Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πράγα ζήτησαν την παραίτηση του Τσέχου δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού για απάτη

tags :
Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πράγα ζήτησαν την παραίτηση του Τσέχου δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού για απάτη
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού της Τσεχίας Andrej Babis, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη με κεφάλαια της ΕΕ
Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι κατέκλυσαν την Πράγμα την Κυριακή (23/6/2019) σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων 30 ετών.
Απαίτησαν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού της Τσεχίας Andrej Babis, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη με κεφάλαια της ΕΕ.
Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δήλωσαν ότι περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας.
Η προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου περιελάμβανε αρκετές κινητοποιήσεις κατά του Babis, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες εναντίον του ως μία προσπάθεια ανατροπής της πολιτικής του σταδιοδρομίας.  
Ο Babis αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για ποινική δίωξη σχετικά με ισχυρισμούς ότι μια εταιρεία που του ανήκει, έλαβε παρανόμως χρηματοδότηση ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Επίσης, μια προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε για τον Babis σύγκρουση συμφερόντων επειδή διαθέτει μία «αυτοκρατορία» στους τομείς της γεωργίας, των μέσων ενημέρωσης και των χημικών επιχειρήσεων και την ίδια ώρα ασκεί επιρροή για τα κεφάλαια της ΕΕ που ενδέχεται να λάβουν.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ήδη ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του ελέγχου, δεδομένου ότι πληροί τις νομικές υποχρεώσεις, παραιτούμενος από την προεδρία των επιχειρήσεών του, πριν αναλάβει το πολιτικό αξίωμα, γράφει το Bloomberg.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος επίσης με μια πρόταση μομφής υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης στις επόμενες ημέρες.
Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν αρκετές ψήφους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης