Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Προχωρούν οι γεωτρήσεις - Τσίπρας: Θα υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες - Τουρκική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Erdogan: Προχωρούν οι γεωτρήσεις - Τσίπρας: Θα υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες - Τουρκική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ
Συνάντηση Αποστολάκη - Akar στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ - Συνεδριάζει υπό τον Γ. Κατρούγκαλο το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
(upd2) Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό τους,  έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο από τη Λευκωσία αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Channel απαντώντας στις απειλές αλλά και στα απαξιωτικά σχόλια του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Tην ώρα που κλιμακώνεται η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του H. Akar στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αλλά και η συνεδρίαση υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ ο κ.Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων τόσο για τις κινήσεις της Ελλάδας και τα συντονισμένα βήματα με την Κύπρο όσο και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 μετά το μεσημέρι.
Από την πλευρά της πάντως η Άγκυρα εμμένει να προκαλεί καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ από 2 έως 17 Ιουλίου.

 Τσίπρας: Σοβαρό τίμημα για όποιον παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει συνέπειες.
Το τίμημα θα είναι σοβαρό .
Επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο εντός της ΑΟΖ», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.

Δεν μιλάει μόνος του... έχει στο πλευρό του την ΕΕ», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στις δηλώσεις Erdogan.
«Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν έχει νόημα η τακτική ανέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.
Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, οι τακτικές παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι αξιόπιστες και έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας.
Η ΕΛΔΥΚ υπερασπίζεται την ελληνική ανεξαρτησία και ελευθερία.
Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες.
Το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η κινητήριος δύναμη και πολλαπλασιαστής ισχύος της Ελλάδας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel τόνισε πως «ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί -και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί - αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε -εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πάνω σε αυτά τα σενάρια έχουμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία ενημερωθεί και έχουμε δώσει έγκριση σχεδιασμών και πάνω σε αυτό το «δυσμενές» σενάριο, δηλαδή που δεν θα είναι δίπλα μας οι δυνάμεις των συμμάχων μας, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε ισχυροί να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.
Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα εξ αιτίας της στρατηγικής της, εξ αιτίας του ρόλου που ανεδείχθη ως ηγετικός και στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο, με πολυμερείς συνεργασίες, με τα δείγματα γραφής που έδειξε και στο Κυπριακό στις συνομιλίες, που έβαλε επί τάπητος το διεθνές Δίκαιο και απέδειξε ότι ήθελε λύση, αλλά κυρίως μετά την ιστορική συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας, που ούτε λίγο ούτε πολύ τότε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προκειμένου να ψηφοθηρήσουν μας έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε «προδότες» και σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η προδοτική συμφωνία, αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή - τόσο προδοτική είναι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί πιστά την εφαρμογή της!- αυτή η συμφωνία έδωσε κύρος στη χώρα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή.
Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί.
Τελεία και παύλα.
Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω.
Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό.

Celik (Εκπρόσωπος ΑΚΡ): Ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην απειλεί την Τουρκία

Επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Όπως υποστήριξε «γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει».
Απαντώντας, νωρίτερα, στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν, ο κ. Τσίπρας τόνισε, από τη Λευκωσία, ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, θα έχει συνέπειες, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
O Celik έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να «προειδοποιήσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά λάθος στάση.
Κι από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι από την πλευρά της Τουρκίας.
Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να "βάλουν χέρι" στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς.
Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις.
Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά ο Celik.

Κοινές αντιδράσεις Ελλάδας – Κύπρου

Για την κοινή στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινή αντίδραση, αλλά θέλω λίγο… γιατί τα εθνικά θέματα είναι κρίσιμα θέματα και σε αυτά τα θέματα θα έπρεπε να κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, είναι κρίμα πραγματικά που οι πολιτικοί μου αντίπαλοί αρνούνται τον διάλογο.
Κοιτάξτε, η Τουρκία σήμερα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και αυτές οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένδειξη ισχύος.
Είναι ένδειξη της αδυναμίας της.
Ο Erdogan μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά.
Η ήττα του στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του μεγάλη ήττα μετά από 15 χρόνια, ήταν το πρώτο πολιτικό πλήγμα.
Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.
Σε ένα μεγάλο δίλημμα για το αν θα πάρει τους S-400 και άρα θα δώσει το σήμα ότι απομακρύνεται από τη δύση και πηγαίνει προς τον Άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν, ή θα κάνει πίσω, είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα για τον Ερντογάν αυτό.
Και ταυτόχρονα όλα όσα κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, που έχουμε τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρος – Ισραήλ (δεν το είχαμε πριν) Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος (δεν το είχαμε πριν), EastMed προχωράμε ένα μεγάλο project ενεργειακό, το οποίο θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής.
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου με τις υπογραφές τις δικές μου, του Αναστασιάδη του Προέδρου της Κύπρου, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αλλά και την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προχωράμε ένα σχέδιο ώστε αυτές οι πηγές να πάνε στην Κρήτη και από την Κρήτη στην κεντρική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Δηλαδή με τον αγωγό EastMed οι ενεργειακοί πόροι να μεταφερθούν στην Ευρώπη, όχι στην Τουρκία.
Όλα αυτά έχουν αλλάξει ισορροπίες στην περιοχή αυτή και ταυτόχρονα βεβαίως έχουμε και τις εξελίξεις στην οικονομία της Τουρκίας που είναι δυσμενής και τις εξελίξεις στη Συρία και με την αναζωπύρωση του κουρδικού, άρα αν δείτε τις τελευταίες μέρες τα πρωτοσέλιδα στη γείτονα χώρα, θα δείτε ότι το θέμα του Γιαβούζ και της Κύπρου, είναι τέταρτο – πέμπτο, δεν είναι πρώτο θέμα στην επικαιρότητα.
Έχουν πολλά άλλα ζητήματα να επιλύσουν πρώτα μέχρι να φτάσουν εκεί.
Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις με την παρουσία πλοίων εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε σημεία που μάλλον δεν έχουν κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον, έρχονται να γνωρίζει ο ελληνικός λαός σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης δικής μας παρουσίας, της σχεδιασμένης κυπριακής στρατηγικής, όπου όχι μόνο έχουν οριοθετηθεί τα τεμάχια, αλλά ήδη έχει γίνει διαγωνισμός και μεγάλες πολυεθνικές, η ExxonMobil, η TOTAL, η ΕΝΙ ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων, όχι μόνο έχουν κάνει ήδη έρευνες, αλλά έχουν ξεκινήσει τις εξορύξεις.

Στήριξη Macron

Για την πρόθεση του γάλλου προέδρου E. Macron να στείλει φρεγάτες ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είναι αλήθεια ότι είπε είναι διαθέσιμος να στηρίξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, αν χρειαστεί.
Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που έγινε στο πόδι στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια διαρκής συζήτηση που έχουμε.
Κακά τα ψέματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να έχει μια στήριξη σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Γερμανία όπως γνωρίζετε είναι η δύναμη εκείνη η οποία επιβάλλεται δια της οικονομίας, η Γαλλία είναι μια δύναμη η οποία έχει πάρα πολύ ισχυρή αμυντική, έχει εν πάση περιπτώσει τη δυνατότητα να μπορεί να στηρίξει σε δύσκολες στιγμές.
Η Γαλλία έχει διατυπώσει πολλαπλώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν θέλω να κρύψω ότι πέρα του ηθικού υπάρχουν και τα συμφέροντα. Στη γεωπολιτική, κακά τα ψέματα, παίζουν μεγάλο ρόλο.
Όταν η TOTAL εκεί κάνει εξορύξεις έχουν άμεσο λόγο και άμεσα συμφέροντα να θέλουν να έχουν παρουσία.
Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο.
Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο, πρώτον διότι αισθανόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους πιθανότητα κλιμάκωσης.
Δεύτερον διότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις -όσο κι αν φαίνεται αυτό, δεν είναι ένα κλισέ- είναι εξαιρετικά ισχυρές, από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και άρα πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε κανένας λόγος εν πάση περιπτώσει να συζητάμε τέτοιου είδους σενάρια κλιμάκωσης.
Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ, με ισχυρότερα ερείσματα και συμμαχίες από ποτέ και ότι κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει -και δεν θα επιχειρήσει, λέω εγώ- να παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα γιατί ξέρει πλέον ότι αυτό την επόμενη μέρα θα έχει οδυνηρές συνέπειες».

Η επίθεση Erdogan στον Τσίπρα

Νωρίτερα, σε ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα.
Ο,τιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γι' αυτό και θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει, λαμβάνουν και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» διεμήνυσε.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή.
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, τις προηγούμενες ημέρες, ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις βόρεια της Κύπρου, σε οικόπεδα τα οποία η Άγκυρα έχει «αδειοδοτήσει».
Μάλιστα, η Τουρκία ανακοίνωσε -πριν λίγες ημέρες- την αποστολή και δεύτερου πλοίου-γεωτρύπανου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi», η εξορυκτική δραστηριότητα του «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, αφού πρώτα προσδιοριστεί και καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία εκτέλεσης των εξορυκτικών εργασιών.

Τουρκική NAVTEX στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

NAVTEX εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε η Τουρκία, την ίδια ώρα που το γεωτρύπανο Yavuz ήδη βρίσκεται στην Αττάλεια και όλοι αναμένουν την επόμενη κίνησή του.
Ακολουθεί το κείμενο της NAVTEX με τις ημερομηνίες που κλείνουν τις περιοχές. Σύμφωνα με το militaire.gr, έχουν κλείσει περιοχές σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες, απο 2 έως 17 Ιουλίου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

ΝΑVTEX 725/19
TURNHOS N/W : 0725/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE,
02 JUL 19 FROM 0700Z TO 0900Z
05 JUL 19 FROM 1100Z TO 1400Z
07 JUL 19 FROM 0600Z TO 0900Z
10 JUL 19 FROM 1300Z TO 1500Z
12 JUL 19 FROM 1000Z TO 1200Z
15 JUL 19 FROM 1400Z TO 1600Z
17 JUL 19 FROM 0600Z TO 0800Z
IN AREA BOUNDED BY;
34 07.00 N – 033 16.30 E
34 07.00 N – 033 32.00 E
33 34.00 N – 033 32.00 E

Οι χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ3, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την είχε προειδοποιήσει να μην σκεφτεί καν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.
Μάλιστα, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Τελεία και παύλα.
Έχουμε σχέδιο και θα το αποτρέψουμε να συμβεί.
Καλά θα κάνουν να μην σκεφτούν να έχουν ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο τόσο ωμής παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ήταν η ακριβής δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Καυτή εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο και προειδοποιώντας ακόμα και την ΕΕ να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογος του, Recep Tayip Erdogan.
Trump και Erdogan θα συζητήσουν για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προειδοποιούν την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες εάν πράγματι προχωρήσουν στην αγορά και στην εγκατάσταση τους.
Στην φαρέτρα των ΗΠΑ είναι και οι οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες εφόσον επιβληθούν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Erdogan, ο οποίος και μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει και ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τον Ekrem Imamoglu.
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου αφενός ότι στην ίδια σύνοδο είναι προγραμματισμένη και συνάντηση Putin – Erdogan και αφετέρου ότι ως χρόνος παράδοσης των S-400 έχει οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι προφανές πως στην Σύνοδο της G20 θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν και το οριστικό στίγμα για το πως θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.
Άλλωστε για τις αρχές Ιουλίου η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι το δεύτερο γεωτρύπανο – πλοίο Yavuz, το οποίο αφού διέσχισε το Αιγαίο, κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας, θα πάει στην Κύπρο, στα ανοιχτά της Καρπασίας για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.
Από τη δράση του Yavuz αλλά και του έτερου πλοίου Fatih της Τουρκίας που ήδη δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Προειδοποιεί την ΕΕ η Τουρκία: Μην εμπλέκεστε στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή πάντως η Άγκυρα "κτίζει" τις θέσεις και την προκλητική στρατηγική της.
Με non paper προς την Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Κυπριακή Δημοκρατία, ζητά προκλητικά από την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει το non paper, η Τουρκία υποστηρίζει πως «η κίνηση αυτή υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».
«Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα»
Το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
 


Βρετανική παρέμβαση προς όφελος της Τουρκίας

Ανάλογες θέσεις με την Τουρκία, στο νομικό κομμάτι του ζητήματος, διατύπωσε, η Βρετανία, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη παρασκηνιακά, προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η τοποθέτηση της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini για έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει «νομικά κενά».
Σύμφωνα με τους Βρετανούς, που επεχείρησαν να συμπαρασύρουν κι άλλα κράτη-μέλη, πάντα προς όφελος της Άγκυρας, η τοποθέτηση Mogherini περί γεωτρήσεων της Τουρκίας στην «ΑΟΖ της Κύπρου» είναι νομικά λανθασμένη, καθώς το σημείο στο οποίο επιχειρεί η Άγκυρα, δεν έχει οριοθετηθεί με διεθνή συμφωνία.
Άρα, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο, η Mogherini και η ΕΕ θα πρέπει να αναφέρονται σε τουρκικές δραστηριότητες στην «ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθέτηση διά της οποίας επιχειρείται το απόλυτο γκριζάρισμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου μέσω των γεωτρήσεων

Την ίδια ώρα, σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου προωθεί μεθοδικά η Άγκυρα  χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή δύο πλοίων – γεωτρύπανων.
Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται εξελίσσεται σε πέντε φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 με την Τουρκία να δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης λύσης εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ.
Η δεύτερη φάση του τουρκικού σχεδίου ξεκίνησε αμέσως μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2018 και από εκείνη τη στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη αλλά και πολεμικά πλοία επανεμφανίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα με τους όρους, που θέτουν οι Τουρκοκύπριοι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα προωθεί για την  «προεδρία» του ψευδοκράτους τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Koudret Ozersay,  ο οποίος είναι σύμφωνος με τη λογική των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο
Στην τέταρτη φάση, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε διαφορετικά σημεία της κυπριακής ΑΟΖ, κλείνοντας έτσι τον δρόμο σε οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.    

Το μοντέλο Ταϊβάν

Η Άγκυρα έχει επίγνωση των συσχετισμών, ώστε να γνωρίζει πως η αναγνώριση των κατεχομένων δεν είναι της παρούσης, η διευθέτηση ωστόσο του θέματος με τους υδρογονάνθρακες αφορά όλους και επείγει.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κάνει λόγο για μοντέλο Ταϊβάν.
Όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση»  και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, την οποία όπως είπε, δεν αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της.

Η τουρκική τακτική των «πολλών μετώπων»

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατηγορία σε βάρος της Αθήνας ότι, τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Αυτό  συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης