Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία αγνοεί την ΕΕ και τα ειδικά μέτρα - Νέα NAVTEX για άσκηση στις 23/6 - Το Yavuz κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία αγνοεί την ΕΕ και τα ειδικά μέτρα - Νέα NAVTEX για άσκηση στις 23/6 - Το Yavuz κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης
(upd) Όλο και περισσότερο τραβάει το σκοινί η Τουρκία προχωρώντας σε ενέργειες που όχι μόνο προκαλούν την Ελλάδα αλλά αψηφούν επιδεκτικά και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, με τον Υπουργό Εξωτερικό, Γ. Κατρούγκαλο να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.
Η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή  μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 23 Ιουνίου, ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Κι παρ' όλο που η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται σε διεθνή ύδατα,  είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση εντός του FIR Αθηνών, όπου τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη NAVTEX της Τουρκίας που αμφισβητεί την ΕΕ και αποτελεί σαφής ένδειξη της επιθετικής στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει η Άγκυρα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία εξέδωσε οδηγία για δίωρη άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (20/6/2019).
Μάλιστα, η έκδοση της εν λόγω NAVTEX ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».



Eθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στις 26/6

Eθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 13:30 το μεσημέρι.
Κύριο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα μετά και από τις ασταμάτητες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έστειλε -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής (20-21/6) ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Άγκυρα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.
Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι εάν συνεχίσει τις απειλές, τότε θα υποστεί ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ και για την ανυπακοή της στο διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο οι ηγέτες των κρατών-μελών κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα «δίχως καθυστέρηση», περιλαμβανομένων «στοχευμένων» ποινών.
Στο κείμενο συμπερασμάτων που εν τέλει εγκρίθηκε γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει σε ποινές σε βάρος των προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», σημειώνουν οι ηγέτες, προσθέτοντας πως θα επανέλθουν στο ζήτημα μόλις χρειαστεί.
Στο χτεσινό ανακοινωθέν οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος είναι «παράνομες», και κάλεσαν την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.
Επίσης κατέστησαν  σαφές πως οι τουρκικές προκλήσεις έχουν «άμεσα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα.

Τα... στοχευμένα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωμα» όλων των κεφαλαίων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριμαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.
Άλλωστε την Τετάρτη (19/6) ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «στοχευμένα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

Αναστασιάδης: Έμπρακτη και ουσιαστική η στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο

Ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στήριξη της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμφανίζεται η Λευκωσία, με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να κάνει λόγο για «έμπρακτη και ουσιαστική η στήριξη της ΕΕ».
«To μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές: Εάν η Τουρκία θέλει να έχει ομαλές σχέσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαδικασιών ή σε όποιο άλλο πλαίσιο, θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος χώρας της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων» οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από «έντονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας», καθώς το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν ικανοποιούσε την κυπριακή πλευρά.
Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες» και συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των επτά χωρών του Νότου.
Όπως εξήγησε, τα εν λόγω μέτρα θα επηρεάσουν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σημείωσε ότι τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων, εταιρειών και του κράτους, σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά «δεν είναι αυτοσκοπός» και ότι στόχος είναι να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα και να εξευρεθεί «μία λύση λειτουργική, βιώσιμη που θα επιτρέψει την ειρηνική συμβίωση, τη σταθερότητα στη χώρα και την προκοπή».

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις για την Τουρκία

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Χωρίς τους όποιους πανηγυρισμούς ή τις όποιες θριαμβολογίες, τα αποτελέσματα μάς ικανοποιούν, ήταν τα αναμενόμενα στη βάση των σχετικών διαδικασιών που ακολουθεί η ΕΕ και είναι θετικό ότι οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν την ανάγκη να μεταβούμε από τις φραστικές δηλώσεις στήριξης σε κάτι πιο συγκεκριμένο.
Δεν ήταν το τέλος του δρόμου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Αντ1».
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη πως «είναι σημαντικό ότι έχουμε αυτό το σημαντικό βήμα, αυτή την ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για μετάβαση από δηλώσεις στήριξης σε συγκεκριμένα μέτρα».
Ερωτηθείς για τον χρόνο επιβολής κυρώσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «έχει ήδη ξεκινήσει σχετική προεργασία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Λευκωσία, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και θεωρούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις».
Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι σημαντικό ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων ξεκάθαρα αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και προσέθεσε ότι «υπάρχει πολιτική απόφαση και αυτό ήταν το σημαντικό ζητούμενο τη συγκεκριμένη περίοδο».

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο πολέμου στο Αιγαίο.
«Θεωρώ πως δεν είναι στις προθέσεις της άλλης πλευράς η πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο.
Το ζήτημα είναι να γίνουν σεβαστά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο, όσο όμως αυξάνει η παρουσία πλοίων και οι παραβιάσεις, τότε δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος.
Πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ιστορική απόφαση.
«Υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα βεβαίως, αλλά τα μέτρα θα είναι ανάλογα με το τι κάνει η Τουρκία και θα είναι κλιμακούμενα.
Έχει σταλεί ήδη μια προειδοποίηση προς την Τουρκία.
Απομένει μόνο να πάρουν σάρκα και οστά.
Όλα είναι υπό εξέταση, ακόμα και το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Τουρκίας.
Εμείς δεν θέλουμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Τα θεωρούμε προειδοποίηση ακριβώς για να παύσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της, δεν θέλουμε να κοπούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει στο μεταναστευτικό.
Ακόμα κι αν συνεχίσει η Άγκυρα θα είναι δείγμα αδυναμίας» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σχετικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ένοπλες δυνάμεις που εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και πως οι Τούρκοι έχουν λάβει τα μηνύματα τους.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 από την Τουρκία, θέμα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως δεν μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι αναγκασμένη, χωρίς να θέλει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών, να εξασφαλίζει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της.
Ωστόσο, έσπευσε να  υπογραμμίσει πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εγκατάσταση των S-400.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση επεισοδίου με την Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «αυτό που εννοούσε ο υπ. Άμυνας κ. Αποστολάκης είναι ότι και μόνοι μας μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης