Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βέλη» ΔΕΗ κατά ΡΑΕ για την καθυστέρηση του Μηχανισμού Επάρκειας και το «ναυάγιο» της ρήτρας στα τιμολόγια

tags :
«Βέλη» ΔΕΗ κατά ΡΑΕ για την καθυστέρηση του Μηχανισμού Επάρκειας και το «ναυάγιο» της ρήτρας στα τιμολόγια
Η επιχείρηση κατηγορεί επίσης την Αρχή πως μείωσε κατά 25 εκατ. ευρώ τα ποσά που δικαιούτο να εισπράξει από τις ΥΚΩ για τα έτη 2012 - 2015
Η κωλυσιεργία της ΡΑΕ αποτελεί σημαντική αιτία που αυτή τη στιγμή απειλείται η βιωσιμότητα της «Πτολεμαΐδα V», καθώς εξακολουθεί να «βρίσκεται στον αέρα» ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος.
Αυτό σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, συμπληρώνοντας ότι ενώ ο Μηχανισμός τέθηκε σε διαβούλευση πριν από 3 ολόκληρα χρόνια, οι συνεχείς ζυμώσεις έφτασαν τελικά να απειλούν με δραματικές επιπτώσεις τη νέα λιγνιτική μονάδα.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει τελικό κείμενο να είναι έτοιμο από τη ΡΑΕ πέρσι τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η Αρχή διατήρησε τα αργά ανακλαστικά της, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην έχει «κλειδώσει» το μέτρο, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο ώστε να διασφαλισθεί πως το έργο, προϋπολογισμού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, δεν θα λειτουργεί επί ζημία όταν ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται πως για το θέμα απέστειλε επιστολή την περασμένη εβδομάδα στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, όπου με δραματικούς τόνους αναφέρει πως είναι απολύτως αναγκαία η καθιέρωση ελληνικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος, πριν από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνει, η μη βιωσιμότητα της μονάδας «θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας».

«Ναρκοθέτηση» της ρήτρας CO2

Παράλληλα, η ίδια πηγή της επιχείρησης τοποθετεί τη ΡΑΕ στο «κάδρο» των αιτών και για το ναυάγιο με την καθιέρωση της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια χαμηλής τάσης. Όπως επισημαίνει, παρόλο που η απόφαση ελήφθη από το Δημόσιο, η Αρχή κάθε άλλο παρά αποτέλεσε «θεσμικό σύμμαχο» της εταιρείας, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει ένα μέτρο που εν τέλει έχουν εισαγάγει προ πολλού αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι.
Αντίθετα, ενώ η ΔΕΗ είχε υποβάλει πρόταση στο ΥΠΕΝ για θέσπιση της ρήτρας, ο πρόεδρος της Αρχής έσπευσε να ανακοινώσει ακόμα και πλήρη κατάργηση των ρητρών.
Μία κίνηση που, σύμφωνα με την πηγή της εταιρείας, οφείλεται σε αδυναμία κατανόησης της αγοράς εκ μέρους της ΡΑΕ, η οποία δεν αντιλήφθηκε ότι η ρήτρα αποτελεί ένα μέτρο διαχείρισης ρίσκου.
Έτσι, τη στιγμή που η Αρχή θα έπρεπε απλώς να διασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή της ρήτρας, προασπίζοντας τα συμφέροντα των καταναλωτών με «δικλείδες ασφαλείας» για τη διαφανή ενημέρωσή τους, αγκυλώσεις και ανεπάρκεια επιτάχυναν το αδιέξοδο.
Λάθη και ολιγωρίες υπήρξαν όμως από τη ΡΑΕ και στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς λόγω εσφαλμένων υπολογισμών, η Αρχή μείωσε κατά 25 εκατ. ευρώ τα ποσά που δικαιούτο να εισπράξει η ΔΕΗ για τα έτη 2012 - 2015.
Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις της ΔΕΗ, χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να διορθωθεί το λάθος.
Γενικά όσον αφορά τις ΥΚΩ, το στέλεχος της ΔΕΗ χαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση της ΡΑΕ που ανακάλυψε την έννοια του προσωρινού ανταλλάγματος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης