Τελευταία Νέα
Διεθνή

F.T. για έκδοση ομολόγου από Τρ. Πειραιώς: Οι αγορές καλοσωρίζουν τις ελληνικές τράπεζες - «Ο κ. Μεγάλου δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο»

F.T. για έκδοση ομολόγου από Τρ. Πειραιώς: Οι αγορές καλοσωρίζουν τις ελληνικές τράπεζες - «Ο κ. Μεγάλου δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο»
Σε δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται πως παραμένει δύσκολο εγχείρημα η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες
Την έκδοση ομολόγου κατηγορίας Tier II στην οποία προέβη η Τράπεζα Πειραιώς σχολιάζουν οι Financial Times σε δημοσίευμα με τίτλο «οι αγορές ομολόγων καλωσορίζουν -με προσοχή- τις ελληνικές τράπεζες».
H Tράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90 μονάδες βάσης.
«Ο Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, έκανε λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης" στη διαδικασία που υλοποιεί η τράπεζα για την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Η τράπεζα έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, σχεδόν το μισό του χαρτοφυλακίου δανείων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι οι αναλυτές -εδώ και καιρό- εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των assets στην κεφαλαιακή βάση.
Η τράπεζα έχει στόχο τη μείωση των NPEs από 51% στο τέλος του 2018 σε μονοψήφιο νούμερο έως το 2023.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ενέργεια της Τράπεζα Πειραιώς ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν και η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά την κρίση χρέους το 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές από το 2008.
Όσον αφορά το επιτόκιο, οι Financial Times το θεωρούν υψηλό, δεδομένου ότι η ισπανική BBVA βρήκε στις αγορές τον Φεβρουάριο με επιτόκιο τέσσερις φορές μικρότερο.
«Αλλά εάν η Πειραιώς μπορεί επιτυχώς να αντλήσει κεφάλαια, οι άλλοι ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να βγουν στην αγορά» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Armin Peter από την UBS, όπου «βλέπει» νέες εκδόσεις ομολόγων.
Πάντως, επισημαίνεται ότι το υψηλό επιτόκιο υποδηλώνει ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν πως η μείωση των NPLs είναι ένα δύσκολο εγχείρημα τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς όσο και για τις ελληνικές τράπεζες γενικότερα.
«Για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρειαστεί επαναλαμβανόμενες ενέσεις κεφαλαίου.
Ο κ. Μεγάλου δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο ακόμα» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης