Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Συγκέντρωση δυνάμεων στο ΧΑ

tags :
Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Συγκέντρωση δυνάμεων στο ΧΑ
Το «σκαλοπάτι» που βρίσκεται σε εξέλιξη εφόσον κατακτηθεί εκ νέου ανοδικά η περιοχή των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 890 μονάδες
Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση και την ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην οποία διατηρήθηκαν τα κεκτημένα των προηγούμενων εβδομάδων αλλά και η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά.
Η σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχει συντελέσει στην ομαλή απορρόφηση των κραδασμών από την κατοχύρωση κερδών μετά το πολύμηνο ράλι που βαδίζει
προς τον 6ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιόρισαν τον αγοραστικό ενθουσιασμό και σε συνδυασμό με την αρνητική ειδησεογραφία που
αφορούσε την ΔΕΗ έδωσαν περισσότερες αφορμές για αύξηση της προσφοράς.
Από την άλλη πλευρά η υποχώρηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα μετά το 2008.
Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα για εταιρικούς τίτλους με ελληνικό ρίσκο στην Αγορά σταθερών αποδόσεων με χαμηλές εξασφαλίσεις.
Το κύριο και βασικό κέρδος αυτής της έκδοσης είναι η αγορά χρόνου από την διοίκηση της τράπεζας για την διεκπεραίωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η τράπεζα αύξησε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 90 μονάδες βάσης φθάνοντας το 14,6%.
Σε αυτό δεν υπολογίζεται η συνεισφορά της συμφωνίας διαχείρισης με την Intrum η οποία προσθέτει περίπου άλλες 80 μονάδες βάσης ανεβάζοντας το σχετικό δείκτη στο
15,5%.
Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά απόσταση ασφαλείας από τους επιμέρους δείκτες φερεγγυότητας (SREP) οι οποίοι για το 2019 ήταν στο 14%.
Ακόμα και αν η τράπεζα έχει μηδενική κερδοφορία φέτος το ύψος των δεικτών φερεγγυότητας επιτρέπει ως το τέλος του 2020 την συνέχιση της προσπάθειας χωρίς
την προσφυγή στις αγορές.
Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 2020 είναι έτος ελέγχου
ποιότητας ενεργητικού (AQR) για όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και δεν αποκλείεται σε αυτό πλαίσιο να δούμε και άλλες ενέργειες αύξησης του περιθωρίου ασφαλείας που θα ενισχύσουν την ικανότητα της τράπεζας να ανταπεξέλθει τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο των υποθέσεων της ΕΒΑ.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε μια ζώνη τιμών περίπου 30 μονάδων που παραπέμπει σε συσσώρευση δυνάμεων.
Οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τις υπερτιμημένες ζώνες παραπέμποντας εκ νέου σε υψηλότερο δυνητικό περιθώριο.
Οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας κινούμενοι χαμηλότερα από τις 800 μονάδες ενώ η πλησιέστερη ζώνη στήριξης βρίσκεται σε 810 μονάδες.
Το «σκαλοπάτι» που βρίσκεται σε εξέλιξη εφόσον κατακτηθεί εκ νέου ανοδικά η περιοχή των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 890 μονάδες, μεροπρόθεσμο
προορισμό της διάσπασης των 780 μονάδων.
Η επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο συγκεντρώνοντας δυνάμεις στο σφιχτό εύρος που έχει διαμορφωθεί πέριξ των περιοχών των πρόσφατων υψηλών έτους.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είναι μια ευκαιρία για περισσότερη επικοινωνία μεταξύ μετόχων και διοικήσεων καθώς πολλές και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων ακολουθούν τις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις.
Πιθανόν από τα φαινόμενα των μαζικών αποκοπών που είναι προγραμματισμένα την ερχόμενη εβδομάδα σε δεικτοβαρείς μετοχές να επηρεαστεί η διακύμανση του δείκτη.
Στις 25/6 ο Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2 λεπτών ανά μετοχή, στις 26/6 οι μετοχές της Motor oil (€0,95), του ΟΠΑΠ (€0,60) και της Μυτιληναίος (€0,36) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ (€0,27) στις 28/6.
Κομμένη στα 4 θα είναι η μετοχή της Autohellas από τις 25/6, με τις νέες μετοχές να διαπραγματεύονται στις 28/6.
Για τους έχοντες διάθεση να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τακτικές συνελεύσεις η εβδομάδα που ακολουθεί έχει υπερεντατικό πρόγραμμα καθώς το 1/3 των εισηγμένων εταιριών πραγματοποιεί την ετήσια τακτική γενική συνέλευση από την Δευτέρα έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου η Attica Bank αναμένεται να δημοσιεύσει μεγέθη το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.
Τέλος επισημαίνεται ότι την Κυριακή θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης