Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για την υποστελέχωση» των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για την υποστελέχωση» των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ
ΠΟΕΔΗΝ: «Καμπανάκι» για την υποστελέχωση» των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ
Για «τραγική υποστελέχωση» των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ και προκηρύξεις που δεν ολοκληρώθηκαν επειδή κάποιοι «κωλυσιέργησαν "μαγειρεύοντας" τα αποτελέσματα» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Μιλά για «ακόμη ένα καλοκαίρι» με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες στα νησιά του Αιγαίου και επισημαίνει πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό είχε ως αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες σε υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το τπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις (μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό) οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση.
Αντιθέτως, βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους.
«Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών μας με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να υπάρχει επαρκής λειτουργία του ΕΚΑΒ δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως υποστηρίζει, «ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εδώ και μήνες "μαγειρεύει" τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS».
Η Ομοσπονδία θεωρεί πως η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων και πως οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. «104 διασώστες, εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το καλοκαίρι θα έχει περάσει» σημειώνει.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «σταγόνα στον ωκεανό» την προκήρυξη 5Κ/2018 για 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ, αφού «οι 8 θέσεις αφορούν υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4) και η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές, η πρόσληψή τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι».
Επιπλέον, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, την τελευταία στιγμή δόθηκε η έγκριση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (100 διασώστες πανελλαδικά), με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι περισσότερες θέσεις, «10 οι κενές θέσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου στα νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη 7, Πάρος 1, Ρόδος 1, Χίος 1)».
Κατά τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, «ο κάθε σχεδιασμός που υπήρχε για την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (διασώστες) των νησιών μας εν μέσω τουριστικής περιόδου ανατράπηκε, λόγω της κωλυσιεργίας των διαγωνισμών και της ανεπάρκειας υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υγείας.
Για πόσο ακόμη τα νησιά μας θα παραμένουν υγειονομικά ανοχύρωτα;
Επιτέλους ας δοθούν άμεσες λύσεις προτού θρηνήσουμε θύματα» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Όπως εξηγεί, τα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:

*Μύκονος: Αν και η δύναμη είναι 10 διασώστες, εργάζονται στο νησί σήμερα οι έξι.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες, οι οποίες καλύπτονται με υπερεργασία και με εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές.
Ούτε λόγος για δεύτερο ασθενοφόρο, έστω και κάποιες φορές σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων.
Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

*Πάρος: Στο ΕΚΑΒ εργάζονται εννέα διασώστες.
Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και κομμένα ρεπό, υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον άλλους δύο μόνιμους διασώστες.

*Κως: Στο νησί επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια.
Πολλές ημέρες τον μήνα η βάρδια 3-11 μένει ακάλυπτη.
Απαγορεύεται τις απογευματινές ώρες να υπάρξει έκτακτο περιστατικό.
Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει πέντε διασώστες και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης.
Οι πέντε αυτοί διασώστες εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.
Το ΕΚΑΒ της Κω καλείται να καλύψει ανάγκες μεγάλου πληθυσμιακά νησιού, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες.
Η Κως είναι νησί με μεγάλες αποστάσεις και αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου είναι να υπάρχει τουλάχιστον δεύτερο ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια με κάλυψη από πληρώματα ασθενοφόρων σε υποσταθμό στο καινούριο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας.

*Χίος: Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα.
Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που επιβαρύνονται και λόγω της έναρξης τουριστικής περιόδου και της ύπαρξης του προσφυγικού καταυλισμού, απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο το απόγευμα και τη νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ.
Σήμερα, όμως, λόγω της έλλειψης προσωπικού, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.

*Μυτιλήνη: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.
Οι ανάγκες σε προσωπικό, λόγω και του προσφυγικού, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες.

*Ρόδος: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα τρία ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν.
Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα.
Στο νησί λειτουργεί και βάση αεροδιακομιδών.

Κάλυμνος: Απέμειναν τέσσερις διασώστες.
Χρειάζονται άλλοι 7.
Με εθελοντικές μετακινήσεις, με τη συνδρομή του νοσοκομείου και με κομμένα ρεπό, υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης