Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κοντά στις 850 μονάδες με χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κοντά στις 850 μονάδες με χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Με τη ΔΕΗ να είναι σε πρώτο πλάνο η αγορά κινήθηκε ανοδικά και προσέγγισε εκ νέου τις 850 μονάδες. Το γεγονός ότι παραμένει κοντά στα υψηλά της είναι ενθαρρυντικό. Μαζεύει δυνάμεις και πιστεύουμε πως αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από το εξωτερικό κυρίως θα δούμε καλύτερες τιμές.

Ο τζίρος ήταν χαμηλός και αυτό επηρέασε κυρίως μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ειδικά αυτές που προσπαθούν μήνες να κάνουν πράξη με δυσκολία έκαναν σήμερα.

Πλην της ΔΕΗ, εξαιρετική ήταν σήμερα η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Alpha Bank. Υστέρησαν Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Καλός ο ΟΠΑΠ, καλή η Motor Oil, η Viohalco και η Τιτάν που ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση το ανοδικό ρεύμα.

VIOHALCO: Σε υψηλά σχεδόν 5 ετών η μετοχή και η αποτίμηση πλέον είναι πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά πλέον 13 από τις 25 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ

ΟΛΠ: Όπως αναφέρεται από παρουσίαση της εισηγμένης συνολικά, η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. αναλογεί σε 0,4% του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν 18,3 εκατ. ευρώ σε φόρους και 14,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.

49 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν συνολικά σε 1.272 τοπικούς και εθνικούς προμηθευτές, 426 χιλ. επενδύθηκαν σε ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η λειτουργία της ΟΛΠ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 1016 άμεσες θέσεις εργασίας, 1903 έμμεσες θέσεις εργασίας και 1190 επαγόμενες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

ΟΛΠ (ΙΙ): 1.800.000 επενδύθηκαν σε υπηρεσίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και μείωση κατά 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, που αντιστοιχεί σε μείωση 600tn CO2.

Τα παραπάνω χωρίς να έχει γίνει η επένδυση των 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο νέος Μέτοχος. Φανταστείτε δηλαδή να έρθουν στη χώρα επενδύσεις και να ξεκολλήσουν αυτές που επί χρόνια και για συγκεκριμένους λόγους κάποιοι δεν έχουν μπορέσει να προχωρήσουν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις πλέον. Μετοχές παίζουν στο 1/3 της καθαρής θέσης και άλλες κάνουν ράλι με αρνητική καθαρή θέση. Οι επενδυτές κυνηγάνε τα limit up και μπορεί να έχουν στη σκέψη τους ότι θα φύγουν γρήγορα, αλλά το ρίσκο είναι αυξημένο.

ΛΥΚΟΣ: Ωραία κίνηση και σήμερα από τη μετοχή. Στα 169 χιλ. τεμάχια ο όγκος και στα 1,1350 ευρώ η τιμή με άνοδο 8,10%. Η αποτίμηση στα 23,3 εκατ. ευρώ.

MEDICON: Η εισηγμένη παραμένει στην κατηγορία της επιτήρησης καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμα η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, όπου υπάρχουν πληροφορίες από την εταιρεία ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτός ο λόγος την κρατάει ακόμα στην επιτήρηση και μόλις συμφωνήσει με την Εθνική θα καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για άρση επιτήρησης. Θα αποτελέσει θετική εξέλιξη καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εταιρείες να βγαίνουν από την επιτήρηση. Το σύνηθες είναι να μπαίνουν και να μένουν χρόνια με την κατάσταση να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Με 4,4 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 9,34% και στο κλείσιμο έμειναν ανεκτέλεστα στην πλευρά των πωλητών 14 χιλ. τεμάχια. Στα 10,2 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΕΛΓΕΚΑ: Αρνητική η καθαρή θέση, στο +9,23% σήμερα η μετοχή και μάλιστα με όγκο 72 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 9 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης