Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο επιζήμιος για τις ελληνικές τράπεζες Στουρνάρας (ΤτΕ) – Σαμπόταρε την αναβάθμιση, λόγω ομολόγων έχασαν κεφαλαιακά έσοδα 3 δισ ευρώ

Ο επιζήμιος για τις ελληνικές τράπεζες Στουρνάρας (ΤτΕ) – Σαμπόταρε την αναβάθμιση, λόγω ομολόγων έχασαν κεφαλαιακά έσοδα 3 δισ ευρώ
Τελικά η τύχη βοηθάει την Ελλάδα ή ένας μηχανισμός που σαμπόταρε την εθνική οικονομία αποφασίζει να αλλάξει ρότα; - Προσεχώς οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν το αληθές.
Πολλά ερωτηματικά τίθενται για την στάση του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος... απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και στην εθνική οικονομία.
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο bankingnews και προέρχονται από διεθνείς επενδυτικούς οίκους αναφέρουν τα εξής «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χρησιμοποίησε την θέση του για να σαμποτάρει την απερχόμενη κυβέρνηση, την αντιμετώπισε με πολιτικά όχι με θεσμικά κριτήρια.
Στην προσπάθεια του να σαμποτάρει την κυβέρνηση και προφανώς να ευνοήσει την επόμενη της ΝΔ υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ατοπήματα που έπληξαν την οικονομία και τις τράπεζες.

1)Η Standard and Poor’s σχεδίαζε να αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά αυτό δεν συνέβη επειδή η Τράπεζας της Ελλάδος υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδος.
Οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν στοιχεία από το υπουργείο οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην αναφορά είναι δυνατό η ΤτΕ να μπορεί να επηρεάζει τους οίκους αξιολόγησης η απάντηση είναι η εξής.
Οι οίκοι αξιολόγησης στηρίζονται σε στοιχεία.
Εάν ένας θεσμικός φορέας όπως η ΤτΕ υποβαθμίσει τις προβλέψεις και αναδεικνύει τους κινδύνους στην οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης θα καταστούν εκ των πραγμάτων επιφυλακτικοί.
H Ελλάδα θα έχει έως το τέλος του 2019 βαθμολογία ΒΒ+ ενώ είναι απίθανο να έχει βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας investment grade εώς το τέλος του 2019, ο στόχος μεταφέρεται για το α΄ 4μηνο του 2020.

2)Δεν επέτρεψε παρ΄ ότι είχε τεθεί το θέμα της αύξησης των ορίων που έχουν θεσμοθετηθεί ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Με βάση την απόδοση του 10ετούς ομολόγου συγκρίνοντας με τέλη του 2018 έχει σημειωθεί αύξηση 15% οι τιμές ήταν 95,65 μονάδες βάσης και βρίσκονται στις 112,60 μονάδες βάσης.
Εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα κατείχαν 20 δισεκ. αντί π.χ. 8 δισεκ. ελληνικά ομόλογα θα κατέγραφαν κεφαλαιακά κέρδη 3 δισεκ. και θα είχαν λύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων ειδικά με τα NPEs.

3)Επίσης δεν προχώρησε στην οριστική άρση των capital controls αν και θα μπορούσε η ΤτΕ ακόμη και τον Απρίλιο του 2019.
Στον βωμό της μικροπολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος σαμπόταρε την απερχόμενη κυβέρνηση αλλά στο τέλος έβλαψε τις τράπεζες που έχασαν τεράστια κεφαλαιακά κέρδη και σαμπόταρε την εθνική οικονομία.

Ως δια μαγείας το προσεχές διάστημα, θα αυξηθούν τα όρια αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στις τράπεζες, θα αρθούν οριστικά τα capital controls και ως εκ θαύματος οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ από ΒΒ-»…
Προφανώς οι καταγγελίες είναι συγκλονιστικές καθώς έρχονται να αποδείξουν ότι η ΤτΕ στον βωμό της μικροπολιτικής επειδή ήθελε να εκδικηθεί τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του για την υπόθεση Novartis διαδραμάτισε ένα πολύ καταστροφικό ρόλο για τα εθνικά συμφέροντα.
Πολλοί θα σπεύσουν να αντιπαραθέσουν επιχειρήματα όχι ότι δεν είναι έτσι είναι διαφορετικά, πως η ΤτΕ μπορεί να επηρεάσει τους οίκους αξιολόγησης ή την ΕΚΤ.
Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος θα δούμε τι θα συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αναβαθμίσεις, νέα όρια στα ομόλογα και άρση των capital controls.
Όλα αυτά θα συμβούν και ως δια μαγείας θα συμβούν σχεδόν όλα μαζί.
Τελικά η τύχη βοηθάει την Ελλάδα ή ένας μηχανισμός που σαμπόταρε την εθνική οικονομία αποφασίζει να αλλάξει ρότα;
Προσεχώς οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν το αληθές.

Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ή να προβείτε σε αφορισμούς σύντομα θα δούμε εάν τα γεγονότα επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης