Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θριαμβευτής στην Κων/λη ο Imamoglu με 54% - Κλονίζεται το σύστημα Erdogan - Τι λένε οι αναλυτές

Θριαμβευτής στην Κων/λη ο Imamoglu με 54% - Κλονίζεται το σύστημα Erdogan - Τι λένε οι αναλυτές
O Imamoglu πετυχαίνει σημαντική νίκη στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, σε αυτό που ο ίδιος ο Erdogan είχε προσδώσει στοιχεία δημοψηφίσματος 
(upd7) Τη νίκη κατέκτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν τεράστια πολιτική σημασία, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan τους είχε προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την προεδρία του.
Ο ίδιος ο Erdogan έχει πει, πως όποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει στην Τουρκία, προδιαγράφοντας με τη δήλωση αυτή και την επόμενη μέρα μετά την ηγεμονία του.
Ο Ekrem Imamoglou, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής (23/6/2019) με το 54,03% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 99,37% των ψήφων.
Στον αντίποδα, ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, Binali Yildirim συγκεντρώνει ποσοστό 45,09% και παραδέχθηκε την ήττα του.
Συνολικά ο Imamoglu έλαβε 770.000 περισσότερες από τον αντίπαλό του.
Στην Τουρκία υπήρχε απαγόρευση μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων μέχρι τις 19:15 ώρα Ελλάδας ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00.

Συγχαρητήρια Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.
«Συγχαίρω τον Ekrem Imamoglu που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Erdogan λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.



Imamoglu: Μία νέα αρχή για την Τουρκία

O Imamoglu  δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».
«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νικητής των δημοτικών εκλογών.
Πάντως πρόσθεσε ότι  «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Erdogan στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.
Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Imamoglu κάλεσε τον Erdogan «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».
Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Erdogan, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.
Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Erdogan στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».
Ο Imamoglu προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Erdogan δυνάμεις.

Yidlirim:  Η τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια

Ο Yildirim συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Ekrem Imamoglu εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.
Ο Yildirim δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».




Ο 49 χρονος Imamoglu, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικράτησε και στις 31 Μαρτίου επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πρώην πρωθυπουργού Binali Yildirim, με διαφορά 13.729 ψήφων.
«Αν ο Imamoglu κερδίσει ξανά, θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σοβαρών αλλαγών στην τουρκική πολιτική σκηνή», προεξοφλεί ο τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin, διαβλέποντας σε αυτή την εξέλιξη την αρχή του τέλους «για το AKP και τον ίδιο τον Erdogan».
Η αναμέτρηση αυτή προσέλαβε προσωπικό χαρακτήρα για τον Erdogan, όχι μόνο επειδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα, αλλά και διότι στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό, όταν εξελέγη δήμαρχός της το 1994.

O Erdogan καταλύει τη Δημοκρατία

Όμως την 6η Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Erdogan, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.
Ο Imamoglu αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.
Το AKP του Erdogan, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες.

Το σύστημα Erdogan κλονίζεται

Την θέση πως το σύστημα Erdogan κλονίζεται διατυπώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην χθεσινή μεγάλη νίκη του Ekrem Imamoglu στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel κάνει λόγο για ιστορική νίκη του Imamoglu αλλά και για πρωτοφανή πίεση στον Erdogan.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Imamoglu, τον οποίο δεν υπολόγιζε κανείς ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, το CHP πέτυχε μια ιστορική νίκη και έδειξε πως η Δημοκρατία που θεωρούνταν νεκρή στην Τουρκία, αναστήθηκε.
Όσον αφορά τον πρόεδρο Erdogan το Spiegel υποστηρίζει πως «το αποτέλεσμα είναι μάλλον η χειρότερη ήττα της θητείας του» και ότι «μετά την 23η Ιουνίου, λίγα πράγματα θα παραμείνουν ίδια στην τουρκική πολιτική».
«Η λαμπρή νίκη του Imamoglu θα έχει συνέπειες και όχι μόνο για την Κωνσταντινούπολη, αλλά για όλη τη χώρα.
Είναι πρώτα απ’ όλα μια απόδειξη του πόσο ζωντανή είναι η τουρκική δημοκρατία, παρ’ όλες τις δυσκολίες.
Ο Erdogan έχει γκρεμίσει τους θεσμούς (…)
Με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου έκανε ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς τον απολυταρχισμό.
Οι Κωνσταντινουπολίτες ωστόσο δεν έχασαν ποτέ την πεποίθηση ότι η αλλαγή προς τον δημοκρατικό δρόμο δεν έχει χαθεί» αναφέρει το Spiegel, τονίζοντας πως ο Imamoglu εξελίσσεται στον πιο επικίνδυνο αντίπαλο που είχε ποτέ ο Erdogan.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι με διαφορά η σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας, πιο σημαντική από την πρωτεύουσα Άγκυρα.
Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ, το ένα πέμπτο της Τουρκίας.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εδώ την έδρα τους.
Με τον Imamoglu στο Δημαρχείο θα είναι πιο δύσκολο για τον Erdogan να μοιράζει χρήματα και προνόμια σε ευνοούμενους, όπως έκανε στο παρελθόν.
Το σύστημα Erdogan δεν κατέρρευσε στις 23 Ιουνίου.
Αλλά κλονίζεται όλο και περισσότερο» υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.
Από την πλευρά της η Deutsche Welle κάνει λόγο για «μείζον χτύπημα» στον Erdogan, σε μια εκλογή η οποία θεωρείτο δημοψήφισμα για τις πολιτικές του τούρκου Προέδρου και την δημοτικότητα του κόμματός του.
«Η δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, κατάφερε μείζον χτύπημα στον Erdogan και στο κόμμα του ΑΚΡ και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες.
Αναλυτές λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, πριν από το 2023» αναφέρει η DW με τη γερμανική εφημερίδα Bild να κάνει λόγο για την «αρχή του τέλους της εποχής Erdogan»
«Η οικονομία είναι κατεστραμμένη: οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αδειάζει το πορτοφόλι των Τούρκων.
Στην εξωτερική πολιτική η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, επιδεινούμενες διενέξεις με γειτονικές χώρες προκαλούν προβλήματα, ενώ οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ.
Ο Erdogan είναι για τον διεθνή διπλωματικό χώρο ανεπιθύμητος επισκέπτης» γράφει η Bild, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι «είναι ακόμη εφικτή μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας μέσω δημοκρατικών εκλογών», αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο Erdogan να στραφεί δικαστικά εναντίον του Imamoglu προκειμένου να του στερήσει για μία ακόμη φορά το πόστο του.
Η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel υποστηρίζει ότι «η συνδρομή του Erdogan στην εξουσία έληξε με αυτήν την ήττα – απόδειξη της ζωής της δημοκρατίας» και κάνει λόγο για «σημείο καμπής» για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Erdogan και το κόμμα του δεν μπορούν πλέον να συμπεριφέρονται με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουν την στήριξη των πολιτών ενώ η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως «η εξουσία του Erdogan διέβη το ζενίθ της».
Από την πλευρά του το Reuters αναφερόμενο στην εκλογική νίκη του Imamoglu κάνει λόγο για χτύπημα κατά του Erdogan, ο οποίος βλέπει την αύρα του αήττητου να χάνεται, λαμβάνοντας παράλληλα μήνυμα δυσαρέσκειας από τους Τούρκους πολίτες.

Σαρκασμός Moscovici για Erdogan: Καλώς ακύρωσε τις πρώτες εκλογές

Με ένα ειρωνικό μήνυμα για τον Erdogan και έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici τη νίκη του Ekrem Imamoglu στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019.
«Τελικά ο πρόεδρος Erdogan καλώς ακύρωσε τις εκλογές» γράφει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην πρώτη εκλογική διαδικασία που θεωρήθηκε άκυρη.
Χαιρετίζω τη νίκη του Εkrem Ιmamoglu στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Τελικά, ο Πρόεδρος Erdogan καλώς ακύρωσε τις εκλογές: περισσότερο από μια επιβεβαίωση ή μια ενίσχυση, είναι ένας θρίαμβος των δημοκρατών και των προοδευτικών.
Μια μεγάλη ελπίδα γεννιέται σήμερα», έγραψε στο Twitter o Γάλλος επίτροπος.

Αναλυτές: Πλήγμα για τον Erdogan

Θετική είναι η αντίδραση των αναλυτών στις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο εκλεκτός του Recep Tayyip Erdogan, Binali Yildirim, έχασε από τον Ekrem Imamoglu.
Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε στο 5,7333 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα (24/6/2019) έναντι 5,8140 που ήταν την Παρασκευή.
Επίσης, ο τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε κέρδη 2% με τις τουρκικές τράπεζες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα κέρδη.
Σύμφωνα με την Cailin Birch από την Economist Intelligence Unit, η νίκη της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ σημαντική.
«Αν και η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη είναι στην πραγματικότητα η καρδιά της Τουρκίας και φυσικά της τουρκικής πολιτικής» δήλωσε η Birch.
«Το μερίδιο του προέδρου στην ψηφοφορία έχει υποχωρήσει σταθερά, όχι δραματικά, αλλά σταθερά στις τελευταίες εκλογές και η κατάσταση της οικονομίας είναι, σε αυτό το σημείο, αρκετά επικίνδυνη.
Έτσι βλέπουμε το ΑΚΡ και τον Erdogan να δίνουν μάχη για να διατηρούν στην εξουσία» επεσήμανε στο CNBC.
Από την πλευρά του, ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management επισηαινει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη ήταν «μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας στην Τουρκία» και «πιθανότατα το καλύτερο αποτέλεσμα για την αγορά».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα προκάλεσε δύο άμεσα ερωτήματα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από το ΑΚΡ και το ΜΗΡ.
«Το πρώτο ερώτημα είναι το εάν ο ηγέτης του ΜΗΡ, Devlet Bahçeli, επιβεβαιώσει τη δέσμευση του με το κυβερνόν ΑΚΡ.
Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αμφισβητήσει την απόλυτη πίστη του.
Εάν τραβήξει το χαλί από τον Erdogan τη στιγμή που νοιώθει αδύναμος, θα δούμε πρόωρες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές» τόνισε ο Ash.
Την ίδια στιγμή, ο Birch από την EIU επεσήμανε ότι αν και ο  Erdogan είναι απίθανο να χάσει την εξουσία, παραμένει ασαφές το μέλλον.
«Εάν ο Erdogan χάσει τη στήριξη του τουρκικού λαού με τον τρόπο που είδαμε στις πρόσφατες εκλογές, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποσταθεροποιητική στιγμή, καθώς δεν υπάρχει σαφής επιλογή για το τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε  προειδοποιώντας ότι το ράλι της αγοράς μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ.
«Είναι στην πολιτική από το 1994 και είναι υπεύθυνος για τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό και δεν θα είναι πρόθυμος να αποχωρήσει γρήγορα», είπε, περιορίζοντας τις ελπίδες για συνέχιση στο ράλι.

Hürriyet: Νέα εποχή για την πολιτική στην Τουρκία μετά τη νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη

Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ήταν σχεδόν βέβαιο από την βραδιά της 6ης Μαϊου, όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου και επομένως την νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu έπειτα από αίτημα του κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο αρθρογράφος της Hurriet, Serkan Demirtas.
Στο άρθρο του υπό τον τίτλο "Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη εισάγουν μια νέα, διαφορετική εποχή για την τουρκική πολιτική" ο Demirtas αναφέρεται στους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Καταρχάς, η αιτιολογία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου δεν έπεισε καθόλου την τουρκική κοινή γνώμη.
Αποτέλεσμα, ένα βαρύ πλήγμα στην έννοια της δικαιοσύνης και στη συνείδηση του λαού, αλλά και ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα συμπάθειας προς τον Imamoglu, ο οποίος παρουσιάστηκε ως το θύμα αυτής αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης.
Η αύξηση στην διαφορά των ψήφων μεταξύ του Ιmamoglu και του αντιπάλου του υποψηφίου του AKP Binali Yildirim απέδειξε ότι ακόμη και εκείνοι που στις πρώτες εκλογές είχαν ψηφίσει τον Yildirim, τώρα ψήφισαν τον Ιmamoglu.
Έτσι εξηγείται γιατί ο Imamoglu αύξησε κατά 500.000 ψήφους και πλέον το ποσοστό του μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
Δεύτερον, ο αδέξιος τρόπος με τον οποίον το AKP επιχείρησε να αλλάξει την οπτική των ψηφοφόρων-- όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση της έκκλησης του Οτσαλάν--έχει αποδειχτεί ότι ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός.
Μια επιστολή, την οποία ο αρχηγός του PKK Abdulah Ocalan έστειλε λίγο πριν από τις εκλογές και με την οποία καλούσε τους κούρδους ψηφοφόρους να παραμείνουν ουδέτεροι, δεν πέτυχε τον σκοπό της. Αντίθετα, προκάλεσε περαιτέρω απώλειες σε εθνικιστικές ψήφους ενώ ταυτόχρονα συσπείρωσε τα μέλη του HDP να συνταχθούν με τον Ιμάμογλου.
Μαζί με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το αφήγημα του AKP σχεδόν εκμηδένισε την ικανότητά του να ελέγχει και να διαμορφώνει την κοινή γνώμη.
Ο πρόεδρος και επικεφαλής του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει αναμφισβήτητα να αναλογιστεί τους βασικούς λόγους της ήττας του στην Κωνσταντινούπολη, δύο φορές μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Η Κωνσταντινούπολη, με περισσότερους από δέκα εκατομμύρια ψηφοφόρους, αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του συνολικού τουρκικού πληθυσμού και η ενίσχυση οποιασδήποτε πολιτικής τάσης σ' αυτή την πόλη έχει απήχηση και στην υπόλοιπη χώρα.
Επιπλέον ο Erdogan θα πρέπει να λάβει περισσότερο σοβαρά υπόψη του τον δήμαρχο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu.
Η νίκη του Ιmamoglu στις εκλογές αυτές θυμίζει από πολλές απόψεις την άνοδο του νεαρού και δυναμικού Ερντογάν το 1994 στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.
Το τελευταίο εξάμηνο ο Imamoglu έχει παρουσιαστεί ως ένας χαμηλών τόνων, αλλά και ισχυρός, νέος, σώφρων, δυναμικός σοσιαλδημοκράτης, που είναι συνάμα ανοιχτός σε προσεγγίσεις προς όλες τις διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες.
Οι πρώτες του δηλώσεις την χθεσινή βραδιά των εκλογών ήταν σημαντικές από αυτή την οπτική.
Έκανε ανοιχτή έκκληση προς τον πρόεδρο Erdogan ότι είναι έτοιμος να συνεργαστούν για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων της Κωνσταντινούπολης.
Με αυτά τα δεδομένα ο Erdogan θα πρέπει να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω εξασθένησή του. Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός και μια αναδιάρθρωση των οργανώσεων του AKP καθώς και η αναπροσαρμογή της εξωτερικής του πολιτικής και της οικονομίας φαντάζουν αναπόφευκτες για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα πάντα με τον Demirtas.
Ο Ιmamoglu εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης με περίπου το 55% των ψήφων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει υποψήφιος της αντιπολίτευσης σε πρόσφατες εκλογές.
Δεδομένου ότι ο Erdogan είναι εκείνος που έχει πει "Εκείνος που κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία", ο τούρκος πρόεδρος υπέστη μια από τις πιο επώδυνες ήττες της μακράς πολιτικής του καριέρας.
Παρότι ακόμη είναι νωρίς για μελλοντικές προβλέψεις, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πλέον τίποτα δεν θα είναι ίδιο, καταλήγει ο αρθρογράφος της Hurriet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης