Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τεχνικές καθυστερήσεις επικαλείται ο ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας που έπρεπε να καταβάλλει σήμερα 27/6

tags :
Τεχνικές καθυστερήσεις επικαλείται ο ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας που έπρεπε να καταβάλλει σήμερα 27/6
Νέα εμπλοκή στην χορήγηση των επανυπολογισμένων συντάξεων χηρείας, που θα είναι αυξημένες μέχρι 40% και ήταν προγραμματισμένες να χορηγηθούν σήμερα Πέμπτη με τα αναδρομικά Μαϊου, εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΦΚΑ, να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Η Διοίκηση του Ταμείου ενημερώνει ότι η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για  τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού).
Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις  για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων,  θα ενσωματωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019).
Πρόκειται για συντάξεις σε 45.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν το 70% αντί του 50% των συντάξεων χηρείας.
Την Τετάρτη το ΒΝ έγραφε ότι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε και την  τελευταία σήμερα Τρίτη απόφαση με την οποία οι υπηρεσίες των ταμείων ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν, καθώς οι συγκεκριμένες συντάξεις έπρεπε να χορηγηθούν από τον περασμένο Μάιο http://bankingnews.gr/index.php?id=432951.
Έτσι, αναφορικά με τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, διευκρινίζεται ότι για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου των νομίμων τέκνων, των υιοθετηθέντων και όσων εξομοιώνονται με αυτά, είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα, και επομένως αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλο γάμο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, και τα διαζευγμένα τέκνα ανήκουν, όπως και τα άγαμα, στα μέλη οικογένειας που ο νομοθέτης θέλει να προστατέψει.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης