Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Απόλυτο αδιέξοδο για τον διάδοχο του Juncker – Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30/6

tags :
ΕΕ: Απόλυτο αδιέξοδο για τον διάδοχο του Juncker – Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30/6
Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανένα υποψήφιο, θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις είπε ο Donald Tusk
Το απόλυτο αδιέξοδο καταγράφηκε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και διάδοχος του Jean Claude Juncker.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ανακοίνωσε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 30 Ιουνίου.
«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου.
Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου.
Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις» υποστήριξε ο Tusk μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου.
Το αδιέξοδο είχε διαφανεί ύστερα από τις επαφές που είχε ο Tusk με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron δεν δέχεται για πρόεδρο της Κομισιόν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber που στηρίζει η καγκελάριος Merkel.
Κατά του Weber τάχθηκαν με ανακοίνωση τους και οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των κεντρώων της Renew Europe, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Weber σε περίπτωση που τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που εκμηδένισε τις ελπίδες για εκλογή του Weber από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η Merkel άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για την προεδρία της Κομισιόν, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Weber.
Μάλιστα ο Macron σημείωσε ότι δεν τάσσεται καταρχήν εναντίον κάθε γερμανικής υποψηφιότητας, υπενθυμίζοντας κάτι που έχει ξαναπεί, ότι εάν ήταν υποψήφια η Merkel, θα τασσόταν υπέρ της.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός F. Timmermars για τους Σοσιαλιστές και η M. Westager από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.
Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Juncker θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το πρόσωπο που θα είναι ικανό να συγκεντρώσει αυτήν την διπλή πλειοψηφία δεν είναι ακόμη γνωστό», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Διαπίστωσα μ' έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με γερή δόση ειρωνείας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.
Ομως μία συμφωνία αρχίζει να διαμορφώνεται για την κατανομή των τεσσάρων θέσεων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρώτη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής –και αυτή η διεκδίκηση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά– όμως θα χρειαστεί να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο πέραν του Weber, είπαν τρεις αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).
Αλλά "αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει", προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Μένει να βρεθούν τα ονόματα για κάθε ένα από τα πόστα αυτά.
Η συμφωνία πρέπει να τηρεί την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες.
Ο D. Tusk έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες για τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης