Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μόλις στο 1,5% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 η Bank of America Merrill Lynch - Ιταλία και Brexit οι κίνδυνοι

tags :
Μόλις στο 1,5% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 η Bank of America Merrill Lynch - Ιταλία και Brexit οι κίνδυνοι
Τόσο ο προϋπολογισμός, όσο το ΔΝΤ και η Κομισιόν εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2% το 2019
Πολύ κάτω από το στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν θέτει την εκτίμηση της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2019 η Bank of America Merrill, η οποία εκτιμά ότι τα διαμορφωθεί μόλις στο 1,5%.
Στις εκτιμήσεις της για την Ευρωζώνη, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 1,5% το 2019, από 1,9% το 2018, ενώ το 2020 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,6%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην Παγκόσμια Οικονομική Εκθεση του το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι 2,4% το 2019, 2,2% το 2020 και μείωση στο 1,2% το 2024.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι στο 2,2%, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα είναι στο 2,5%.

Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι οι ανησυχίες αυξάνονται, ειδικότερα εξαιτίας δύο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ήπειρος και δεν μπορεί να επιλύσει.
Αυτά τα προβλήματα είναι η Ιταλία αλλά και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι το Brexit.
Αναφορικά με την Ιταλία, όπως αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, μπορεί τα ιταλικά ομόλογα να έχουν καταγράψει ένα σημαντικό ράλι ανόδου, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές διεθνώς.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch επισημαίνουν ότι ακόμη και να τεθεί σε ισχύ ένα νέο QE, όσο περισσότερο συνεχίζεται η εσωτερική  πολιτική αστάθεια και όσο μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται ο δημοσιονομικός αντίκτυπος, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι παρατεταμένης ζημίας στην οικονομία και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο για τη χώρα.
Και αυτό διότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και οποιαδήποτε πρόσθετο πολιτικό ή οικονομικό σοκ θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα σε ύφεση, λόγω της ευπάθειας της ιταλικής οικονομίας.
Αυτό που έχει σημασία για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και των επιτοκίων δανεισμού.
Τα χαμηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τη χώρα, ιδιαίτερα εάν το πρωτογενές ισοζύγιο επιδεινωθεί περαιτέρω.
Τέλος, αλλά το πιο σημαντικό, η ηπιότερη στάση της αγοράς μπορεί να μετριάσει το βραχυπρόθεσμο κόστος της αντιφατικής ρητορικής από την ιταλική κυβέρνηση.
Η καθυστερημένη πειθαρχία μπορεί να αναβάλει αλλά να μην αποφύγει την επανεμφάνιση του ιταλικού προβλήματος.
Και η καθυστερημένη πειθαρχία της αγοράς θα κινδύνευε να αυξήσει την αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οιονεί μόνιμη ζημιά στην ιταλική οικονομία.
Αναφορικά με το Brexit, η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει ότι παρακολουθούμε ένα παιχνίδι που πιθανότατα θα καταλήξει σε ένα ήπιο Brexit.
Μέχρι τώρα η χώρα δεν έχει "νιώσει" σημαντική οικονομική πίεση για να συνθηκολογήσει, αλλά το φάσμα του οικονομικού κόστους θα την οδηγήσει σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης