Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αποσύρονται οι αξιολογήσεις της Βενεζουέλας, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Fitch: Αποσύρονται οι αξιολογήσεις της Βενεζουέλας, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων
Η Fitch Ratings αποσύρει τις αξιολογήσεις της Βενεζουέλας
Στην απόσυρση -μετά από επιβεβαίωση- των αξιολογήσεων της Βενεζουέλας προχώρησε η Fitch Ratings, προς συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στο Καράκας.
Ο οίκος αξιολογούσε μέχρι πρότινος σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default, δεν υπάρχει outlook) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας και σε «C» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης χώρας.
Στην πιο πρόσφατη έκθεση για τη χώρα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Fitch εκτιμούσε πως θα χρειαστεί πολλά χρόνια έως ότου επιλυθεί η πολυμέτωπη κρίση στη χρεοκοπημένη Βενεζουέλα.
Όπως ανέφερε τότε ο αμερικανικός οίκος, οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες και η αναγνώριση -από πολλές χώρες- του Juan Guaido ως ηγέτη της χώρας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση της πολιτικής δυναμικής, η οποία μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από μια διχοτομημένη αντιπολίτευση και μια ισχυρή κατοχή εξουσίας από τον Nicolas Maduro. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης των οικονομικών προκλήσεων και της μεγάλης ανεπάρκειας του κράτους, οποιαδήποτε πολιτική μετάβαση, η επίτευξη μίας αναδιάρθρωσης του χρέους και μία βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, θα απαιτούσε χρόνο.
Βραχυπρόθεσμα, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, θα εμβαθύνουν την οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.
Η παραγωγή πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω και θα επηρεάσει ταχύτερα την οικονομική παραγωγή, τις εξαγωγές και τα δημόσια έσοδα.
Η εγχώρια αναστάτωση που προκαλείται από διαμαρτυρίες και την πολιτική αβεβαιότητα, θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σοβαρές οικονομικές στρεβλώσεις και την ανθρωπιστική κρίση.
«Η θέση του στρατού θα είναι καθοριστική για το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Εάν ο Nicolas Maduro είναι σε θέση να διατηρήσει την εξουσία, οι προοπτικές μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον τερματισμό του υπερπληθωρισμού πιθανόν να μειωθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πετρελαϊκό τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής πετρελαίου που θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί.
Η Βενεζουέλα εξάγει σήμερα περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως στις ΗΠΑ.
Αυτές οι εξαγωγές πετρελαίου παρέχουν κρίσιμη ροή μετρητών στην PDVSA και την κυβέρνηση.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι εξαγωγές μπορούν να στραφούν σε άλλους προορισμούς, αλλά αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική έκπτωση και υψηλότερο κόστος για την εταιρεία, πιέζοντας τα περιθώρια.
Επιπλέον, οι κυρώσεις απαγορεύουν ουσιαστικά την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να αφήνουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε νέα έκδοση χρεών από την PDVSA ή την κυβέρνηση», σχολιάζει ο οίκος.
Ακόμη και στην περίπτωση μιας πολιτικής μετάβασης, η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι μια μακρά διαδικασία.
«Μια πολιτική μετάβαση θα είναι πολύπλοκη και πιθανώς θα κορυφωθεί στις εκλογές. Μακροπρόθεσμα, θα χρειαστεί να ξαναχτιστούν οι οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί.
Η φύση των πολυάριθμων κατηγοριών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των ομολογιούχων κυρίαρχων και PDVSA, των διμερών δανειστών (ιδίως της Κίνας και της Ρωσίας), των πολυεθνικών και των ιδιωτών πιστωτών θα αποδειχθεί ότι αποτελούν πρόσθετα εμπόδια για την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους.
Ορισμένες νομικές υποθέσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στα δικαστήρια των ΗΠΑ».
Το οικονομικό σχέδιο του κ. Guaido περιλαμβάνει την αναζήτηση οικονομικής βοήθειας από πολυμερείς οργανισμούς, αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας και την επιστροφή των ιδιωτικών επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας.
Έχει, επίσης, ζητήσει την εξάλειψη των ελέγχων συναλλάγματος και την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
«Η οικονομική σταθεροποίηση θα είναι ζωτικής σημασίας μετά από χρόνια ύφεσης.
Ο υπερπληθωρισμός, τα πολλαπλά νομίσματα, η σοβαρή απώλεια παραγωγικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένου του βασικού πετρελαϊκού τομέα, οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Μια πρόσθετη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι η δέσμευση μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εδώ και χρόνια (η τελευταία διαβούλευση με το άρθρο IV του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε το 2004).
Το ΔΝΤ έχει καταδικάσει τη Βενεζουέλα επειδή δεν παρέχει επαρκή οικονομικά στοιχεία (χωρίς στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ, το ισοζύγιο πληρωμών ή τον πληθωρισμό από το τέλος του έτους 2015).
Ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης σε συνεργασία με το ΔΝΤ θα μπορούσε να απαιτήσει μήνες για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να τεθούν μέτρα σε ισχύ.
Για τον τομέα του πετρελαίου και τη βιομηχανία γενικά, θα χρειαστούν βιώσιμες και σημαντικές επενδύσεις για τη σταθεροποίηση και την αύξηση της παραγωγής.
Το PDVSA θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί από την αρχή και να δημιουργηθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις.
Η θεσμική ικανότητα, το κράτος δικαίου και η πολιτική σταθερότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας μετά από χρόνια αποδυναμωτικών κυβερνητικών θεσμών.
Για πολλούς επενδυτές, αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν δεσμευθούν για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.
Σε περίπτωση επιτυχημένης πολιτικής μετάβασης σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις οικονομικής σταθεροποίησης, η Βενεζουέλα θα έχει σημαντική δυναμική.
Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις.
Επιπλέον, χρόνια εκροών κεφαλαίων υποδεικνύουν ότι μεγάλα ποσά ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επιστρέψουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες, βοηθώντας στην τόνωση των επενδύσεων και ανοίγοντας το έδαφος για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης