Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνάντηση Trump – Xi: Χαμηλές προσδοκίες από 8 κορυφαίους αμερικανικούς οίκους – Οι επιπτώσεις για τις αγορές

tags :
Συνάντηση Trump – Xi: Χαμηλές προσδοκίες από 8 κορυφαίους αμερικανικούς οίκους – Οι επιπτώσεις για τις αγορές
Συγκρατημένα απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας εμφανίζονται οι μεγαλύτεροι οίκοι της Wall Street
Η σημερινή (29/6/2019) συνάντηση μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ, Donald Trump και Κίνας, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, μπορεί να οδηγήσει είτε σε «λύση» του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών ή σε κλιμάκωσή του.
Όμως οι κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street δεν φαίνεται να είναι και τόσο αισιόδοξοι, καθώς εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι η συνάντηση που αναμένει με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα και οι αγορές τελικά δεν θα έχει… κανένα αποτέλεσμα.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές των επτά κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street εκτιμούν ότι θα υπάρξει απόφαση για «κατάπαυση πυρός» δεν είναι απόλυτα βέβαιοι εάν ο Trump θα αναστείλει ή όχι την επιβολή των πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
«Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μία «κατάπαυση πυρός», αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν τα δομικά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών θα επιλυθούν», εκτιμά η Barclays.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street.

Bank of America

Ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμούν ότι απλά θα υπάρξει καθυστέρηση, αλλά όχι αναστολή των δασμών από καμία από τις δύο πλευρές.
Άλλωστε με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να είναι σε καλό επίπεδο και με τον S&P 500 κοντά σε ιστορικό υψηλό δεν υπάρχει κάποια βιασύνη εκ μέρους των ΗΠΑ για συμφωνία.
Εάν, πάντως, υπάρξει μία πραγματική συμφωνία ο S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει τις 3.100 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να διολισθήσει άνω του 5% από τα τρέχοντα επίπεδα (σ.σ.: την Παρασκευή 28/6 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.940 μονάδες).

Citi

Το μόνο που περιμένουμε είναι η ανταλλαγή μίας…καλής χειραψίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατά τη Σύνοδο των G20.
Η «κατάπαυση πυρός» θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση αλλά ούτε και επίλυση των δομικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως η στρατηγική ενάντια στην Κίνα θα συνεχιστεί και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Morgan Stanley

Αν και οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν να υπογραφεί συμφωνία μία συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτελεί σαφώς μία καλή είδηση.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην οδηγήσουν σε επίλυση των ζητημάτων αλλά αποτελούν, πάντα, την καλύτερη λύση.
Ας μην ξεχνάμε ότι θεωρητικά οι πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου 2019.
Όμως οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν.
Αν και μία μείωση της έντασης είναι καλύτερη από το να συνεχιστεί αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν και να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνα assets.

Barclays

Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις η «κατάπαυση πυρός» είναι η πιθανότερη εξέλιξη.
Πιθανώς η κυβέρνηση Trump να αποφασίσει να αναβάλει την επιβολή των πρόσθετων δασμών και μάλιστα για διάστημα αρκετών μηνών, ώστε να δώσει μία ευκαιρία σε νέες διαπραγματεύσεις.

Goldman Sachs

Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ΗΠΑ και Κίνα θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ θα αναβάλλουν, προσωρινά, την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Όμως αναμένουν ότι η επιβολή πρόσθετων δασμών εντός του β’ εξαμήνου 2019 θα πραγματοποιηθεί.
Βάσει των εκτιμήσεών τους παραμένει μία πιθανότητα 10% για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές.

Evercore

Το πιθανότερο είναι ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την επιβολή πρόσθετων δασμών.
Θα ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Αυτή η αναβλητικότητα μπορεί να ανησυχεί τις αγορές αλλά είναι ένα όπλο για τον Trump.

Cowen

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων και να αναβληθεί η επιβολή των πρόσθετων δασμών.
Πιθανώς η Κίνα να ζητήσει πλήρη άρση των δασμών ύψους 25%, καθώς το Πεκίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να «το παλέψει μέχρι τέλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης