Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +8%, Εθνική +5% αλλά με αύξηση short, το ΧΑ +1,27% στις 849 μον. – Ράλι στα ομόλογα, το 10ετές 2,44% από 2,57%

Με ΔΕΗ +8%, Εθνική +5% αλλά με αύξηση short, το ΧΑ +1,27% στις 849 μον. – Ράλι στα ομόλογα, το 10ετές 2,44% από 2,57%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες κοντά στα υψηλά της ημέρας προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων
(upd22) Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με στηρίξεις από την αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 2,44% από 2,57% νωρίτερα σήμερα αλλά και τις τράπεζες, ειδικότερα η Εθνική +5,06% λόγω της επικείμενης έκδοσης ομολογιακού tier 2 ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη +8,43% της ΔΕΗ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,35 μονάδες στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδες
Απο την άλλη, αξιοσημείωτο ήταν ότι ενώ ΔΕΗ και Εθνική ξεχώρισαν ανοδικά εντούτοις σημειώθηκε αύξηση των short θέσεων με το Oceanwood να αυξάνει την short θέση στην Eθνική στο 2% από 1,9% προηγουμένως ενώ το Lansdowne αύξησε την short θέση στην ΔΕΗ στο 1,58% από 1,5% το οποίο είναι το μόνο fund που έχει ανοιχτή θέση στην επιχείρηση.

Στις τράπεζες εκτός τα κέρδη της Εθνικής +5,06%, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η δεικτοβαρής Alpha Bank +3,98% και ακολούθησε με οριακή άνοδο η Eurobank στο +0,43%, με οριακή πτώση η Πειραιώς ενώ συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank με άνοδο +5,63% και με υψηλό ημέρας +14,17%
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο άνοδο ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν Aegean, Ελλάκτωρ, Coca Cola.
Στις 26 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή καθαρού μερίσματος 0,324 ευρώ ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε η Μυτιληναίος( Μικτο 0,36 ευρώ)
Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η Εθνική καθώς προχωράει άμεσα σε έκδοση tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ 
Μετά την έκδοση του 10ετούς διάρκειας tier 2 της Πειραιώς με επιτόκιο 9,75% αντλώντας 400 εκατ ευρώ και η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ με επιτόκιο 8,25%
Σημειώνεται ότι η Εθνική με την έκδοση tier 2 θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 400 εκατ στα 5,4 δισεκ. ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθεί από 15,8% στο 16,8%.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews τις προσεχείς ημέρες θα διερευνήσει την αγορά μέσω των συμβούλων Goldman Sachs και Morgan Stanley ώστε εντός των επόμενων 10 με 15 ημερών να προχωρήσει στην έκδοση ενώ δεν αποκλείεται η έκδοση να υλοποιηθεί στις 3-4 Ιουλίου ή το αργότερα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές
Η Alpha bank δεν σχεδιάζει έκδοση tier 2 για το ορατό μέλλον, όπως και η Eurobank επίσης δεν σχεδιάζει έκδοση tier 2.
Κέρδη +8,43% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ ευρώ καθώς εντός της εβδομάδας θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών και της ΔΕΗ  καθώς επιβάλλονται άμεσες λύσεις.
Με στόχο να πωληθούν οι λιγνιτικές, θα ενσωματωθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές μονάδες αυξάνοντας έτσι και τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους .Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε από αυτή την αύξηση της περιμέτρου να πάρει 600 με 700 εκατ. ευρώ ενώ με την  πώληση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θα ενσωματωθούν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ οπότε αναμένεται και μείωση προσωπικού.
Επιπλέον αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι τι θα γίνει με τον τεράστιο δανεισμό της ΔΕΗ προς τις τράπεζες ενώ αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες εάν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ έως το τέλος του 2020.
Σήμερα,  νέο ράλι  καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,44% από 2,57% υψηλό ημέρας  και το ιταλικό 10ετές στο 2,13% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 31 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικά κινούνται  τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 272 μονάδες βάσης
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 191 μ.β
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 το fund Η20 asset management που σχετίζεται με την Ostrum Asset Management και είναι θυγατρική της Natixis Global Asset Management, πούλησε μεγάλο μέρος της θέσεως του στα ελληνικά ομόλογα.
Αυτό είχε ως συνέπεια το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 2,35% απόδοση να εκτιναχθεί στο 2,74% ενώ σήμερα ανακάμπτει εκ νέου .

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,31% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,33%.
Στο πρώτο μισάωρο με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +5,73% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,79%
Στις δημοπρασίες, με τα κέρδη της Εθνικής αλλά και της Alpha Bank όπως και τη άνοδο σε δεικτοβαρείς μετοχές του  FTSE 25 όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ  ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  στα υψηλά της ημέρας +1,31%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 770 μονάδες με άνοδο +2,53% μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,27% στις 849,35 μονάδες έχοντας υψηλό στις 849,69 μονάδες και χαμηλό στις 840,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος σε τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,03 εκατ.ευρώ και 170,6 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 75 χιλ. τεμάχια αξίας 930 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 75 χιλ. τεμάχια αξίας 764 χιλ. ευρώ και η Jumbo  20,6 χιλ. τεμάχια αξίας 344 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες
Στον αντίποδα οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 770 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες και με τη πρώτη στήριξη στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο και προειδοποιώντας ακόμα και την ΕΕ να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογος του, Recep Tayip Erdogan.
Trump και Erdogan θα συζητήσουν για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προειδοποιούν την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες εάν πράγματι προχωρήσουν στην αγορά και στην εγκατάσταση τους.
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου αφενός ότι στην ίδια σύνοδο είναι προγραμματισμένη και συνάντηση Putin – Erdogan και αφετέρου ότι ως χρόνος παράδοσης των S-400 έχει οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι προφανές πως στην Σύνοδο της G20 θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν και το οριστικό στίγμα για το πως θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.
Για τις αρχές Ιουλίου η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι το δεύτερο γεωτρύπανο – πλοίο Yavuz, το οποίο αφού διέσχισε το Αιγαίο, κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας, θα πάει στην Κύπρο, στα ανοιχτά της Καρπασίας για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.
Από τη δράση του Yavuz αλλά και του έτερου πλοίου Fatih της Τουρκίας που ήδη δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Από τη δράση του Yavuz αλλά και του έτερου πλοίου Fatih της Τουρκίας που ήδη δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή πάντως η Άγκυρα "κτίζει" τις θέσεις και την προκλητική στρατηγική της.
Με non paper προς την Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Κυπριακή Δημοκρατία, ζητά προκλητικά από την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglou ήταν ο νικητής στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με ποσοστό 54%
Σημειώνεται ότι οι εκλογές είχαν τεράστια πολιτική σημασία, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan τους είχε προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την προεδρία του λέγοντας ότι όποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει στην Τουρκία, προδιαγράφοντας με τη δήλωση αυτή και την επόμενη μέρα μετά την ηγεμονία του.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει στην Ιταλία διορία μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να προβεί σε αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασής της, που επικαλείται το «Reuters».
Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το 2019 και το 2020, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου το άνοιγμα πειθαρχικής διαδικασίας σχετικά με το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.
Η διαδικασία, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8-9 Ιουλίου, θα μπορούσε να εξαναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική της πολιτική, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.
Αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση και τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως δεν επιδιώκει έναν πόλεμο με το Ιράν και πως μέλημα του είναι να υπάρξει συμφωνία, νέες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τόσο ο πρόεδρος Trump όσο και ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo έκαναν λόγο για σημαντικές κυρώσεις, την ώρα που η Ρωσία σπεύδει να στείλει το μήνυμα ότι θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξουδετερώσει αυτές τις κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov δεν κατέστησε σαφές ποια είναι αυτά τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Μόσχα.
Ωστόσο, σημείωσε πως η επιβολή νέων κυρώσεων των ΗΠΑ θα κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να αναζητά και να προωθεί το διάλογο με το Ιράν.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν  οι αγορές στην Ασίας εν όψει της Συνόδου των G20, με την ελπίδα ότι οι νέες εμπορικές επαφές ΗΠΑ - Κίνας θα αποδώσουν, να κυριαρχεί.
Επίσης ανοδικά διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,13%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,21% στις 3008,15 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,24% στις 28513 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  με τις επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα καθώς και στις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,16%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,20%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,95% (9,42 δολ)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές – Ξεχώρισε η η Εθνική λόγω tier 2 και η Alpha Bank στις δημοπρασίες

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα πλην της Πειραιώς που έκλεισε με οριακή πτώση
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Alpha Bank, με οριακή άνοδο η Eurobank ενώ αναίτια συνεχίστηκε η άνοδος στην  Attica Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3450 ευρώ με άνοδο +5,06% με όγκο 2,57 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6740 ευρώ με άνοδο +3,98% με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9180 ευρώ με πτώση -0,07% με όγκο 1,31 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ με άνοδο +0,43%  με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,48 ευρώ με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 660 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5070 ευρώ με άνοδο +5,63% με όγκο 2,1 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 234 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,18 ευρώ με άνοδο +2,01% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ

Aνοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Στο αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Aegean, Ελλάκτωρ, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,45 με πτώση -1,04% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,40 ευρώ με άνοδο +1,89% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,93 ευρώ με άνοδο +8,43% και αποτίμηση 448 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,02ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,24 ευρώ με άνοδο +2,45% και αποτίμηση 3,27 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,20 με άνοδο +2,99% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,93 ευρώ με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,50 ευρώ με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,27 ευρώ με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,65 ευρώ με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 2,27  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4820 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,15 ευρώ με πτώση -0,58% και με κεφαλαιοποίηση στα 267 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1208 ευρώ με άνοδο +3,96%  την κεφαλαιοποίηση 113 εκατ. ευρώ

Εκ νέου ράλι στα ελληνικά ομόλογα στο 2,44% από 2,57% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 31 μ.β.

Μετά τις επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα μεταξύ άλλων και γιατί πούλησε ελληνικούς τίτλους το fund της Natixis το Η2Ο asset management… σήμερα η αγορά εκ νέου ανακάμπτει λόγω επιλεκτικών αγορών.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,44% από 2,57% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 191 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται νέα βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,13% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,51 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,99 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,71 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23% με απόδοση αγοράς 2,28% και απόδοση πώλησης 2,19%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 112,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40% με απόδοση αγοράς 2,44% και απόδοση πώλησης 2,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,53 μονάδες βάσης και απόδοση 2,78%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 112,37 μονάδες βάσης και απόδοση 3,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 113,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,31%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης από 300 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 272 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,72% ή 272 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,13%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/6/2019 στο -0,30% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό 0,192% σημειώθηκε 24 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,509% που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,361% που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,13% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,634%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης