Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας στο ΧΑ

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας στο ΧΑ
Ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις
Η χθεσινή (20/6) διόρθωση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς είχε αρνητικό πρωταγωνιστή την ΔΕΗ (12,5% του συνολικού όγκου), λόγω των χρόνιων παθογενειών της αλλά και της αναποφασιστικότητας του βασικού μετόχου της (ΚΡΑΤΟΥΣ).
Προσπαθεί να χωνέψει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, βαδίζοντας προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Παρά την διορθωτική κίνηση, Δείκτες και επιμέρους μετοχές δεν απομακρύνονται ιδιαίτερα από πρόσφατα ιστορικά υψηλά επίπεδα τους.
Στο Διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της επιτοκιακής πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Έτσι παρά τα ανοικτά ευρωπαϊκά μέτωπα ( Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές πλησιάζουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.
Όμως όσο ισχυρό και αν είναι το μπαζούκα της μείωσης των επιτοκίων και του QE ,τα πυρομαχικά λιγοστεύουν κάθε φορά που χρησιμοποιείται.
Αν και η Ελληνική κεφαλαιαγορά διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους.
Οι δηλώσεις Draghi βοηθούν την Ελληνική ομολογιακή αγορά να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10-ετη έκδοση να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, πέριξ του 2,58%.
Ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10-ετών κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά).
Το 49% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και χθες στον τραπεζικό κλάδο.
Οι τεχνικές στηρίξεις μετά την σημερινή διόρθωση εντοπίζονται για την ΕΤΕ στο (2,20), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7950), ενώ για την ΑΛΦΑ εντοπίζεται στο (1,55) και την ΠΕΙΡ στο (2,60).
Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 και 890 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 και 715 μονάδες.
Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη του οριοθετείται στις 2082 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2180, 2200 και 2240 μονάδες.
Στηρίξεις εντοπίζονται στις 2125, 2080, 2050 και 2025 μονάδες.
Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών χρήζει προσοχής (ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη),, αφού εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.
Επισημαίνουμε δε ότι δεν παρατηρείται βάθος εντολών στους αγοραστές…
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε, για την Ελλάδα, μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρά την σημερινή διορθωτική κίνηση για την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.
Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων profit taken σε συνεργασία με τους οικονομικούς μας συμβούλους.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης