Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H EIA προειδοποιεί: Περιορισμένες επιλογές για παράκαμψη των στενών του Hormuz

tags :
H EIA προειδοποιεί: Περιορισμένες επιλογές για παράκαμψη των στενών του Hormuz
Οι ροές μέσω του στενού Hormuz το 2018 αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσιων οδών
Το Στενό του Hormuz, βρίσκεται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Το Στενό του Hormuz είναι ένα από τα κρισιμότερα choke points (ηλαδή από τα σημεία που κρίνονται ως ιδιαίτερης αξίας σε σχέση με τη διεθνή ναυσιπλοΐα διότι σε κάποιο σημείο στενεύουν και μετά ανοίγο) παγκοσμίως διαχρονικά
Το 2018, η ημερήσια ροή πετρελαίου ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή περίπου 21% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου.



Τα σημεία choke είναι στενά κανάλια κατά μήκος ευρέως χρησιμοποιούμενων παγκόσμιων θαλάσσιων διαδρομών που είναι κρίσιμες για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Η αδυναμία του πετρελαίου να διέλθει από ένα μεγάλο choke points, ακόμη και προσωρινά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις εφοδιασμού και υψηλότερο κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα υψηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας.
Παρόλο που τα περισσότερα choke points μπορούν να παρακάμπτονται χρησιμοποιώντας άλλες διαδρομές που προσθέτουν σημαντικά στο χρόνο διέλευσης, ορισμένα choke points δεν έχουν άλλες πρακτικές εναλλακτικές λύσεις.
Οι όγκοι του αργού πετρελαίου, του συμπυκνώματος και των προϊόντων πετρελαίου που διέρχονται από το Στενό του Hormuz είναι αρκετά σταθεροί από το 2016, όταν άρθηκαν οι διεθνείς κυρώσεις για το Ιράν και η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές του Ιράν επέστρεψαν σε επίπεδα πριν από την επιβολή κυρώσεων.
Οι ροές μέσω του στενού Hormuz το 2018 αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου πετρελαίου που μεταφέρεται στη θάλασσα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρασε επίσης το Στενό του Hormuz το 2018.



Υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για την παράκαμψη του στενού Hormuz.
Μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αγωγούς που μπορούν να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο έξω από τον Περσικό Κόλπο και να έχουν την πρόσθετη δυνατότητα να παρακάμψουν το Στενό του Hormuz.
Στο τέλος του 2018, η συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα των αγωγών αργού πετρελαίου από τις δύο χώρες σε συνδυασμό εκτιμήθηκε σε 6,5 εκατομμύρια βαρέλια/ημερησίως.



Με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που δημοσιεύονται από την ClipperData, η Σαουδική Αραβία διακινεί αργό πετρέλαιο και το συμπύκνωμα μέσω των στενών του Hormuz, τα περισσότερα από τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες (λιγότερο από 0,5 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα διέσχισαν το στενό το 2018 από τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό Κόλπο στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EIA το 76% του αργού πετρελαίου και του συμπυκνώματος που διέρχονται από το Στενό του Hormuz μεταφέρθηκε στις ασιατικές αγορές το 2018.
Η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη ήταν οι μεγαλύτεροι προορισμοί αργού πετρελαίου που διέρχεται από το Στενό του Hormuz.



Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων από τις χώρες του Περσικού Κόλπου μέσω των στενών του Hormuz, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 18% του συνόλου των εισαγωγών αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων των ΗΠΑ και το 7% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης