Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απαισιόδοξη η Morgan Stanley για τη συνάντηση Trump με Xi – Δε στηρίζονται οι ελπίδες των επενδυτών

Απαισιόδοξη η Morgan Stanley για τη συνάντηση Trump με Xi – Δε στηρίζονται οι ελπίδες των επενδυτών
Απαισιόδοξη η Morgan Stanley για τη συνάντηση Donald Trump – Xi Jinping 
Την απαισιοδοξία του για την επικείμενη συνάντηση του Donald Trump με τον Xi Jinping εκφράζει ο αναλυτής της Morgan Stanley Michael Zezas, βάζοντας «φρένο» στις προβλέψεις για επίλυση της εμπορικής διαμάχης και, επακόλουθα, μία θετική αντίδραση από τις αγορές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμα προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας, ουσιαστικά υπάρχουν περισσότεροι λόγοι οι επενδυτές «να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλό ρίσκο» ενόψει της συνάντησης, παρά να ελπίζουν σε «ράλι».
«Αν και αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι δεν πρέπει να αναμένουμε μια συμφωνία, αλλά μάλλον μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα σε όσους αναζητούν ανακούφιση από τις αρνητικές συνέπειες των δασμών.
Η επικοινωνία μπορεί να μην είναι αρκετή για να σπάσει τον κύκλο κλιμάκωσης, αλλά αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση.
Και είναι επίσης επίκαιρη, καθώς οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 300 δισεκ. δολάρια ετησίως, στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν: μια παύση την δασμών είναι καλύτερη από την κλιμάκωση, αλλά δεν θα αναζωογονήσει την οικονομία αρκετά για να αποτρέψει μια πτώση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Μια παύση των δασμών, ιδιαίτερα χωρίς προαπαιτούμενα και ακολουθώντας μια περίοδο θερμής ρητορικής, θα ήταν θετική, σηματοδοτώντας ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν περαιτέρω οικονομικές ζημίες.
Εάν συμπίπτει με τη διάθεση της Fed να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, θα μπορούσε να ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα και τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου βραχυπρόθεσμα.
Παρόλα αυτά, σκεφτείτε τα ακόλουθα:

*Πτώση της αγοράς ή οικονομική αδυναμία ενδέχεται να χρειαστεί για να αποφευχθούν περαιτέρω δασμοί και να καταστεί η παύση μόνιμη.
Ακριβώς επειδή ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να συμφωνήσουν για περαιτέρω διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει ότι έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στα σημεία που τις χωρίζουν.
Αυτά τα κενά θα είναι δύσκολο να γεφυρωθούν, κατά την άποψή μας.

*Οι δασμοί δεν είναι η μόνη πρόκληση πολιτικής για τις αγορές, αλλά ένας επιταχυντής των κινδύνων που δημιουργούνται από μια πολιτική επιλογή των ΗΠΑ που έγινε το 2017: φορολογικές περικοπές όταν η οικονομία ήταν ήδη σε καλή κατάσταση.
Τότε, θέσαμε αυτό το ερώτημα:
Αν και η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη μακροπρόθεσμα, τι έκαναν οι φορολογικές περικοπές των 1,5 τρισεκ. δολαρίων για τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο;
Το δημοσιονομικό κίνητρο σε καλές οικονομικές περιόδους έχει γενικά μικρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. (…)
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Morgan Stanley Business Conditions παρουσίασε μια απότομη πτώση, αντανακλώντας τις μειώσεις στις προσλήψεις, τα σχέδια προσλήψεων και τα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών», σχολιάζει η τράπεζα.



Όπως συνοψίζει, μια παύση θα «δέσμευε» τον S&P 500 και θα τον οδηγούσε εν τέλει σε χαμηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης