Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από 600 έως 700 εκατ το τίμημα για 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές της ΔΕΗ – Πιθανό ενδιαφέρον από την EDF

tags :
Από 600 έως 700 εκατ το τίμημα για 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές της ΔΕΗ – Πιθανό ενδιαφέρον από την EDF
Ο διαγωνισμός που έχει μετατεθεί για τις 15 Ιουλίου 2019 θα μετατεθεί για 16 ή 23 Σεπτεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει αύξηση της περιμέτρου των προς πώληση assets
Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα έχει εκπονηθεί καθώς τόσο η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νέα που έρχεται της ΝΔ έχουν κατανοήσει ότι απαιτούνται λύσεις για την ΔΕΗ.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποδείχθηκε αποτυχημένο σχέδιο όχι μόνο τιμήματος αλλά και πραγματικού ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός που έχει μετατεθεί για τις 15 Ιουλίου 2019 θα μετατεθεί εκ νέου για 16 ή 23 Σεπτεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει τα εξής νέα στοιχεία
1)Θα ενσωματωθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές μονάδες με στόχο να πωληθούν οι λιγνιτικές.
Η αύξηση της περιμέτρου θα αυξήσει και τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.
Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε από αυτή την αύξηση της περιμέτρου να πάρει 600 με 700 εκατ ευρώ.
Μαζί με την πώληση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θα ενσωματωθούν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ οπότε αναμένεται και μείωση προσωπικού.
2)Θα δείξουν ενδιαφέρον μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι με προεξάρχοντα τον Γαλλικό όμιλο EDF που το 2018 είχε 68 δισεκ. έσοδα.
3)Είναι πολύ πιθανό η EDF να κατέλθει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ του Γ. Περιστέρη που διαθέτει νέο μέτοχο και αυξημένο ταμείο περίπου 300 εκατ ευρώ.
4)Η τιτλοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ οφειλών θα προχωρήσει κανονικά με την Deutsche bank που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου με την διαφορά ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί μπορεί αντί 500 εκατ να μειωθεί στα 400 εκατ.
5)Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς εσχάτως παρατηρήθηκε κόπωση.
Καταγράφεται μείωση από 85% σε 50%
6)Δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης των εργαζομένων μέσω εθελουσίας ή άλλης μεθόδου πλην της ενσωμάτωσης προσωπικού μαζί με την πώληση μονάδων.
7)Δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων καθώς ούτε η απερχόμενη ούτε η νέα κυβέρνηση θέλουν να πάρουν κοινωνικό κόστος.
Βέβαια εάν στο μέλλον όλες οι παρεμβάσεις για την ΔΕΗ δεν έχουν φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τιμολογίων αλλά είναι έσχατη λύση.

Τι ανέφερε στις 20 και 21 Ιουνίου το bankingnews

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την ΔΕΗ καθώς μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρία θα εμφανίσει ζημίες άνω των 250 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 συνεχίζοντας τις μεγάλες ζημίες του 2018, οι ελληνικές τράπεζες κινητοποιήθηκαν και με επιστολές τους που εστάλησαν στις 20 Ιουνίου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διαψεύδει αναφέροντας ότι «είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων».

Στο εσωτερικό της ΔΕΗ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη της εταιρίας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι υλοποιεί πρόγραμμα 790 εκατ το 2019 και ότι αναφορές ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν καμία βάση.
Όμως βάση έχουν οι επιστολές που έχουν στείλει η Eurobank, Εθνική τράπεζα και Alpha bank με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2019 όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι έχει παραβιάσει τους όρους των δανειακών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες στις επιστολές τους αναφέρουν ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών, η δανειζόμενη εταιρία υποχρεούται εντός 4μήνου να ενημερώνει τις πιστώτριες τράπεζες για τυχόν αλλαγές στην οικονομική της κατάσταση.
Οι τράπεζες κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση και ότι είναι αδιανόητο να ενημερώνονται από τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τράπεζες ξεκάθαρα ανησυχούν για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ αλλά δεν διαθέτουν νέους μηχανισμούς εξασφάλισης.
Ταυτόχρονα και η Deutsche bank φαίνεται να ανησυχεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. η οποία σχεδιάζεται για τον Αύγουστο 2019 αφενός γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον αφετέρου γιατί η εισπραξιμότητα διαφόρων οφειλών τρίτων έχει μειωθεί από 85% σε 50%.
Για την ΔΕΗ η τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. υποχρεώσεων τρίτων προς την ΔΕΗ την οποία διαχειρίζεται η Deutsche bank είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχει άλλη μορφή χρηματοδότησης για μια δημόσια εταιρία που αντιμετωπίζει εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα.
Με βάση ορισμένες πηγές η Deutsche bank είχε εκτιμήσει στην αρχική φάση του σχεδιασμού της τιτλοποίησης ότι θα αντλήσει ρευστότητα 500 εκατ ευρώ για την ΔΕΗ περίπου 150-200 εκατ από μη ενήμερες υποχρεώσεις και 250 εκατ από ενήμερες.
Σωρευτικά θα μπορούσαν να αντληθούν έως 500 εκατ.
Ωστόσο εσχάτως η Deutsche bank φέρεται να επανακαθορίζει το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να αντληθεί από την τιτλοποίηση από 500 σε 400 ή 380 εκατ ευρώ.
Ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών τρίτων προς την ΔΕΗ έχει μειωθεί από 85% το 2018 σε 50% το 2019 με τάσεις περαιτέρω μείωσης.

Ποιες λύσεις μπορούν να υλοποιηθούν για την ΔΕΗ

Επειδή η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας είναι μονόδρομος, είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσει η τιτλοποίηση ακόμη και με χειρότερους όρους από τους αρχικά σχεδιαζόμενους.
Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί η «πακετοποίηση» των λιγνιτικών μονάδων που είναι asset μηδαμινής αξίας με κάποια - ή κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες ώστε να πωληθούν και να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μειωθεί ο δανεισμός της εταιρίας.
Πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτατος επανασχεδιασμός στην στρατηγική δανεισμού καθώς η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια στο μέλλον.
Για την ώρα λύσεις τύπου διάσπασης σε καλή και κακή εταιρία good και bad company είναι ανέφικτες ελλείψει κεφαλαίων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης