Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία

Pompeo: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία
Στην Τουρκία η κυβέρνηση του προέδρου Erdogan συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκη και να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το 2018.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Sam Braunman, αναφέρθηκαν στο θέμα της Χάλκης.
Η αναφορά στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας, έγινε στην εισαγωγική τοποθέτηση των αμερικανών αξιωματούχων, η οποία συνοψίζει την οπτική της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και παρατηρήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ Braunman υποστήριξε ότι «στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Erdogan συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».
Ο Mike Pompeo αναφέρθηκε και στη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, λέγοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του προέδρου Trump, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Branson, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του.
«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολούμαι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την γενικότερο επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» που έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης