Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: H Σύνοδος Κορυφής που θα πρότεινε τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ κατέληξε σε «σφαγή»

tags :
Le Monde: H Σύνοδος Κορυφής που θα πρότεινε τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ κατέληξε σε «σφαγή»
Το όνομα του M. Barnier αναδεικνύεται λίγο περισσότερο
Τα «φαβορί» για την Προεδρία της Επιτροπής αποσύρθηκαν ελλείψει πλειοψηφίας ανάμεσα στους ηγέτες της.
H Σύνοδος Κορυφής που θα πρότεινε τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ κατέληξε σε «σφαγή», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες, κυρίως όταν είναι δύσκολες πειθαρχούν σε ένα είδος βαλς τριών χρόνων: χρειάζονται τρεις σύνοδοι κορυφής, όχι λιγότερες, για να τερματιστούν με αποτέλεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Ο καθορισμός των βασικών υψηλότερων θέσεων  της ΕΕ.
Προεδρία Επιτροπής, Συμβουλίου, Εξωτερικής Διπλωματίας αλλά και ΕΚΤ, πειθαρχεί σε αυτόν τον εμπειρικό κανόνα. Αφιερωμένο εκ νέου στην στελέχωση των «κορυφαίων ηγετικών θέσεων» της ΕΕ», το δείπνο της 20 Ιουνίου επέτρεψε τελικά τον αποκλεισμό ονομάτων. «Συμπεράναμε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν από τους υποψηφίους επικεφαλής των λιστών ούτε στο Συμβούλιο, ούτε στο Κοινοβούλιο (όπου και θα πρέπει να λάβουν την πλειοψηφία) δήλωσε ο Donald Tusk.
Ο Emmanuel Macron, πηγαίνοντας πιο μακριά ,επιβεβαίωσε ενώπιον των 28- με την Theresa may να παρευρίσκεται αλλά συμβολικά- ότι «τα τρία ονόματα των «spitzenkandidaten για την Προεδρία της Επιτροπής αποκλείστηκαν: «είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο τραπέζι του Συμβουλίου με τον ίδιο τρόπο που σήμερα το πρωί φάνηκε καθαρά ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για τον Manfred Weber στο Ευρωκοινοβούλιο».
Η «συμβολική θανάτωση του Weber" ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης όταν ο Φιλόπ Λαμπέρτς της ηγεσίας των Πρασίνων, δήλωνε ότι Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι είχαν ολοφάνερα «εκθρονίσει» τον επίσημο υποψήφιο του ΕΛΚ από το τέλος του.
Ο Macron δήλωσε «όχι έκπληκτος» από την απόφαση- που ήλπιζε- των δύο κομμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου και να στηρίξουμε τον υποψήφιό μας» δήλωνε ο Joseph Daul, ηγέτης του ΕΛΚ.
Το ζήτημα αποτελούσε προειδοποίηση ότι θα τον υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος;
Μολονότι το ΕΛΚ παραμένει πρώτο στο ευρωπαϊκό ημικύκλιο δεν μπορεί πλέον να υποκρίνεται ότι μπορεί να επιβάλλει μόνο του τη γνώμη του για τα κορυφαία αξιώματα.
Πρέπει να στηριχτεί από σοσιαλδημοκράτες αλλά και τους ενδυναμωμένους φιλελεύθερους.  

Η "σφαγή" της Πέμπτης δεν είχε μόνο ένα θύμα

Το παιχνίδι αυτό της «σφαγής» της Πέμπτης δεν είχε ένα μόνο θύμα, γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Η Margrethe Vestager, η εξαιρετική Επίτροπος ανταγωνιστικότητας μοιάζει να έχει αποκλειστεί από την διαδοχή. Επικεφαλής της λίστας των Φιλελευθέρων ήταν ένα από τα φαβορί του γάλλου Προέδρου.
Ίδια λογική αποκλεισμού και για τον F. Timmermans.
Θα αποκτήσουν άραγε κάποια άλλη θέση ευθύνης;
Οι αρμόδιοι έχουν πλέον 8 μέρες για να συντονιστούν και να δώσουν μια λίστα τεσσάρων πέντε ονομάτων.
Γνωρίζοντας ότι η θέση του Προέδρου της Επιτροπής θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
«Χρειαζόμαστε κοινή θέση ενώπιον του Κοινοβουλίου» ανέφερε η Merkel.

Το όνομα του M. Barnier αναδεικνύεται λίγο περισσότερο

Με αυτή την εξέλιξη το όνομα του Michele Barnier - ο οποίος ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους αλλά είναι συμβατός με τον Macron, αναδεικνύεται λίγο περισσότερο.
Έχει μεγάλη εκτίμηση στους ηγέτες αλλά και πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Την Πέμπτη ωστόσο ακούγονταν και άλλα ονόματα (Γκραμπάρ Κιτάροβιτς -Αντρέι Πλένκοβιτς ακόμα και Ντόναλντ Τούσκ ο ίδιος το διέψευσε-για την Επιτροπή και ο Σαρλ Μισέλ για το Συμβούλιο) δίνοντας την εντύπωση ότι το παιχνίδι παραμένει εξ ολοκλήρου ανοιχτό.
Αποδεικνύεται ότι μια γαλλογερμανική συμφωνία παραμένει αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για να συμφωνηθεί το όνομα του νέου Προέδρου της Επιτροπής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης