος, και η Βαρκελώνη ανέστειλε όλες τις νέες βραχυπρόθεσμες άδειες ενοικίασης πέρυσι .
Ωστόσο, οι αρχές της πόλης φοβούνται ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο και την «κοινή οικονομία», παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν ότι οι γειτονιές θα παραμείνουν προσιτές και ζωντανές για τους κατοίκους.
«Οι πόλεις δεν είναι ενάντια σε αυτό το είδος ενοικίασης», δήλωσαν. 
«Ο τουρισμός παρέχει εισόδημα και θέσεις εργασίας. Θα πρέπει όμως να καθοριστούν κανόνες».
Παράληλα, επισημάνθηκε ότι χρειάζεται ισχυρό νομικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να συνεργαστούν με τις πόλεις σε προγράμματα παροχής δεδομένων για τα ακίνητα, στις πλατφόρμες.
Επίσης, προστέθηκε ότι όπου οι πλατφόρμες υποστήριζαν ότι ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν, στην πράξη δεν το έκαναν ή έγινε μόνο σε εθελοντική βάση. 
Ο Ian Brossat, αντιδήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε «στις τέσσερις κεντρικές περιοχές του Παρισιού, το ένα τέταρτο όλων των ακινήτων δεν είναι πλέον κατοικίες αλλά καθαρά βραχυπρόθεσμα ενοίκια για τουρίστες».
Ο Brossat δήλωσε ότι η πόλη είχε θέσει νέους κανόνες και ότι ο αριθμός των ενοικιάσεων Airbnb είχε σταθεροποιηθεί, αλλά «τώρα η Airbnb στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή και επικαλείται έναν νόμο που είναι εξαιρετικά ευνοϊκός για τις δραστηριότητές της. Ο κανονισμός μας απειλείται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Οι ψηφιακές πολυεθνικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν «πιο ισχυρές από τις πολιτείες», δήλωσε ο Brossat στο γαλλικό ραδιόφωνο. «Χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων, και όχι των μεγάλων εταιρειών».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης